Ak parti seçmeni kaygılı

Print
Haber Tarihi : 19.12.2021 12:16
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Anadolu’da başörtüsü ve sosyal yardımlar gibi kazanımların yitirileceğine dönük endişeler öne çıktı.

Ak parti seçmeni kaygılı

Dindar seçmen arasında 2018’e göre Erdoğan’a destek yüzde 12 puan düşerek yüzde 62 oldu. AK Parti 5.5, MHP ise 4.1 oranında oy kaybetti. CHP’yi tercih edenler yüzde 14.4’ten 18.1’e yükseldi. İYİ Parti de iki puanlık artışla yüzde 11.5 oldu.


‘SAYGINLIĞIMIZ AZALIR’ ENDİŞESİ


Yüzde 40 ‘dindarların saygınlığının düşüşünde AK Parti’nin sorumlu olduğunu’ belirtti. Ancak yüzde 60 Millet İttifakı iktidarında dindarlığın saygınlığının azalacağını savundu. Yüzde 58 muhalefetin yönetirken manevi değerlere önem vermeyeceğini kaydetti.


MHP TABANININ YARISINI YİTİRDİ


Oy geçişlerinde MHP’nin durumu dikkat çekti. 2018’de MHP’yi tercih edenlerin yüzde 45’i başka bir partiye oyunu vereceğini belirtti. İlk kez oy kullanacak seçmenler ise yüzde 33.5 oranında Cumhur’u, yüzde 37.3 oranında muhalefeti destekliyor.


‘YOLSUZLUK ŞATAFAT ARTTI’


AK Parti’ye yönelik eleştirilerde yüzde 58 ile ilk sırada ekonomi yer aldı. Onu adalet, betonlaşma, felaketlere yönelik tedbirsizlikler ve salgının iyi yönetilememesi izledi. Yüzde 72 nepotizme karşı çıktı. Yüzde 44 ‘yolsuzluklar’, yüzde 59 ‘lüks-şatafat arttı’ dedi.


DİNDAR SEÇMEN ARTIK İKTİDARI SAVUNAMIYOR


Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin ‘dindar seçmen’ anketinde ilginç sonuçlar çıktı. 3 yıl önce yapılan anketteki AK Parti’ye desteği azalan dindar seçmen, artık partiyi ‘savunamamaktan’ muzdarip. Araştırma, dindar seçmenlerde iktidara yönelik eleştirel tutumun yaygınlaştığını da gösteriyor. ‘Ekonomik sorun ve adaletsizlik’ şikayeti ilk sırada yer aldı. Muhalefete karşı ‘kaygı’ öne çıktı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) ‘Dindar Seçmen Araştırması’nın sonucunu kamuoyuyla paylaştı. Anket 1-15 Kasım tarihlerinde Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Antep ve Kocaeli ve İstanbul’da 2 bin 424 kişiyle yüz yüze yapıldı.


CUMHUR İTTİFAKI’NDA YÜZDE 14 KAYIP


Araştırma sonuçları dindar bölgelerde Cumhur İttifakı kayıplar yaşasa da önemli oranlarda desteğini koruduğunu gösteriyor: Cumhur İttifakı bu bölgelerde yüzde 68.1’den 9,6 puanlık bir düşüşle yüzde 58.5’a gerilemiş görünüyor. Yani yüzde 14 kayıp söz konusu. Türkiye genelinde değişim bu bölgelerdeki gibi olsaydı, Cumhur İttifakı’na destek yüzde 47.6 olacaktı.


‘KOYU DİNDARLAR’IN DESTEĞİ SÜRÜYOR


Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor kendisini ‘koyu dindar’ olarak yüksek tanımlayan kesim arasında destek yüzde 78’i buluyor. Cumhur İttifakı, dindar bölgelerde yaşayan dindar olmayan seçmenlerde ise yüzde 37.4 seviyesinde görülüyor.


ERDOĞAN’DAN UZAKLAŞMA VAR


Araştırmaya katılanlara “Cumhurbaşkanı Erdoğan görevini nasıl yapıyor?” diye soruldu. Dindar seçmenlerin yüzde 46’aı Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı görevini iyi yaptığını düşünürken, neredeyse üçte ikisi (yüzde 64) “Erdoğan giderse kötü olur” dedi. Araştırmaya göre Erdoğan’a karşı eleştirel olanların da önemli bir kısmı Erdoğan’ın gitmesini istemiyor. Dindar kesim Erdoğan’a desteklerini üst seviyede sürdürüyor olsa da Erdoğan’dan uzaklaşmaya da başlıyorlar. 2018’de Erdoğan’a verilen destek 74.4 olurken Erdoğan’ın bugün dindar kesimden alacağı oy yüzde 62.2 oldu.


DİNDAR KÜRTLERDE DESTEK YÜZDE 46


Erdoğan’a destek dindar Türkler arasında yüzde 62.2’yi bulurken, dindar Kürtlerin Erdoğan’a desteği yüzde 46’da kalıyor. Erdoğan’dan kopuş da dindarlık düzeyi düştükçe artıyor. Araştırma, dindar seçmenlerde iktidara yönelik eleştirel tutumun yaygınlaştığını gösteriyor. Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları arasında yer alıyor.


YOLSUZLUĞUN ARTTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR


Katılımcıları yüzde 44’i “AK Parti’nin son döneminde yolsuzluk arttığını” düşünüyor. Dindar seçmenin yüzde 50’den fazlası ise ‘hak etmediği oranda yüksek maaşlar alındığını’ belirtiyor.


GÖNÜLDEN DEĞİL ÇIKAR İLİŞKİSİ


AK Parti’nin Türkiye’yi yönettiği dönemde ‘ülkeyi geliştirdiği’, ‘özgürleştirdiği’, ‘terörle mücadele, savunma sanayi ve dış politikada güçlendirdiği’ düşünülse de son dönemde ‘AK Parti kadrolarının gönülden değil çıkar uğruna partide yer aldığı’, ‘yolsuzluk ve israfın arttığı’ ifade ediliyor. Dindar seçmenlerin önemli bir kısmı AK Parti ile kurulan gönül bağının yerini ‘seçeneksizliğe’ bıraktığını belirtiyor.


MUHALEFETE KARŞI KAYGI VAR


Rahatsızlıklara rağmen AK Parti’ye desteğin devam etmesinin bir diğer nedeni de muhalefetin yönetim kapasitesine güvensizlik olduğu ifade ediliyor. Muhalefetin hizmet ve büyüme anlayışından uzaklaşacağı ve zaten kötü durumda olan başlıkları daha da geriye götüreceği düşünülüyor. Ayrıca dindar kesimde, muhalefetin dini özgürlükler, sosyal politikalar ve yönetim kapasitesi konusunda iktidardan daha kötü olacağına dair kaygılar var.


AVRASYA ANKETİNDE KILIÇDAROĞLU SONUCU


Avrasya Araştırma Aralık anketini açıkladı. 26 ilde 14-15 Aralık’ta yapılan araştırmada “Sizce ekonomik kriz var mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 71’i ‘Ciddi bir kriz olduğunu düşünüyorum’ dedi. Katılımcılara “Mevcut ekonomik durumda kimin payı daha yüksektir?” diye de soruldu. Yüzde 85.1 Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 75.6 AK Parti, yüzde 72.1 Cumhur İttifakı, yüzde 73 Devlet Bahçeli, yüzde 69 MHP yanıtı verdi. Yüzde 12.6’sı ise Kemal Kılıçdaroğlu cevabı verdi.

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.