Aysun Bankoğlu 'Vicdanın Rahat mı?'

Print
Haber Tarihi : 24.07.2023 16:15
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra’da meydana gelen ve 43 madencinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili davanın öncesinde Bartın Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu.

Aysun Bankoğlu 'Vicdanın Rahat mı?'

Madenci yakınlarının ve avukatlarının katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında CHP’li Aysu Bankoğlu, “Hiçbir iktidar mensubu buraya gelmedi. İhmalleri denetlemekle yükümlü sorumluları korumayı bırakın” dedi.


İktidar yetkilileri adalet masalları anlatmayı bıraksın


Aysu Bankoğlu’nun açıklamasında şunlar yer aldı:


“Amasra maden faciasının ardından tam 282 gün geçti. 282 gündür ailelerin adalet aratışı devam ediyor. Bizlerde ilk günden beri bu adalet arayışının yanındayız. Hala acımız yüreğimizde. 43 canımızı kaybettik ve geriye acılı anneler, babalar, kardeşler, pırıl pırıl şehitlerimizin evlatları kaldı. Amasra Müessesesinde yıllardır süregelen liyakatsizliklerin, disiplinsizliklerin, ihmallerin, teknik sorunların ihmal edilip denetlenmemesinin bir sonucu olarak ne yazık ki bu faciayı yaşadık. İhmalleri denetlemekle yükümlü olan TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve buradaki denetmenler şu anda bu davada yoklar. Bu ihmalleri denetlemekle sorumlu olanları korumayı bırakın. Enerji ve Çalışma Bakanlığına savcılık tarafından soruşturma açılmıştı ama Enerji ve Çalışma Bakanlığı bu talebi reddetti. O yüzden iktidar yetkilileri “adalet yerini bulacak” diye masal anlatmayı bıraksın. Biz gerçekten burada havalandırmadaki teknik aksaklıkları denetlemeyen, Amasra Müessesesindeki eksik işçi meselesini gidermeyen TTK Müdürlüğünün de, buradaki teknik aksaklıkları denetlemekte yükümlü olan ama görevini yerine getirmeyen Enerji ve Çalışma Bakanlığı yetkililerinin acilen bu davaya dahil olması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum.”


CHP’li Bankoğlu’ndan Adalet Bakanı Tunç’a: “Senin vicdanın rahat mı?”


Hiçbir iktidar mensubu buraya gelmedi


“Ailelerimiz ve hepimiz adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Bu adalet arayışının yerini bulabilmesi için birilerinin bu davadan kaçırılmaya çalışmasına son verin. Beş dönemdir halkın teveccühü ile Milletvekili olan AKP Milletvekili şu anda Adalet Bakanı’dır. Ona çağrı yapıyorum. Senin vicdanın rahat mı? 43 madencimizin hayatını kaybetmesine neden olan sorumluların yargıdan kaçırılmasına müsaade etme. Üçüncü duruşmadayız, hiçbir iktidar mensubu buraya gelmedi ama ben sadece bir Milletvekili, hukukçu olarak değil, bu toprakların bir çocuğu olarak ailelerin yanındayım. Adalet arayışına çağrı yapmaya devam edeceğiz. Bugün yine kamuoyunun yakından takip ettiği bu kadar önemli bir dava Bartın Adliyesi koridorlarında görülmeye devam edecek. Burada Bartın Milletvekili olup şu an Adalet Bakanı olan kişiye bir kez daha sormak istiyorum. Maden faciası davasının Adliye koridorlarında görülmesi senin vicdanını yaralamıyor mu? Kamuoyunun bu kadar yakından takip ettiği, ne yazık ki çok kalabalık bir şekilde takip edilen bu davanın Adliye koridorlarında görülmesi kabul göremez. Bu davanın sağlıklı bir şekilde, etkin bir yargılama yapılabilmesi için daha büyük bir salonda görülmeye ihtiyacı var. Daha önceki duruşmalarda bu talepte savcılık bulunmuş ve Bartın Adliyesinde böyle bir yer olmadığı için Bartın Gençlik Merkezinde bunun yapılasını istediler. “Gençlik Merkezinin amacına uygun bir şekilde kullanımı mümkün değildir” denilerek bu talep reddedilmişti. Ama biz o Gençlik Merkezinin AKP organizasyonları için kullanıldığını biliyoruz”


TTK Genel Müdürü ifadesi alınmak yerine EYT’den emekli edildi


“Yeni dönemle birlikte Bakanlıklar değişti. Enerji ve Çalışma Bakanlığındaki denetçilerin bu davada ifade vermeleri gerekiyor. O yüzden Bakanlara çağrımdır: “Adalet önünde hiçbir sorumlunun yargılanmasından çekincemiz yoktur” diyorsanız, şeffafsanız, gerçekten bu işin arkasındaki sorumluların kim olduğunu tespit edilmesini istiyorsanız, kendi soruşturmalarınızı açıklayın ve Amasra Müessesesi’nde görevini yapmayan kişilerle ilgili gerekli açıklamaları yapın. Amasra Müessesesi’ndeki işletme Müdürlerinin yargılandığı bir dava yeterli değil. Bu müessese TTK Genel Müdürlüğüne bağlı. TTK Genel Müdürlüğü kime bağlı? Bakanlığa bağlı. Şimdiye kadar bir tane istifa, bir tane görevden alma yok. TTK Genel Müdürü ifadesi alınmak yerine EYT’den emekli edildi. Biz bu düzeni kabul etmiyoruz. Biz öngörülebilir, önlenebilir her kazanın cinayet oluğunu söylüyoruz. Bu davanın takipçisiyiz, ailelerimizin yanındayız. Ailelerimizi yalnız bırakmayacağız. Maden şehitleri ailelerimiz asla yalnız değillerdir. Adalet mücadelemizi onlarla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz.”

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.