İlan sitelerinde yeni dönem

Print
Haber Tarihi : 29.09.2023 10:17
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

İlan sitelerindeki araç ve taşınmaz satışlarına getirilen kimlik doğrulama şartı geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlandı ve kurala uymayanlara 100 bin TL idari para cezası kesileceği belirtildi.

İlan sitelerinde yeni dönem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “İlan sitelerini 1 Kasım tarihi itibari ile sahte ve aldatıcı emlak ve otomobil ilanlarından dolayı mesul tutuyoruz. Yanıltıcı ilan verilmesi veya bu konuda zafiyet gösterilmesi halinde 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulayacağız” dedi.

Alınan yeni düzenleme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre başkalarına ait taşınmaz veya araç satışına yönelik ilanların yayınlanmadan önce kimlik doğrulaması ve ilana konu taşınmaz veya araçla ilgili kişinin yetkili olduğuna dair doğrulama yükümlülüğü getirildi.


1 KASIM'DA BAŞLIYOR

Milliyet'te yer alan habere göre, yeni düzenlemenin özellikle ilan sitelerinin güç kontrolü sağlamasını hedeflediğini belirten gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı "Bunlardan bir tanesi gerçekten satışa ya da kiralamaya konu gayrimenkulün varlığının doğrulanması, ikincisi ilan verecek olan kişinin bu gayrimenkulle ilgili olan bağı, üçüncüsü ise bağı yoksa da kişinin ilgisini inanılır kılması ve bunu ispat etmesi açısından değerlendirebiliriz.

Yapılan düzenleme ile eğer herhangi bir erteleme olmazsa 1 Kasım itibarıyla gerek araç satışında gerekse de gayrimenkul satışında ilanlar verilirken, bu ilanı veren kişilerin ve ilan verilecek taşınır veya taşınmazların portallar tarafından kontrol edilmesi hedefleniyor" dedi.



Ana hedefin sahte ilanların engellenmesi, ilan sitelerindeki kirliliğin giderilmesi ve ilanlardaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Bizim görüşümüz elektronik ticaretin gelişmesi, aynı zamanda adil de bir rekabet ortamının oluşturulması, biz de bu düzenleme yapılırsa piyasa yapısını bozan veya tüketiciyi yanıltan ilanların da engellenebileceğini etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının sağlanabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.


'E-DEVLET İLE DOĞRULAMA MÜMKÜN OLABİLİR'

Kimlik doğrulama çalışmalarının nasıl yapılacağına değinen Özelmacıklı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Bizim önerimiz en hızlı ve pratik olabilecek şekli ile bir doğrulama yapılmasıdır. Bu kapsamda gerek KVKK kanunlarında gerekse de özellikle ilan veren emlak işletmelerinin müşteri bilgi ve belgelerini portallarla paylaşmaması çok önemli başlıklardır.

e-Devlet sistemi üzerinden bir doğrulamanın yapılabilmesinin mümkün olacağını, buradan kişilerin ilan verilmesini istedikleri taşınmazları seçerek bu konuda emlak danışmanı ya da emlak işletmelerini yetkilendirebileceklerini değerlendiriyoruz.

e-Devlet yerine ikinci bir alternatif ise sistemin ağırlıklı bir şekilde doğrulama üzerine çalışmasıdır. Yani burada malikin isim, soy isim, T.C kimlik no ve cep telefonu bilgilerini girip ayrıca da taşınmazın kimlik numarasını girerek bu taşınmazın ilgili emlak işletmesi tarafından yetkilendirildiğinin onayının SMS gibi pratik sistemler üzerinden hızlı bir şekilde doğrulanarak alınması ve ilan yayın hakkının ilgili işletmeye verilmesi şekli ile olabilir.

‘WEB TAPU ÜZERİNDEN YETKİLENDİRME OLABİLİR’

Kimlik doğrulamanın nasıl yapılacağın Üçüncü model web tapu üzerinden bir yetkilendirme olması şeklinde. Lakin bu uygulamanın tüketiciler nezdinde kullanımının zor olabileceği ve emlak işletmeleri açısından da süreci zorlaştıracağını değerlendiriyorum.

Aslında pratik yöntem herhangi bir kişisel veri paylaşmadan girilen bilgilerin doğrulanması ve doğru bilgiler varsa ilanın yayınlanmasına onay verilmesi şeklinde ifade ettiğimiz ikinci yöntemdir diyebilirim"

'SUİSTİMAL OLABİLİR'

'Burada bazı soru işaretleri de var' diyen Özelmacıklı, "Örneğin düzenlemede çıkan bir açıklama ya da bir madde ilana konu taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunun da doğrulanması maddesi gerçek kişi ilanlarında ikinci derece hısımların çok genişletilmiş bir ifade olduğunu ve bu çerçevede gene suistimale konu edilebileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

‘İLAVE SÜRE GEREKEBİLİR’

Doğrulamanın yapılabilmesi için ilan verenlerin nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünün kontrolünde akraba ilişkisini doğrulatma şeklinde ek aşamaların olması gerektiğini söyleyen Özelmacıklı, "Bu noktada portallara verilen süre çok yeterli değil diyebiliriz. Çünkü henüz doğrulama sistemi de çok net ve belirgin değil. Kasım ayına yetişemezse belki bu düzenleme için birkaç ay daha ilave süre gerekebilir.

Doğrulama sistemine ilişkin altyapı kurulurken mümkün olduğu kadar elektronik ortamlardan yapılacak doğrulamanın faydalı olacağını herhangi bir kuruma ya da sisteme belge yüklemesi veya kişisel verilerin kaydedilmesinin uygun olmayacağını değerlendiriyoruz diyebiliriz" şeklinde konuştu.

PARA CEZASI KİME KESİLECEK?

Kurala uymayanlara kesilecek idari para cezasının ilan sitesine mi yoksa ilan verene mi kesileceği hakkında açıklamalarda bulunan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

"Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun çerçevesinde idari para cezalarının Bakanlıkça uygulanacağı ifade ediliyor. Bu çerçevede cezanın ilan veren kişiler üzerinde bir yaptırımının olabileceğini değerlendiriyorum.

Doğrulanmamış portföylerin ilanları veya akrabalık bağını yansıtmayan ilanlar çerçevesinde ilan veren kişi ya da kurumlara her bir aykırılık için maddede geçen para cezaları uygulanabilir.

Kanuni tanımlamalarda da ilan portalları bazen yer sağlayıcı kabul edilse de elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun çerçevesinde de Bakanlığın düzenleme yapmaya ve faaliyetlerine ilişkin etkin ve adil rekabet ortamını koruyacak şekilde yükümlülükler getirmesine de imkan sağlanıyor"

‘İLAN SAYILARINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞLER OLACAK’

İlan satışlarında düşüşler olacağı öngörüsünde bulunan Özelmacıklı, "Bu açıdan baktığımızda gerek araç gerekse taşınmaz ilanlarında önemli bir sayıda düşüşler olabileceğini, bu ilanların daha gerçekçi daha doğru bilinen ilanlara dönüşebileceğini değerlendiriyoruz. Özellikle yetki belgesi almış emlak işletmeleri ve gene yetki belgesi almış araç satış işletmelerinin önemi daha da artacaktır. Sektörde kayıt dışı faaliyetin de önemli bir seviyede önüne geçilebileceğini bu kapsamda değerlendiriyoruz" dedi.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.