TRABZONSPOR'UN KURTULUŞ ve BAŞARI REÇETESİ TEK ÇARE !

Print
Haber Tarihi : 10.08.2021 11:31
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yazar Sedat OLCA'nın kaleminden


TRABZONSPOR'UN KURTULUŞ ve BAŞARI REÇETESİ TEK ÇARE !
Kulüplerimizin altyapıya bakış tarzı yönetim anlayışlarında yatıyor. Çoğu altyapıda antrenman sahasının bile bulunmayışı burada görev yapan teknik adamlara asgari ücretten ödemelerin yapılması uzun vadeli stratejik planların bulunmayışı bütçeden yeterli payların kulüplerimizce ayrılmaması gibi olumsuzluklar ilk akla gelenlerden biri.

Altyapıya  Toplam  Gelir
Harcanan Tutar İçindeki Payı
YTL (%)
Fenerbahçe  1,8
Galatasaray 3,2
Beşiktaş 3,3
TS yazmayayım !
Federasyon 9,8

Ajax kulübünün toplam gelirinin 

% 32'sini altyapının emrine verdiğini görüyoruz. Bu inanılmaz oran kulübe futbolcu satımından çok yüksek tutarlarda bonservis bedelini de beraberinde getiriyor. 

Altyapı denince Avrupa'da akla ilk gelen kulüp: Ajax

Ajax yıllardır altyapıya verdiği büyük önem nedeniyle tüm Avrupa kulüplerinden farklı bir yere ve imaja sahip.... Bugün 564 milyon euroluk gelirinin %32'sini alt yapının emrine veren başka bir kulüp de bulunmuyor zaten. Ajax'ın mükemmel ArenA'sının hemen yanı başında mükemmel bir antrenman ve altyapı merkezi bulunuyor. "De Toekomst" (Gelecek)  adı verilen bu altyapı merkezin de 7 doğal çim,  1 yapay çim sahanın yanı sıra ve Ajax'ın PAF takımının maçlarını oynadığı küçük de bir stadyum bulunuyor.
1995 yılı Şampiyonlar Ligi Kupası'nın gelirleriyle bu altyapı tesislerini yapan Ajax, geçen süre içinde bu altyapı yatırımına tam 300 milyon euro harcamış ve bugün bu tesislerde tam 1600 genç futbolcu Ajax'ın ArenA'sına çıkabilmek için kendisini yetiştiriyor. 

De Toekomst'ta tam 10 antrenör, yaşları sekiz ila on sekiz arasında değişen gençleri yetiştiriyor ve onları yaşlarına göre kategorilere ayırıp, A1 kategorisinde olanları Ajax'a transfer ediyorlar. 

Altyapıdan gelen genç oyuncuları büyük paralar karşılığında İtalyan, İngiliz veya İspanyol kulüplerine satan Ajax'ın gelir tablosunda her zaman önemli bir tutarda "transfer geliri" bulunuyor. Son on beş yılda altyapıdan gelen 12 adet futbolcusunu satan Ajax bu transferlerden yaklaşık 165 milyon Euro gelir elde etmiş. 

  Ajax altyapıda bu sağlıklı yapılanmayı gerçekleştirdikten sonra hem sportif hem de mali anlamda bugün çok iyi yönetilen bir kulüp kimliğini kazanmış durumda.  18 Mart 1900'de kurulan Ajax bugüne kadar tam 27 kez Hollanda Ligi'ni kazanırken 14 Federasyon,  3 Avrupa Kupa Galipleri, 1 Şampiyonlar Ligi  ve  1 adet de UEFA Kupası'nı müzesine götürebilme başarısı göstermiş. 

Mali anlamda ise son derece sağlıklı ve sağlam bir yapıya sahip. Yıllık ortalama 60 milyon  euro civarında gelir elde eden Ajax, Avrupa'da faaliyetlerinden kâr eden nadir kulüplerden birisi. Bilançosunun %70'i öz kaynaklardan oluşuyor, yıllık faaliyetlerinden 24 milyon euro operasyonel kâr elde edebiliyor ve sıfır banka kredisiyle çalışıyor.

Ajax'ın altyapı felsefesi

Total futbolu dünya futboluna armağan eden Richuls MİNEL ve onun efsane takımı Ajax'la başlayan sürekli ve yüksek tempolu futbolu devam ettirebilmek için bugün Toekomst'a gelen her yıldız adayının alan kontrol zekası, sezgisel zekası ile algılama ve kavrama zekası özel inceleme altına alınır ve gelişimi çok yakından takip edilir.  Buna göre

1) Alanı kontrol zekası önemlidir çünkü: Çağdaş futbolda esas olan alan mücadelesi ve savunmasıdır. Bu anlamda presle rakibin alanı daraltılırken, kendisine oynama alanı açmak temel amaçtır.

2) Sezgisel zeka önemlidir çünkü: Futbolcunun yerinde ve zamanında kademeye girebilmesi, olası pozisyonları önceden hissederek, buna göre pozisyon alması ve takımını atağa kaldıracak varyasyonları önceden düşünerek planlaması önemlidir.

3) Algılama ve kavrama zekası önemlidir çünkü: Saha içi olaylarını erken görmek ve algılamak, buna göre futbol aklını sonuna kadar kullanmak, saha içi görüş alanını geniş tutmak antrenmanda öğrendiklerini saha içinde uygulayabilmek önemlidir.

Buna göre Ajax'ın altyapı felsefesi temel anlamda psiko-sosyolojik öğeleri bünyesinde taşıyor. TIPS (T= technique/teknik, I=intelligence/zeka, P= personality/kişilik, S= speed/ hız.) denen bir yöntem bu anlayışta egemen bir rol oynuyor.  Yani teknik ve zeka sahibi, aynı zamanda yüksek performans ortaya koyabilecek kişiliğe kavuşmuş ve süratli oyuncular yetiştirmeye dayalı total futbol anlayışıyla futbolun çehresi değişti, Ajax büyük başarılara imza attı ve dünya futboluna çok önemli yıldızlar kazandırdı...   
   
Altyapıda Barça Gerçeği: Avrupa Şampiyonu Katalan ekibi Barcelona'nın, Şampiyonlar Ligi'ni, La Liga'yı ve Kral Kupası'nı kazanırken, kadrosunda altyapıdan gelen yedi futbolcuya sahip olduğunu ,Kısacası ilk onbirinde B takımından gelen yedi Katalan oyuncusu bulunan ve bu kadronun emanet edildiği teknik adamın da aynı süreçten geçerek buralara geldiğini düşünürsek bu takımın başarısı ve felsefesi de kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor.   

Barcelona Bu işi Nasıl başardı.

kulübün sahip olduğu "izleme timleri"  Tüm kıtalardaki scoutları sayesinde sürekli futbolcu takibindeler. Bunların raporlamaları, sistematik veri girişleri, futbolcularla ilgili bilgilerin A'dan Z'ye taranması bu kişilerin görevleri arasında. Bu nedenle Arsenal, Manchester, Barselona gibi takımlar bizim ismini ancak yıldız olduktan sonra duyduğumuz futbolcuları çocuk yaşta bulup, kulüplerine adapte edebiliyorlar.

Barcelona'nın  futbol okullarında yüzlerce çocuk futbolcu eğitiliyor, yetiştiriliyor ve A takıma oyuncu olarak hazırlanıyor. Barcelona'nın altyapıya ayırmış olduğu bütçe, toplam bütçesinin yüzde yirmisine yakın bir tutarı oluşturuyor ve bu bütçenin harcanmasından doğrudan altyapıdan sorumlu direktör sorumlu. Yine altyapıdan sorumlu  scoutlar yılın dörtte üçünü tüm dünyayı dolaşarak, futbolcu arayarak geçiriyor.  Bizim kulüplerimizde bu iş için yıllık 50 ila 100.000 dolar civarında para harcanırken geçen yıl Barcelona bu iş için yaklaşık 8.5 milyon dolar para harcamış. Tam 12 tane scout ekibi bulunan Barcelona, geleceğin yıldız adaylarını böyle keşfediyor.  Altyapıdan yetişen oyuncuları olgunlaştırmak ve oynamalarını sağlamak için gerektiğinde başka takımlara yıllık olarak kiralamaktalar ve bu şekilde bu oyuncuların performanslarını artırmaya çalışmaktalar...

Trabzonsporu'muzun alt yapıya ayırdığı bütçe bende kalsın!..

Ahh ah !...

Yöneticilik ve ileriyi görmek bu konuda eğitimli ve donanımlı insanların işidir !..

TEKNİK ADAMLARIN DEĞİL!.. BU İŞ ANTREMAN BİLGİSİ İLE VE FUTBOL OYNAMA İLE OLMAZ!..

Nerden mi biliyorum!?..

Yöneticilik alanında 2 ayrı lisans diplomam var ve 40 yıldır üst düzey yöneticilik yapıyorum da hala eksiklerim var !.. yukarıdaki kolej modeli ve  profosyonel yöneticilerle Trabzonspor kurtulacaktır !..
YOKSA

BEKLERİM GELECEKSİN ÖMRE BEDEL AN GİBİ. 

ERİRİM YAVAŞ YAVAŞ ERİYEN ZAMAN GİBİ !...

Sedat Olca.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.