Yavuz Aydın 'Gemi İmalatı Yapmak Yerine Keyif Sürdüler'

Print
Haber Tarihi : 20.11.2023 13:27
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın TBMM’ye Sürmene Çamburnu Tersanesi’nde yapılan usulsüz kiralamaya ilişkin soru önergesi verdi.

Yavuz Aydın 'Gemi İmalatı Yapmak Yerine Keyif Sürdüler'
 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, ÇEBİ şirketler grubuna ait Nur Gemicilik A.Ş.’nin, istihdam ve gemi imalatı sözünü tutmamasını gündeme getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na soru önergesi vererek Çamburnu Tersanesi’nin kiralama sözleşmesine dair sorular sordu. ÇEBİ şirketi tarafından son yıllarda hiçbir yatırım yapılmayan ve taahhütlerin yerine getirilmeyen Çamburnu Tersane’sinde yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın sözleşme şartlarını yerine getirmeyen ÇEBİ şirketler grubunun işlettiği Çamburnu Tersane’si hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun cevaplandırılması istemiyle TBMM başkanlığına soru önergesi verdi.


ÇAMBURNU TERSANESİ’NDE İŞLETME HAKKINI ELİNDE BULUNDURAN ÇEBİ GRUBU, VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI  

Siyasi İrade, Trabzon ekonomisine katkı sağlamak ve Trabzon'un geleneksel sanayi dalı olan gemi imalatçılığının tekrar ekonomiye kazandırılması amacıyla, Sürmene Çamburnu Tersanesi dolgu alanını tamamlayarak yatırıma hazır hale getirmiştir diyen Aydın şu şekilde devam etti: Tersane alanına, 172.934 metrekare daha dolgunun yapılması ve en az 2.500 kişi istihdam edilmesi taahhüdü veriliyor. 2014 yılından 2019 yılına kadar, gerekli taahhütleri yerine getirmek şartıyla Çebi Tersaneciliğe bedelsiz olarak veriliyor. 2019 yılında bu firma hiçbir taahhüdünü yerine getirmiyor ve 2022 yılına kadar ek süre istiyor. 2022 yılından itibaren yine verdikleri sözleri tutmamaktadır ve tekrar ek süre istemektedirler.

SÖZLEŞME ŞARTLARINA AYKIRI BİR ŞEKİLDE BU ALAN BAŞKA FİRMAYA YÜKSEK FİYATTAN KİRALANDI

Çebi Şirketler grubuna bağlı bu alanın gemi imalatı yapmak üzere tahsis edildiği Nur Gemicilik Ticaret AŞ. 2014 yılından itibaren bu alanda taahhüt ettiği hiçbir yatırımı yapmamış, söz verilen sayıda işçiyi istihdam etmemiştir. Sözleşme şartlarına aykırı bir şekilde bu alanın başka firmaya yüksek fiyatlardan kiralandığına dikkat çeken Aydın, bu taşeron firmanın işçilerini kendisi istihdam ediyor şeklinde göstermiş ve bu alandan yüksek kira geliri elde etmek amacıyla, sözleşme şartlarına uymayarak kullanmıştır. Geçen 10 yıl zarfında bu alanda hiçbir yatırımı olmamış ve taahhütlerini yerine getirmemiştir dedi.

İSTİHDAM SAĞLAMAYAN VE YATIRIM YAPMAYAN BU ŞİRKET, TERSANEYİ İŞLETMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünce 29/08/2019 tarih ve 'Trabzon Çamburnu Tersane Alanı' konulu yazıları ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne gereği için gönderdiği yazıda bu durum açıkça belirtilmiştir. Yazının özetinde Firma ile yapılan "Sözleşmenin 4. ve 5. maddelerinde” yer alan istihdam şartının 2014 yılı için 150, 2015 yılı için 275, 2016 yılı 230, 2017 yılı için 250 ve 2018 yılı için 280 kişi olmak üzere taahhüt verilmiş, fakat firma tarafından bu taahhüt yerine getirilmemiştir. Sözleşmenin 7. maddesinde nisan 2019 tarihine kadar taahhüt edilen inşaat ve yatırımın bitirilmesinin gerektiği ancak, firma tarafından 172.934 metrekare alanın doldurulması taahhüdünün yerine getirilmediği ve 5 yıllık süre içinde bu alana yapılması gereken taahhüt edilen yatırımın yapılmamıştır diyen Aydın durum bu halde olmasına rağmen ve tahsis eden Bakanlık NUR GEMİCİLİK TİC.A.Ş.'nin hiçbir taahhüdünü yerine getirmediği için, yatırım yapmadığı ve istihdam sağlamadığı için bu alanın elinden alınmasını talep etmesine rağmen, bugüne kadar bu konuda hiçbir işlem yapılmadığı gibi, Çebi Grubu —Nur Gemicilik AŞ. çeşitli siyasi kesimlerin baskısı ile bu alam yeniden kiralama yönünde çalışma yaptığı ve yerel idarelere siyasi baskı uyguladığı öğrenilmiştir şeklinde sözlerini bitirdi.

ÖNERGEDE YEDİ SORU BULUNMAKTA

1.      Sürmene Çamburnu Tersanesi alanına tahsis edilen Nur Gemicilik firması burayı taahhüt amacına uygun kullanmış mıdır? Kullanmadıysa gerekli denetimler neden yapılmamıştır?
2.      Nur Gemicilik firması, taahhüt ettiği sayıda işçiye tersanede istihdam sağlamış mıdır? Sağlamamışsa neden sağlamamıştır?
3.      Nur Gemicilik Firmasına bu alan verildikten sonra, tersanenin amacına uygun bir şekilde gemi üretimi ve ihracatı yapılmış mıdır? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
4.      Çamburnu Tersanesi işletmesi hakkında yeteri kadar denetim yapılmış mıdır? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
5.      5000 kişinin istihdam edilmesi vaadiyle inşa edilen Sürmene Çamburnu Tersanesinde bugüne kadar kaç işçi istihdam edilmiştir? Söz verilen sayıda istihdam sağlandıysa, projede öngörüldüğü gibi yörede yetişmiş insan gücü potansiyelinin geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi amacıyla bu bölgede işsiz olan vatandaşlar mı istihdam edilmiştir?
6.      Taahhütlerini yerine getirmediği görülen Nur Gemicilik firması ile sözleşme yenilemeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız hangi gerekçelere dayanarak düşünüyorsunuz?
7.      Sözleşmesi sona eren bu alanın bundan sonra Trabzon ve ülke ekonomisine katma değer sağlaması amacıyla hangi projeleri yapmayı düşünüyorsunuz?
 
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.