Deva Partili Ekmen'in “Bütçe Maratonu”

Print
Haber Tarihi : 12.12.2023 10:46
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 21 Ekim’de başlayan ve 25 Kasım’da sona eren 2022 Kesin Hesap Kanunun ve 2024 Bütçe Kanunu Teklifinin görüşüldüğü “Bütçe Maratonu” boyunca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Mersin’in sorunlarını muhatap bakanlarına iletip, 2024 Bütçesinde dikkate alınmasını istedi.

Deva Partili Ekmen'in “Bütçe Maratonu”
 
Ekmen, 1 Kasım’da Ticaret Bakanı’nın dikkatini iki konuya çekti. Birincisi Mersin’in Türkiye ihracatındaki payına ve vergi ödeme yüzdesi bakımından altıncı sırada olduğunu belirterek Ana Konteyner Limanı’nın önemine değindi. Bundan 15 yıl önce Filyos, Çandarlı ve Ana Konteyner Limanı’nın inşa edileceğine karar verildiği halde Filyos Limanı tamamlanmış ve Çandarlı Limanı bitme aşamasına geldiği halde Ana Konteyner Limanı için hiçbir adım atılmamıştır. Ekmen, Limanın inşası için Bakanlığın katkılarını beklediklerini ifade etti. İkinci olarak narenciye üreticisinin sorunlarını dile getiren Ekmen, üreticiye verilen DFİF desteğini gündeme getirdi. Ekmen, narenciyede %75’e varan rekolte artışı beklendiği için iç pazarda tüketilmesi mümkün değildir bu yüzden ihracat desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Narenciye üreticisinin sorunlarına çözüm istedi

Ekmen, 13 Kasım’da Tarım ve Orman Bakanı’na narenciye üreticisinin sorunlarına çözüm bulmasını önerdi. Mayer limon ve Enter limonun fiyatına değinen Ekmen, limonun işçi maliyetlerini karşılanmadığı için toplanamadığını belirtti. Bu yıl büyük rekolte artışı beklendiğini ve pandemiyle beraber ihracatın sekteye uğradığını söyleyen Ekmen, TMO gibi çiftçiyi desteklemek için kurulmuş devlet kurumlarının çiftçiyi rahatlatmak için en azından 300-400 bin tonluk bir alım yapması gerektiğini ifade etti.
Mesleki eğitim problemine dikkat çekti

Mehmet Emin Ekmen, 14 Kasım’da birkaç konuyu ifade etmek istediğini söyledikten sonra “İlki, seçim bölgem Mersin’de sanayinin en önemli problemlerinden biri olan mesleki eğitim konusu.” diyerek Mersin’de ve diğer birçok sanayi kentinde yaşanan kalifiye eleman ve bunun sebebi olan mesleki eğitimdeki sorunları gündeme getirdi. Ekmen, Milli Eğitim Bakanı’na “Ben eminim ki bu dönemde mesleki eğitimi odağınıza alarak Türkiye’de üniversite öğrencilerinin iş bulamadığı ama aynı zamanda sanayinin de eleman bulamadığı bu kötü açmaza son verecek politikalar geliştirebilirsiniz.” diyerek yaşanan problemi dile getirdi. Ayrıca Mesleki ve Teknik Liselerde öğrencilere verilen desteğin oransal olarak azaldığını belirtti.

Mersin’de turizmin geliştirilmesini istedi

Ekmen, 15 Kasım’da Kültür ve Turizm Bakanı’na hitaben “Sayın Bakanım, kıymetli bürokratları unutulmuş, ihmal edilmiş, hatta yok sayılmış bir şehre, seçim bölgem Mersin’e dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu sitemkâr sözlerin amacı, şüphesiz sizi tariz etmek değil, kuvvetli bir şekilde, Mersin’in sorunlarına dikkatinizi çekebilmektir” dedi. Ekmen, konuşmasının devamında Mersin Şehri’nin tarihi, kültürel, turistik ve coğrafi potansiyelini dile getirerek yapılan ihmalleri ve yok sayılmışlığı dile getirdi. Özellikle ulaşım ve altyapı sorunlarını dile getiren Ekmen, “ulaşılamayan bir şehir turizm şehri olamaz” dedi. Havalimanının 15 yıldır bitirilemediğini ve Akdeniz sahil yolunun yarısının bile yapılmadığını belirten Ekmen Karacaoğlan Anıtı’nın ve Tarsus Gülek Kalesi’nin restorasyon ve yol ihtiyacı olduğunu söyledi. UNESCO Dünya Geçici Listesi’nde yer alan Saint Paul Kuyusu, Alahan Manastırı ve Mamure Kalesi’nin ana listeye alınması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Ekmen, Turizm Geliştirme Fonu’ndan da Mersin için pay istedi.

Mersin’in ulaştırma ve altyapı problemlerini sıraladı

Ekmen, 23 Kasım’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bütçesi’nin ele alındığı sırada Mersin’in ulaştırma ve altyapı konusundaki problemlerini bir bir ele alarak Sayın Bakan’a iletti. Ekmen konuşmasında özellikle liman, yol ve raylı sistem konusundaki eksikliklerin altını çizdi. Ekmen Mersin Ana Konteyner Limanı’nın ÇED Raporunun süresinin bile dolduğunu ve bir an önce yenilenerek yapımına başlanması gerektiğini söyledi. Akdeniz sahil yolu projesinin ve bunun bir parçası olan Çeşmeli-Taşucu yolunun bitirilmesi gerektiğini belirten Ekmen, OSB bağlantı yolunun açılması gerektiğini ifade etti. Ankara ve Gaziantep bağlantılı Hızlı Tren yapılması taleplerini dile getiren Ekmen, Çukurova Havalimanı’nın neden hala bitirilemediğini sordu. Ekmen, son olarak diğer büyükşehirlerde olduğu gibi Merkezi Bütçe desteğiyle Mersin’de de şehir içi raylı sistemin yapılması gerektiğini ifade etti.
Mehmet Emin Ekmen, 24 Kasım’daki toplantıda yapmış olduğu konuşmayı ise, yine Mersin’e dikkatleri çekerek, şöyle bitirmişti: “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Mersin ilinin Milletvekiliyim, sizden istirhamım, bu yılın bütçesini dağıtırken son yirmi iki yılda Mersin’i İzmir ve Antalya gibi 2 büyükşehir belediyemizle kıyaslayarak hak ettiği bütçeyi ayırmanızdır.”

 
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.