Altılı Masaya Açık Mektup

Print
Haber Tarihi : 11.04.2023 14:09
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Gazeteci Yazar Burak Çimşit'in Kaleminden 


Altılı Masaya Açık Mektup

Seçim 2023 için sayılı günler kala partilerin milletvekili aday listeleri tamamlandı.


14 Mayıs'a adım adım yaklaşılırken partilerin ful mesaisi ise devam ediyor.


Partilerin listeleri tamamlanırken YSK sisteminde de yerlerini aldı.


Peki Trabzon'da vatandaş listeleri nasıl gördü ? 


Basın kulislerinde   gazeteciler neler konuştu?


Bugün ki köşe yazımızda Trabzon'da seçim 2023'ü masaya yatırırken Altılı Masaya 'da açık mektubumuzu göndereceğiz


MİLLET İTTİFAKININ BÜYÜK HATASI!


8-9 Nisan günü siyaset için oldukça yoğun geçti. Genel merkezlerle sürekli iletişimde kalarak aday adaylarının durumunu öğrenmeye, Trabzon'da siyasetin nerelere evirildiğini görmeye çalıştık.
CHP Koridorlarından gelen ilk liste millet ittifakı için oldukça güçlü bir liste idi.


Basının aldığı kulis bilgileri net olmamakla birlikte


09.04.2023 SAAT:10.30


1-CHP
2-DEVA
3-CHP
4-SAADET
5-CHP
6-GELECEK


Açıkcası bu listeyi görünce Trabzon için hemen senaryolar hazırlanmıştı. Özellikle muhafazakar seçmenin listeye tam katılımı sağlanacak ve ikinci vekil garanti haline gelecekti. DEVA Partisinin Trabzon'da ciddi ivmesi CHP'ye büyük bir destek sağlayacaktı. Trabzon'un Doğusunda gücü olmayan CHP teşkilatının özellikle DEVA ve SAADET partisi ile oy oranı artacak ve temsiliyeti yükselecekti.
Ama saatler ilerledikçe liste bir anda değişmeye başladı. Parti genel merkezlerinde süren pazarlıklar ve gelen telefonlarla bir anda liste değişti.


09.04.2023 SAAT: 12.30


1-CHP
2-CHP ,Diğer sıralamalar belirsiz


Bu saate aslında liste yüksek ihtimal ile son halini almıştı. Kim bilir belki de bizim aldığımız istihbaratlar yanlıştı belki de liste hep tamamen CHP'den oluşuyordu. Ama deneyimlerimize ve siyasette 1 saatin bile seçim zamanı ne kadar uzun olduğunu düşündüğümüzde bu değişimlerin doğru olduğunu düşüne biliriz. Bu senaryo da işler değişmişti. CHP 3. sırası DEVA veya SAADET partisini verilmesi sahada ki gücü kırsalda yine 2.sıranın kazanılabilmesi için güçlü bir yoldu.


09.04.2023 SAAT: 13.10


Artık kesin listeler elimizde, duyuyoruz ki ortada pazarlık falan yok. Liste tamamen CHP listesi masanın diğer paydaşları partilerinin aldığı karar ile Trabzon'da tamamen ortadan kalkmış durumda. İl başkanları ve il yönetimleri tamamen şaşkın. CHP'de Ekrem İmamoğlu'nun etkili olup Trabzon'da listeyi CHP listesi yaptığı söyleniyor ama bu tamamen söylenti. Bu konuda zamanla listenin nasıl böyle evirildiğini öğrenip bir diğer yazımda sizlerle paylaşacağım.


Peki vatandaş bunu nasıl okudu?


Muhafazakar seçmen oldukça kızgın. Teşkilatlar şaşkın ve durumu anlamaya çalışıyor. İktidarın kalesi görünen, muhafazakâr ve milliyetçi bir seçmeni olan Trabzon'da neden böyle bir liste ile seçime gidildiğini anlamaya çalışıyor? Özellikle Ak Partinin listesinde yaptığı büyük değişim ve ilçe dağılımı bu listenin aldığı son hal ile muhalefetin işlerini iyice zora sokmuş oluyor.


Basın listeleri nasıl okudu?


CHP’nin geçen seçim 77 bin oyu vardı. MHP’nin 69 bin vardı. İYİ Parti’nin ise 57 bin. Aslında matematik oldukça açıktı. Muhafazakar seçmenin Trabzon'da yok sayılması Millet ittifakını zora sokacağı açık. Bu durum seçmeni sandıkta nereye yönlendireceğini ise hep birlikte göreceğiz. Ama gerçek şu ki MHP'nin listesini güçlü tutmayarak adeta Trabzon'da İyi partinin oyunu törpüleyecek , Ak Partiye yüklenecek gibi duruyor. Ak partinin yeni yüzlerle sahneye çıkması, ilçe dağılımındaki başarısı, küskün seçmenin listelerde başka karşılık bulamaması Trabzon'da ki tablonun değişmeyeceğinin habercisi.


EN ÇOK ŞAŞIRTAN DEVA PARTİSİ OLDU


Basın dahil Trabzon'da insanları en çok şaşırtan DEVA Partisi oldu. Genel başkan Ali Babacan'ın her fırsatta dilinden düşürmediği, her yayınında örnek verdiği Trabzon il başkanı Kubilay Çiçek ve teşkilatına herhangi bir sıra alamaması büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. 


Yeni bir parti olmasına rağmen Trabzon'da büyük bir miting yapan DEVA partisi miting sonrası yaptığı anketlerde de güzel sonuçlar almıştı. Aynı zamanda DEVA teşkilatları arasında yapılan kıyaslamada ülke ortalamasının üstünde olan DEVA Partisi Trabzon teşkilatının bu nedenle oldukça kırgın olduğunu gözlemliyoruz. İktidara yürüyen bir partinin tüm Karadeniz şeridinde tek bir Milletvekili adaylığı almamasının siyasi olarak büyük bir hata olarak görüyoruz. 


Türk siyasi tarihine baktığımızda bütün büyük siyasi hareketelerin Karadeniz bölgesinden hareketle ilerlediği bir gerçek. Ali Babacan ve kurmaylarının önümüzde ki günlerde nasıl kararlar alacağı ve bölge teşkilatlarını toparlayacağını hep birlikte gözlemleyeceğiz.

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.