Karal: “Mobbing için yasal düzenleme şart”
PrintHaber Tarihi : 14.02.2024 10:13
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Karal: “Mobbing intihara kadar sürükleyebiliyor, yasal düzenleme şart”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, işyerinde uygulanan mobbing nedeniyle intihar vakalarının yaşandığına dikkat çekerek, “Verilere göre mobbing başvurusunda bulunan çalışanların yüzde 50’si istifaya zorlama, kötü muameleye maruz kalma ve hakarete uğruyor. Psikolojik şiddetin devam etmesi intihara ve hatta cinayete kadar sürükleyebiliyor. Bir insanımızın dahi ne fiziksel ne psikolojik hiçbir şekilde şiddet görmesine müsaade edemeyiz. Bu nedenle mobbing ile mücadelede yasal düzenleme şart, her türlü desteğe hazırız.” dedi.
Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı İlhan İşman ve yönetim kurulu üyeleri DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplumla İlişkiler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal ve DEVA Partisi Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Burçin Yereli’yi parti genel merkezinde ziyaret etti. Ziyarette Dernek Başkanı İlhan İşman, çalışmaları ve faaliyetleri hakkında Milletvekili Karal’a bilgi verdi.
“Mobbing sonucu intiharlara kadar varan vakalar oluyor”DEVA Partili Karal ziyarette yaptığı konuşmada, dernek tarafından hazırlanan Mobbing İle Mücadele Raporu’nda dikkat çeken veriler olduğunu söyledi. Çalışma ortamında mobbinge maruz kalan mağdurların psikolojik, sosyal, fizyolojik ve hatta ekonomik yönden zarar gördüğünü ve bu zararın sadece mağdur ile sınırlı kalmayıp kişinin yakın çevresine ve ailesine de yansıdığını belirten Karal, işyerinde uygulanan mobbing nedeniyle intiharlara varan vakaların yaşandığına dikkat çekti.
‘Bir insanımızın dahi ne fiziksel ne psikolojik hiçbir şekilde şiddet görmesine müsaade edemeyiz’Mobbing ile ilgili yasal düzenlemenin gerekli olduğunun altını çizen Karal, şöyle konuştu:
“Mobbing sürecine baktığımızda insanları en fazla etkileyen şeyin, psikolojik şiddetin sıklığı, tekrarı ve süresinin olduğu karşımıza çıkıyor. Psikolojik şiddet arttıkça ve süresi uzadıkça etkisi de artıyor. Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi, çalışma barışının sağlanmasının ülkemiz ve insanımız adına elzem bir durum. Bu kapsamda çalışma hayatına yönelik çok önemli ve yararlı çalışmalar yapan Mobbing İle Mücadele Derneği’nin faaliyetlerine çalışmalarına büyük önem veriyoruz ve destekliyoruz. Psikolojik şiddetin devam etmesi intihara ve hatta cinayete kadar sürükleyebiliyor. Bir insanımızın dahi ne fiziksel ne psikolojik hiçbir şekilde şiddet görmesine müsaade edemeyiz. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Özel sektör de kamu da fark etmez. Bu nedenle sayıları ve farkındalığı her geçen gün artan mobbing ile mücadelede yasal düzenlemenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. DEVA Partisi olarak, kişilerin çalışma hayatında insanca, onurlu ve güvenli bir yaşam sürmesini sağlamak adına tüm haklarının güvence altına alınmasının, devletin asli görevi olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple, ‘insan onuruna yaraşır bir hayat’ ilkesinden hareketle tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda özellikle mobbing ile mücadelenin yasal zemine oturması için her türlü desteğe hazırız.”
“Mobbinge uğrayanların yüzde 81’i özel sektör çalışanı, yüzde 57’si ise erkek”Başkan İşman, ziyarette yaptığı konuşmada ‘Gönül Koyma Ülken İçin Gönlünü Koy’ sloganı ile başlattıkları kampanyaya destek istedi. Hazırladıkları Mobbing ile Mücadele Raporu’nu Milletvekili Karal’a sunan İşman, işyerinde psikolojik tacizin (mobbing), stresli çalışma ortamının önemli bir kaynağı ve çalışanlar için ağır sonuçlar doğuran bir işyeri sorunu olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
  “Hazırladığımız rapora göre derneğimize 2021-2023 yılları arasında toplam 3 bin 280 başvuru yapıldı, en çok başvuru ise bin 664 ile 2023’te oldu. Başvuruların yüzde 81’i özel sektör çalışanı, yüzde 19’u ise kamu çalışanları tarafından yapıldı. Mobbinge uğrayanların yüzde 43’ü kadın, yüzde 57’si ise erkek oldu. Rapora baktığımızda mobbingin ortaya çıkma sebepleri arasında ‘saldırgan kişilik özelliği’ yüzde 38 ile en yüksek oran. Mağdurların şikayette bulunma nedenleri arasında ise istifaya zorlama, kötü muameleye maruz kalma, hakaret ve görev yeri değişikliği geliyor. Mobbinge uğrayanların başvuru sebeplerinin ilk iki sırasını ise iş yükünün artırılması ve tehdit oluşturuyor.”
“Mobbing insanın ruhsal ve bedensel sağlığı üzerinde çok ciddi etkiler bırakıyor”Dernek Başkanı İşman, süreçten en fazla etkilenen kişinin, tacize maruz kalan taraf olduğunu belirtti. Mobbingin öncelikle insanın ruhsal ve bedensel sağlığı üzerinde çok ciddi etkiler bırakabildiğini vurgulayan İşman, “Bu nedenle gittikçe yaygınlaşan ve farkındalık yaratan mobbing ile mücadele kanunu ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz, bu yönde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sizlerden de bu kanuna ilişkin desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.