İkinci zam teklifine sendikalardan tepki

Print
Haber Tarihi : 17.08.2023 20:26
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yaklaşık 6 buçuk milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nin 3. toplantısı bugün gerçekleşti.

İkinci zam teklifine sendikalardan tepki
Toplantı sonunda Kamu İşveren Heyeti adına açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan zam teklifini duyurdu. Teklifin açıklanması üzerine peş peşe tepki gösteren sendikalar "Bu teklifin kabul edilmesi mümkün değil. Bu rakamlar, çalışanların derdine derman olmaz" ifadelerini kullandı.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Kamu Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nin 3. toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantının bitiminde görüşmelere ve ikinci zam teklifine dair açıklamalarda buldu. Bakan Işıkhan, 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10, 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 olarak zam teklifini duyurdu.

İktidardan memura yeni zam teklifi İktidardan memura yeni zam teklifi

SENDİKALARDAN TEPKİ

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, “Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon hedefi kapı gibi yüzde 33 olarak ortada dururken tekliflerin yüzde 25’li rakamlarda geziyor olması, ikinci yıla herhangi bir cümle kurmadan ikinci yıla teklifin açıklanıyor olması hakikaten anlaşılabilir değil. Bu masanın her zaman çözüm masası olduğuna inandık ve ona göre mücadele ettik. Bugün ikinci teklif ifade edilirken sosyal haklara ilişkin, görevde yükselme hakkı, birinci derece 3600 ek gösterge, disiplin hakkı, mobbing, izleme kurulu, TOKİ konutlarında kamu görevlilerine öncelik verilmesi gibi sosyal haklara ilişkin konulara da yer verilmesi masanın tek iyimser tarafı” ifadelerini kullandı.

'REFAH PAYI GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ'

2024 ve 2025 yılları için görüşmelerde refah payını masaya taşıdıklarını aktaran Yalçın, “Bu masada refah payı görmezden gelinmemeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim beyannamesinde 2023-2024 yıllarını kastederek, büyüme oranlarını dikkate alarak kamu görevlilerine refah payı vereceğiz vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor. Biz masada refah payı istedik, iki dönem içinde. Onun için masada refah payı ile ilgili kısım yok. Kiralar ilgili herhangi bir cümle yok. 8 bin 077 liranın emeklilerin durumuna ilişkin henüz masada bir cümle yok” diye konuştu.

'MASA ÇÖZÜM KAPASİTESİNİ ARTIRMALI'

Görüşmelere devam edileceğini ve kamu görevlilerinin beklentilerinin bu görüşmelere bağlı olduğunu belirten Yalçın, “Biz şu anı konuşmuyoruz, 2024-2025 yıllarının toplu sözleşmesini yapıyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte kamu görevlilerinin, memurların ve memur emeklilerinin mağdur olmaması açısından bu masa çözüm kapasitesini artırmalı. Bunun yolu da Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ve Kamu İş Veren Heyetinden geçiyor” dedi.

'SENDİKA NASIL ADIM ATARSA ÖYLE ADIM ATACAĞIZ'

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nin bir sonraki toplantısında Memur-Sen tarafından verilen tekliflerin kabul edilmediği takdirde nasıl bir yol izleyeceği sorusuna Yalçın, “Biz sendikayız, bir sendika nasıl adım atarsa öyle adım atacağız. Biz burada iyi niyetle masadayız. Çözüm için zorluyoruz. Umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik, Biz söyleyeceğimizi söyledik” ifadelerini kullandı.

'BU RAKAMLARI BİZ MÜZAKERE EDİLEBİLİR OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Başından söyleyeyim, bu teklifin kabul edilmesi mümkün değil. Bu rakamlar, çalışanların derdine derman olmaz. 2 ağustosa kadar görüşmeler devam edecek. Kamu işveren heyetinden yeni bir teklifi masaya getirmesini bekliyoruz. İnşallah bu rakamlar tekrar revize edilir. Bu rakamları biz müzakere edilebilir olarak görmüyoruz" dedi.

'ENFLASYON ORANININ DA ALTINDA'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Önümüze getirilen teklif, hedeflenen enflasyon oranlarının dahi çok çok gerisinde ve altında kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Yeşil, heyetin bugün sunduğu teklif ile 14 Ağustos'ta sunduğu teklif arasında 6 aylık dönemler bazında sadece yüzde 1'lik farklar olduğunu belirterek, "Bugün bu masa bir kez daha iflas etmiştir. Çünkü önümüze getirilen teklif, hedeflenen enflasyon oranlarının dahi çok çok gerisinde ve altında kalmıştır. Merkez Bankasının 2024 yılı için açıklamış olduğu hedeflenen enflasyon oranlarına yaklaşmayan bu teklifi kabul etmemizi nasıl bekliyor bu hükümet, biz buradan bir kez daha soruyoruz" diye konuştu.

'EMEKLİLERİN SESİNE DAHA FAZLA KULAK KAPATILAMAZ'

Aralık ayı itibarıyla 45 bin lirayı geçmesini öngördükleri yoksulluk sınırının üzerine çıkartılmayan en düşük kamu emekçisi maaşı teklifinin KESK tarafından kabul edilebilir olmadığını kaydeden Yeşil, büyümeden ve refahtan kamu emekçileri ve emeklilerine yansıtılmayan ücret artışını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Yeşil, KESK olarak dün Türkiye'de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini anımsatarak "Buradan müzakere süreci devam ederken gerçek anlamda bir teklifle masaya gelinmesini bekliyorduk. 22 Ağustos'ta hükümet, üçüncü teklifini gerçekleştirecek. Tüm Türkiye'de sokağa inen, iş yerlerinde hizmet üretmeyerek taleplerinin arkasında duran kamu emekçilerinin ve emeklilerinin sesine daha fazla kulak kapatılamaz" ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin, bütün kayıplarını giderecek teklif dışında bir teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Yeşil, şunları kaydetti:

"Ortak mücadele için bu mücadeleyi büyütmek için önümüzdeki günlerde yeni eylem ve etkinlikleri birlikte örmek için kamuda örgütlü olan bütün kamu emekçilerine, bütün sendikalara çağrı yapıyoruz. Gün, bize dayatılan bu sefalet, yoksulluk ücretlerine, demokratik olmayan çalışma yaşamına karşı birlikte omuz omuza mücadele etme ve bunu birlikte değiştirme günüdür. Şu anda KESK olarak, bağlı bütün iş kollarımızın yürütme kurulu üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirecek ve önümüzdeki dönemin eylem ve etkinlik programını planlayacağız. Bunları zaman içerisinde kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz."
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.