Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesi olan yeni İstanbul Havalimanı ihalesinin 26 milyar 319 milyon avro karşılığında Cengiz, Kolin, Kalyon, Limak ve Mapa tarafından oluşturulan ortaklığa verilmesinden 2 ay önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ihaleyi kazanan firmalar arasında yapılan yazışmalar ortaya çıktı.
 
Yazışmalarda, yeni havalimanının ihalesinden yaklaşık 2 ay önce DHMİ'nin Atatürk Havalimanı'nı kapatmak için garanti verdiğinin belgesi ortaya çıktı.
 
Sözcü'de yer alan habere göre yazışmada “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı plan planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak” ifadesi kullanıldı.
 
Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağının garantisin müteahhitlere verilmesinin belgesi niteliği taşıyan yazışmada dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve yardımcısı Mehmet Ateş'in imzası yer aldı. Yazışmada “İstanbul Yeni Havalimanı Projesi İhalesi (Zeyilname)” konu başlığıyla, idareye yöneltilen bir takım sorulara da cevap verildi.
ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN TARİFELİ SEFERLER YAPILMAYACAK
Cevapta, özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali'nin faaliyetine devam edeceği de belirtildi. Bunun yanında bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de ilgili firmaların talep etmesi halinde devam edeceği kaydedildi.
 
Yazışmada "İstanbul Yeni Havalimanı'nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası'nda ve/veya Trakya Bölgesi'nde planlanan yeni havalimanı inşası ve/veya mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımları konularında bilgi verilmesini rica ederiz" ifadelerine cevap olarak şu ifadelere yer verildi:
 
İdare, 8 numaralı soruya verdiği cevapta “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul'a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler yapılmayacak.” ifadelerini kullandı.