Zamlar devam ederse ekmek bulamayabiliriz

Print
Haber Tarihi : 01.11.2021 11:52
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Kuraklık ve tarımda artan maliyetler buğdayda rekolte düşüklüğüne neden oldu. Yaşanan üretim ve verim kaybı un ve ekmek fiyatlarına zam olarak yansıdı.

Zamlar devam ederse ekmek bulamayabiliriz

Fırıncılar un fiyatlarındaki yüksek zamların fırıncı esnafını mağdur ettiğini vurguladı. Niğde’de fırıncıları ziyaret eden CHPli Gürer, girdi maliyetlerinin artışına dikkat çekerek ‘’Unda fiyat artışı sürerse ekmek üretecek fırıncı da bulamayabiliriz’’ uyarısında bulundu.


EKONOMİ SERVİSİ


Enflasyon girdi maliyetlerini arttırırken yaşanan kuraklıkla buğday verimi ve üretiminde büyük düşüş yaşandı.


Yaşanan kayıplar un ve ekmeğe zam olarak yansıdı. Zamlar hem tüketiciyi hem de fırıncı esnafını mağdur etti. Niğde’de fırıncı esnafını ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretiminin düşmesi, ithal buğday fiyatlarının artması ve bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla ekmek zammının kapıda olduğunu söyledi. Sürecin iktidarın fırıncı esnafı girdileri için destek vermesi ile aşılabileceğini ifade eden Gürer, bu konuda bir tedbir alınmaz ya da fırıncı esnafına destek verilmez ise ekmek üretecek fırıncı bile bulunamayacak hale gelinebileceği uyarısında bulundu.


Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaklar diyen Gürer, ‘’Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur” dedi. Maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlatan fırıncı esnafı, geçen yıl 110 liraya satın aldıkları 50 kilogramlık unun bugün 220 liraya çıktığını belirterek “Geçen yıl 1,5 liraya sattığımız ekmeğe 10 ay içinde 25 kuruş zam yaparak 1 lira 75 kuruşa satmaya başladık. Ancak girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz. Kimse una 1 ay içinde 3-4 kez zam geldiğini konuşmuyor ama ekmeğe senede 25 kuruş zam yapıldığında sanki fırıncı esnafı ekmeğe sürekli zam yapıyormuş gibi algılanıyor oysa un fiyatı ikiye katladı.


Girdilere sürekli zam geliyor. Unun sürekli fiyatı artıyor. Bu gidişle halimiz harap. Keşke un artmasa da daha ucuza ekmek satsak. Vatandaş bu ekmeğe muhtaç ve çok zor koşullarda yaşayanlar var. Ekmeğin fiyatının artmasını biz kazanalım diye istemiyoruz. Maliyet arttığı için bizimde durumumuzu görün diyoruz” şeklinde konuştu.


UN MALİYETİ FİYAT ARTIŞINI KAÇINILMAZ KILDI


Geçen sene 110 lira iken şimdi 220 liraya çıkan un fiyatlarının yılbaşından sonra 250 lira olacağı yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden fırıncı esnafı Yasin Us , “65 kg buğdaydan 50 kg un çıkıyor. Maya, tuz, kira, işçilik, elektrik ve diğer girdi maliyetleri de sürekli arttı. Bugün 200 gramlık ekmeği 1 lira 75 kuruşa satıyoruz. Son olarak 10 ay önce 25 kuruşluk zam yapmıştık. 10 ay içinde 25 kuruş daha artış yaptık. Ancak bu süre içinde sadece una yüzde 100 oranında zam geldi. Şu anda sattığımız fiyat, maliyeti karşılamıyor” diyerek mağdur olduklarını belirtti. Dertlerinin zam yapmak olmadığını belirten Us, maliyetler arttıkça zam yapmanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.


1 KİLOSU 5 LİRAYA MAL OLUYOR


Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, son dönemde hızla artan tarımsal girdi maliyetlerinin üretimi riske soktuğuna dikkat çekmiş ‘’Bu girdi fiyatlarıyla buğday ekersek 1 kilogram buğdayın çiftçiye maliyeti 4.25 TL oluyor, hem de 1 kuruş kâr etmeden.. Geçen yıl gübrenin buğday maliyetindeki payı yüzde 29,6 iken şu an yüzde 43’ü geçiyor’’ ifadelerini kullanmıştı. Doğru, ‘’Şu anda artan buğday ve un fiyatlarıyla ekmeğe zam talebi olanların, bu buğday maliyetiyle ekmeğimize ne fiyat isteyecekleri ve gıda enflasyonuyla nasıl mücadele edileceğinin hesabı iyi yapılarak buğday çiftçisinin önünü göreceği, acil önlemler hayata geçirilmelidir. Bunun elbette hazinemize bir maliyeti olacaktır ama tüm dünyada yaşanan bu durum için ülkemizde de önlem alınarak üretimin devamlılığı sağlanmalıdır’’ çağrısında bulunmuştu.


İSTANBUL’DA BİR YILDA YÜZDE 42 ZAM


Fırıncıların İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası’na başvurusunun ardından İstanbul’da ekmeğe zam geldi. Geçtiğimiz hafta itibarıyla 220 gram ekmek 2,5 lira oldu. stanbul genelinde ekmeğe son zam 2021 Mayıs’ta yapılmış, fiyatlar 1,75 liradan 2 liraya çıkmıştı. Son zamla birlikte İstanbul’da ekmek bir yılda yaklaşık yüzde 42 zamlanmış oldu.


İTHAL BUĞDAY 1 KAT DAHA FAZLA PAHALI


Tarımda artan maliyetlerden dolayı çoğu çiftçi tarlasını süremez duruma geldi. Maliyetlere rağmen üretim yapan çiftçiyi de kuraklık etkileyince buğday üretimi düştü. Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimi yapılan Türkiye’de üretimin kuraklık ve pandemi nedeniyle 16,5 ila 17 milyon tona gerilediğini aktaran CHP Milletvekili Gürer, “Buğday üretimi azaldığı için doğal olarak ithal buğdaya yönelindi. Ülkemizde üretim yeterli olmadığı için önceleri yurtdışından ucuza buğday ithal ediyorduk ama şimdi koşulları. İthal buğdayın da fiyatı arttı. Yurtdışından gelen buğday neredeyse 1 kat fazla. Buğday fiyatının artması un fiyatının da artmasına neden oluyor. Un fiyatı artınca da ekmek maliyeti artıyor ” diye konuştu.

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.