Akşener 'Öğretmen mülakatı kalkacak'

Print
Haber Tarihi : 31.08.2022 18:16
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Partisinin eğitim alanına dönük vaatlerini içeren planını açıklayan Akşener, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin ortadan kaldırıldığını söyledi

Akşener 'Öğretmen mülakatı kalkacak'
İYİ Parti 'Özgür ve Yenilikçi Birey', 'Çoğulcu ve Katılımcı Toplum' sloganlarıyla Cumhuriyetin 100. yılı için eğitim politikalarını içeren planı Ankara’da düzenlenen toplantıda açıkladı. Eğitim alanında yaşanan sorunların vurgulandığı plana göre uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlik uygulamalar ile mülakat sistemi kaldırılacak, rektör atamalarını üniversiteler kendileri yapacak ve tüm yükseköğrenim yurtları üniversitelere devredilecek.

Eğitimin toplumun mihenk taşlarından olduğunu belirten İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Öncelikle öğretmen okulları gitti, sonrasında köy okulları gitti, bakanlar gitti, değişmedik bir şey kalmadı. Bunun beceriksizlikten değil gayet isteyerek yapıldığını düşünenlerdenim. Kimse bu kadar ahmak olamaz. Bu kadar bilimden uzak, sürekli değişen, dijital dünya uyum sağlamak yerine parası olanın çocuklarını okuttuğu bir eğitim düzeniyle karşı karşıyayız. Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliği ortadan kaldırıldı.


Özel okullara mecbur kalınması ve sadece orada iyi eğitim alınabilir anlayışının olması, sınavlara güvenilmemesi gibi konular Türkiye’deki gençlerin yurt dışına gidip garson olarak çalışmasına sebep oluyor. Geçmişten bugüne getirdiğimiz siyasilerin beslendiği o itilaf sahalarından oy devşirmenin önüne geçilmesi bu zihniyeti değiştirmekten geçiyor.

EĞİTİMDE KDV KALDIRILACAK

Akşener’in ardından İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabey partisinin eğitim planına dair sunum yaptı. Eğitimci genel başkana sahip oldukları için şanslı olduklarını belirten Atabey, “Bir ülke düşünün, sekiz Milli Eğitim Bakanı aynı iktidar döneminde değişiyor, her biri farklı model uyguluyor. Ezber odaklı model yerine bilimsel model öneriyoruz” dedi.

İYİ Parti’nin eğitim planında ilk adım, “Hukukun üstünlüğünü esas alan liyakat ve veri temelli bir yönetim” oldu. Başta okul yöneticilerinin atanması konusu olmak üzere acilen “liyakatsiz” atamalara dönük yasal düzenlemelerin yapılacağını belirten İYİ Parti, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın her kademesindeki yöneticilerin ve okul yöneticilerinin seçilme ve atamalarında liyakati esas alan bir sistem oluşturulacak” dedi.

Eğitime ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu, bütçenin yeterli düzeyde ayrılmadığını belirten İYİ Parti’nin eylem planında, okulların ihtiyaçları dikkate alınarak okul temelli esnek bütçeleme yapılacağını, öğretmenlerin mesleki gelişimine bütçeden pay ayrılacağını belirtti, “Eğitim harcamalarında KDV’yi kaldıracağız. Öğrenci Destek Kartı Projesini başlatacağız” denildi.

ÖĞRENCİLER İÇİN KART PROJESİ

İYİ Parti’nin kart projesi anaokulu, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileri için ‘Okullu Kart”, lise ve üniversite öğrencileri için ‘Genç Kart’ ve 25-64 yaş arası hayat boyu öğrenme kursiyerleri için ‘Hayat Kart’ şeklinde tasarlandı. İYİ Parti’nin bu projesine göre her eğitim öğretim yılı başında kitap ve kırtasiye harcamaları için belirlenen miktar Okullu Kart’a yüklenecek. Müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş, devlet tiyatrolarında iki oyunu ücretsiz izleme, okullar açık olduğu sürece ücretsiz internet ve kara, deniz ile hava yolu ulaşım ücretlerinde KDV istisnası sağlanacak. Bu hakların yanı sıra Genç Kart ve Hayat Kart’ta şehir içi ulaşım desteğiyle belediyeye ait toplu taşıma araçlarında günlük iki ücretsiz binişin sağlanacağı da ifade edildi.

‘ÖĞRETMEN MÜLAKAT UYGULAMASI KALDIRILACAK’

İYİ Parti’nin eğitim planına göre atanamayan öğretmen kalmayacak. Öğretmen mülakat uygulamasının kaldırılacağını, ilk eğitim yılı öncesi 100 bin atama yapılacağını, sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son verileceğini belirten parti, toplam 250 bin öğretmen atamasının yapılacağını vurguladı.

Uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlik uygulamalarının kaldırılacağını, meslekte beş yılını dolduran öğretmenin bir derece kazanacağını ve bu öğretmenlere en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 60’ı kadar eğitim ve öğretim tazminatı ödeneceğini belirten İYİ Parti, meslekte 15 yılını tamamlayan öğretmenlere de bir derece verileceğini ve yine bu öğretmenlere en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 120’si kadar tazminat verileceğini belirtti.

‘HER ÜNİVERSİTE KENDİ REKTÖRÜNÜ SEÇECEK’

İYİ Parti’nin eğitim planında üniversiteler de yer aldı. YÖK’ün yerine ulusal düzeyde planlama ve koordinasyondan sorumlu Yükseköğretim Planlama Kurulu’nun kurulacağını (YPK), üniversitelerin mali ve akademik özerkliğinin sağlanacağını, her üniversitenin rektörünü kendisinin seçeceğini belirten İYİ Parti, “Yükseköğretim kurumlarının adalet, liyakat, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ve bilimsel özgürlük ilkeleri çerçevesinde yönetileceği bir yönetim yapısı oluşturulacak” dedi.

Öğrencilerin barınma sorunu çektiğini ve buna dönük de adımlar atılacağını belirten İYİ Parti, bu kapsamda Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Yükseköğretim Kredi ve Burslar Kurumu olarak yeniden yapılandırılacağını, tüm yükseköğretim yurtlarının üniversitelere devredileceğini, ihtiyaç duyan tüm öğrencilere yurt ve barınma imkanının sağlanacağını belirtti.

‘BİR YILLIK ZORUNLU ANAOKUL VE BEŞ YILLIK İLKOKUL DÖNEMİ’

100 çocuktan 22’sinin öğrenme yoksulu olduğunu, 1 yıllık zorunlu okul öncesi eğitim ve 5 yıllık ilkokul eğitimi ile bu sürecin tamamlanacağını belirten İYİ Parti ‘Güçlü Okul Modeli’yle Liselere Giriş Sınavı’nın kaldırılacağını belirtti. Bu modele göre liyakat temelli okul yönetimleri oluşturulacak, öğretmenin itibarının tesis edildiği ortam yaratılacak, öğrencilerin gelişimine uygun ölçme ve değerlendirme yöntemleri geliştirilecek.

Köy okullarının yeniden açılacağını, yabancı dil öğretiminin dil becerilerine uygun yeniden düzenleneceğini, ders kitaplarının bilimsel ve pedagojik ilkeler çerçevesinde yeniden düzenleneceğini belirten İYİ Parti, eğitimde teknolojik imkanlardan daha çok yararlanılacağını vadetti.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.