Üniversiteli gençler, Trabzon’da AB- Türkiye İklim Forumu’nda buluştu

Print
Haber Tarihi : 17.11.2021 13:30
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

AB - Türkiye Gençlik İklim Forumu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi işbirliği ve KTÜ Kariyer Merkezi'nin desteğiyle Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Üniversiteli gençler, Trabzon’da AB- Türkiye İklim Forumu’nda buluştu
Forumun açılışında konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, gençlere seslenerek, “Yarının çözümünü üretecek olanlar sizlersiniz, sizlerin yapacakları araştırmalardır. Foruma katıldığınız için teşekkür ediyorum. Sizsiz olmaz, sizlere ihtiyacımız var” dedi. Forumdaki atölyede eğitmenlik de yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, “İklim krizinin önlenmesi konusunda tüm dünyanın atacağı adımlar özellikle gençlerin görüşleriyle şekillenecek” diye konuştu.

FORUMA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİLDİ

AB İklim Diplomasisi Haftası 2021 etkinlikleri kapsamında “Değişmenin Tam İklimi” sloganıyla düzenlenen AB - Türkiye Gençlik İklim Forumu’nun açılış oturumuna, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Genel Müdür Aytaç Yüksel, Daire Başkanı İsmail Raci Bayer ve Proje Sorumlusu Erdem Tonguç, AB Türkiye Delegasyonu heyeti, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, merkez olarak iklim ve gençlik başlığında daha pek çok etkinlik yapmayı planladıklarını vurgulayarak, foruma gösterilen yoğun ilgiden dolayı gençlere ve katılımcılara teşekkür etti.

HACISALİHOĞLU: KARBON SALINIMI KONUSUNDA DEVLETLERİN VE ÖZEL SEKTÖRÜN ATACAĞI ADIMLAR VAR

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Forum’un açılış oturumunda yaptığı konuşmada, iklim krizine dikkat çekmek için tüm dünyada atılması gereken adımlar olduğunun altını çizerek, “Bu adımların belirlenmesi için gençlerin görüşünün alınması adına böyle organizasyonlar yapılıyor. İklim değişikliği dünyada insanlığın geleceği. İklim krizinin olumsuz yönde yaratacaklarını hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan gelecekle ilgili şimdiden atılması gereken adımlar önemli. 2050 iklim senaryolarına baktığımız zaman Körfez ülkelerinde yaşanamayacağı, ülkemizdeki sıcaklıklarda da önemli artışlar olacağı öngörülüyor. Kuraklığın baş göstermesi ve suyun önemi ortaya çıkıyor. Bakanlığımızın bu konularla ilgili çalışmaları devam ediyor. Sürdürülebilir enerjiyi de bu noktada kullanmak önemli. Karbon salınımları gelecekte dünyamızın başında büyük bir sorundur. Devletlerin atacakları adımlar önemli. Diğer taraftan özel sektörün geçmiş yatırımlarındaki karbon salınımlarını azaltacak önlemler almaları, yeni yatırımlardaki karbon salınımının gerçek anlamda dünya standartları seviyesinde olmasını sağlamaları gerektiği kaçınılmaz. Dünyanın destek mekanizması yaratarak bu konuda gerekli destekleri vermesi gerekir. Geleceğin planlanmasında karar alıcılara önemli görevler düşüyor. Siz gençlerin görüşleri de geleceği planlamada çok önemli. Gelecek sizlersiniz. Gençlerden isteğimiz bu konudaki bilinci hayatın her alanında sürdürmeleridir” dedi.

VALİ USTAOĞLU: GENÇLERE İYİ BİR DÜNYA BIRAKMA ADINA HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise insanoğlu için tüm yaşam ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kaynaklardan birinin iklim olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Gelişen ve sürekli değişim içinde olan dünyamızda iklim değişikliği, çok ciddi çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara da yol açmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde tüm insanlığı tehdit eden coğrafi ve doğa olayları yaşanıyor. İklim değişikliğinin olası etkilerine karşı ülkemizin fiziki konumuna bakıldığında, potansiyel etkiler açısından risk grubu ülkeler arasında yer almaktayız. Karadeniz Bölgemizde yaşanan sel felaketlerinin acı sonuçlarını hep birlikte gördük. Diğer yandan Akdeniz ve Ege Bölgemizde de adeta ciğerlerimizi yakan orman yangınları da yine yaşadığımız afetlerdendir. Bu durum iklim değişikliğinin ülkemizdeki sosyo-ekonomik ve çevresel etkilerinin önemini de ortaya koymaktadır. İşte bugün burada büyük özveri sonucu hazırlanan bu Forum’un şimdiden tüm dünyaya ve ülkemize yol gösterecek, rehber olacak, yeni ufuklar açacak verimli bir etkinlik olacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde yeni dünya düzeninde gençlerimize iyi bir dünya bırakma adına herkesin elini taşın altına koyacağına inanıyor, bu Forum’un ilimizde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

BÜYÜKELÇİ MEYER-LANDRUT: TÜRKİYE, PARİS ANLAŞMASINI İMZALAYARAK ÖNEMLİBİR ADIM ATTI

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB – Türkiye İklim Forumu’nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, yangınların ve diğer tüm afetlerin, iklim değişikliğinin gerçek olduğunu ve insan eliyle gerçekleştiğini gösterdiğini ifade ederek, “İklim değişikliğini azaltmak için küresel ısınmanın azaltılması gerektiği biliniyor. İklim değişikliği ile mücadele edebilmek için de karbondioksit salınımının azaltılması gerekir. Yaklaşık bir ay önce Türkiye Paris Anlaşması'nı imzalayarak son derece önemli bir adım attı. Türkiye'nin atmış olduğu bu adımdan büyük memnuniyet duyduk. Bu adımı atarak Türkiye, AB'ye üye devletler ve dünyanın geri kalan birçok ülkesiyle aslında aynı yola girmiş oldu, yüzünü aynı tarafa dönmüş oldu" dedi.

“KÜRESEL ISINMAYI 1.5 DEREYE İNDİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN DAHA ÇOK ŞEY VAR”

Glasgow'da geçen hafta iklim değişikliği ile ilgili konferans yapıldığını da hatırlatan Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konferans kapsamında önemli bir ilerleme kaydedildiğini düşünüyoruz ancak henüz daha yapılacak çok şey var. Özellikle sizin neslinizin yapması gereken çok şey var. Bu konferansta 1,5 derecelik hedef, ulaşılabilir bir hedef olarak dile getirildi, fakat bununla ilgili olarak şeffaflığın artırılması gerekiyor. Ormancılık alanında, metan gazının kullanımının azaltılması hususunda da önemli adımlar atılması gerekiyor. Fakat bütün bunlar yeterli değil. Bilim adamları Glasgow'da küresel ısınmanın 1,8 - 2,4 derece civarlarında değişmekte olduğunu ifade etti. Daha önceki yıllarda 2,7 derece seviyelerine ulaşmıştı, 1,5 derecelik seviyeye indirmek için yapmamız gereken çok şey var. Bu çerçevede ülkeler gelecek yıl sonuna kadar karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki yeni hedeflerini açıklamak üzere mutabakata vardı. Her ülkenin bu çerçevede, karbon emisyonlarının azaltılması için nasıl ulusal düzeyde katkıda bulunabileceğini açıklaması gerekir. Bütün bunlar yapıldığı takdirde, 1,5 derecelik hedefe ulaşılması gerçekçi bir hedef olarak kalacak ama bunun için de şimdiden adım atılması, harekete geçilmesi gerekiyor.”

“AB’NİN HEDEFİ 2050 YILINA KADAR KARBON NÖTR HALE GELMEK”

Büyükelçi Meyer-Landrut, AB'nin yeşil mutabakatı kısa süre önce kabul ettiğini vurgulayarak, “Bu yeşil mutabakat, üye devletlerin yerine getirmesi gereken, ulaşması gereken hedefleri ortaya koyuyor. Karbondioksit salımlarının 2030 yılına kadar yüzde 55 oranında azaltılması ve 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesi hedefler olarak belirlendi. Baktığımızda aslında bu hedefler Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye için açıklanmış olan 2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefiyle de örtüşüyor. Bu hususta çok önemli bir araç da karbon emisyonlarının fiyatlandırılması ve emisyon ticaretidir. Emisyon ticareti sistemi, Türkiye'nin de üzerinde çalıştığı bir sistem. Dile getirdiğimiz amaçlara ulaşabilmemiz için gerçekten son derece önemli bir adım. Bunu her alana yaymamız gerekiyor. AB'de emisyon ticaret sisteminde özellikle endüstri sektöründe enerji üretimine uygulayarak başlıyoruz. Fakat bunun zaman içinde konutlara, ulaştırma alanına, deniz taşımacılığına yani çok farklı sektörlere yaygınlaştırılması gerekiyor. Her ülkenin, her milletin, bireysel olarak da herkesin yapabileceği şeyler var, atabilecekleri adımlar var” dedi.

“GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, “Benim ülkem Almanya’da karbon emisyonlarının yüzde 30'u özel sektörde, kamu sektöründe konutlarda kullanılan kaynaklardan salınıyor. Her birimiz kendi hayatlarımızda yapacağımız ufak değişikliklerle, bu değişimleri gerçekleştirebileceğiz. Gençlere güveniyorum, farkındalığın artırılmasına çok ciddi katkı sağlayacaklarına inanıyorum. Yarının çözümünü üretecek olanlar da sizlersiniz, sizlerin yapacakları araştırmalar diye düşünüyorum. Bu sebeple foruma katıldığınız için teşekkür ediyorum. Sizsiz olmaz, bütün bunları sizlerle ancak yapabiliriz, sizlere ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADILAR

Açılış konuşmalarının ardından Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Büyükelçi Meyer-Landrut, suyun kullanımı, enerji israfı konusunda herkesin gündelik hayattaki pratiği içerisinde yapması gereken bir şeyler olduğunu belirterek, “Bu insanlığın ortak çabası olmak durumunda ve bu yüzden de herkesin bu ortak çaba için yapması gereken bir şeyler var" dedi. Büyükelçi Meyer-Landrut, "AB Türkiye’yi destekleme konusunda neler yapıyor?" sorusunu yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı:

“AB ve Türkiye'nin işbirliği çok önemli. AB son 20 yılda Türkiye’deki çevre ve iklim değişikliği ile ilgili projelere 1,7 milyar avroluk kaynak aktarmış durumda. Bunların bir bölümü atık su arıtmayla, kanalizasyon sistemiyle ilgili. Atık suyla ilgili olan zaten Trabzon'da da gerçekleştirilmekte olan bir proje bulunuyor.”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, odanın hediyesi olan telkâri işlemeli şekerliği Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile birlikte Büyükelçi Meyer-Landrut’a takdim etti.

AB Türkiye Gençlik İklim Forumunda açılış oturumunun ardından Sürdürülebilir Enerji Danışmanı Seyran Hatipoğlu, öğrencilere “Küresel Isınmanın Etkileri ve Sürdürülebilir Yeşil Enerji” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINDA ÖĞRENCİLER GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ

Forumun öğleden sonraki bölümünde ise üniversite öğrencileri, atölye çalışmalarıyla iklim konusundaki görüşlerini dile getirdi. İklim ve Su Politikaları Atölyesi’nin moderatörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Özel Sektör ve İklim Politikaları Atölyesi’nin moderatörlüğünü Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Suat Hacısalihoğlu, İklim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyesi’nin moderatörlüğünü Sosyolog ve Trabzon Yerel Eşitlik Platformu Üyesi Gönül Çağdaş, İklim ve Eğitim Atölyesi’nin moderatörlüğünü ise KTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu yaptı.

ATÖLYE ÇALIŞMALARININ ÇIKTI SUNUMLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Moderatörlerin yönetiminde çalışma gruplarının yazılı hale getirdiği görüşleri, sözcü olarak belirlenen öğrenciler kapanış oturumunda sunumlarla dile getirdi, konularla ilgili soruları yanıtladı. AB Türkiye Gençlik İklim Forumu’nun kapanış oturumunda ise Seyran Hatipoğlu genel bir değerlendirme yaptı.

HACISALİHOĞLU PLAKET TAKDİM ETTİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, AB Türkiye Gençlik İklim Forumu’na katkıları nedeniyle Prof. Dr. Yusuf Demir, Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu, Seyran Hatipoğlu ve Gönüş Çağdaş’a plaket takdim etti.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.