Yavuz Aydın 'Fahiş fiyatlar turizme zarar verdi'

Print
Haber Tarihi : 16.11.2023 21:40
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Trabzon’daki turizm sorunlarını bütçe komisyonuna taşıdı.

Yavuz Aydın 'Fahiş fiyatlar turizme zarar verdi'
TBMM’de 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler esnasında söz alan milletvekilleri seçim bölgelerindeki sorunları da gündeme taşıyor. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın da Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmelerindeki konuşmasında Trabzon’da turizmde yaşanan sorunları gündeme getirdi. Aydın, sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

“FAHİŞ FİYAT TURİZME ZARAR VERDİ”

‘’Bacasız Sanayi’’ benzetmesi yapılan turizmin, gerçekten ülkemiz için büyük bir döviz kaynağı olduğunu ifade eden Yavuz Aydın, “Özellikle yurt dışından ülkemize gelen turistler, zor günler geçiren ülke ekonomisinin bir nebzede olsa ferahlamasına büyük katkı sunmaktadır.
Seçim bölgem Trabzon’da turizm adeta sahipsiz kalmıştır ve güzel beklentilerle dolu bir sezon heba edilmiştir. Gelen turist sayısında artış olmasına rağmen ticari işletmelerimiz gereken verimi elde edememiştir. Bu durumun en büyük sebebi, kayıt dışı işletmelerin varlığı ve bu kayıt dışı işletmelerin fahiş fiyat uygulamalarıdır. Kayıt dışı işletmelerin kanuna aykırı bir şekilde yaptıkları ticari kazançlar hiçbirimizin kabul edeceği bir durum değildir. Fakat Trabzon’un merkez İlçesi olan Ortahisar’da, Ortahisar Belediyesine ait olan Trabzon Akvaryum’da bile yerli turiste ayrı, yabancı turiste ayrı bir giriş tarifesi bulunmaktadır.
Esnafa farklı fiyat uyguluyor diye ceza kesen belediyenin ve zabıta ekiplerinin kendi bünyesine ait olan akvaryumda farklı fiyat uygulaması akıl alır bir durum değildir.

Trabzon’da turizmden gelecek dönemlerde de bahsetmek istiyorsak bu yanlıştan acilen dönülmesi gerekmektedir. Bu durum yabancı turistin kendi ülkesine gittiğinde, ülkemiz hakkında olumsuz yorumlar yapmasıyla sonuçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“UZUNGÖL’ÜN İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Uzungöl’de yaşanan imar sorununa değinen Yavuz Aydın, “Turizm sektöründe kayıt dışı işletme sayısı her geçen gün artmaktadır. Başta Suriyeliler olmak üzere, ana dili Arapça olan yabancı vatandaşlar yaz sezonunda, tabiri caizse cirit atmaktadırlar, sektörde kayıt dışı olarak faaliyet göstermektedir. Vergi kayıtları, esnaf odası kayıtları ya da ticaret sicil kayıtları olmadan faaliyet göstermektedirler. Bu durum hem ülke turizmini büyük zarar uğratmakta hem de kendi esnafımızın turizmden elde edeceği kazancı baltalamaktadır. Dünyaca ünlü tabiat harikası Uzungöl’de birçok işletmenin çalışma ruhsatı bulunmamasına rağmen belediye bu işletmelerin suyunu, elektriğini bağlamıştır ve hatta çöp vergisini dahi almıştır. Kayıt dışı olan işletmeden vergi almak ne demektir, bunun cevabını sizlerden duymak istiyorum. Uzungöl’ün imar sorunu bir an önce çözülmeli ve orada hakkıyla bu işi yapan esnafımızın önü açılmalıdır. Uzungöl siyaset üstü değerlendirilmeli ve seçimden seçime siyasilerin ağzına sakız olmamalıdır.” şeklinde konuştu.

“NİTELİKSİZ PERSONEL KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ”

İşletmelerin yabancı dil bilen personel bulma veya yetiştirme noktasında zorluk yaşadığını vurgulayan Aydın,

“Şehrimize daha çok Ortadoğu’dan turistler gelmektedir. Bu yabancı turistler doğal olarak kendi anadilleri olan ve kendini rahat hissedebileceği, Arapça’yı bilen personellerin olduğu işletmeleri tercih etmektedir. Peki işletmelere yabancı dil bilen personel yetiştirme konusunda nasıl bir çalışma yapılmıştır? Bu ihtiyacı gidermediğinizde kayıt dışı çalışmayı kendine görev edinmiş insanlar Arapça bilen personel sorununu çözmek için devreye girmekte ve turistlere niteliksiz davranışları sonucunda ilimizdeki hizmet kalitesinin düşmesine sebebiyet vermektedir. Kayıt dışı işletmeler Trabzon insanının misafirperverliğine gölge düşüren tavırlarıyla, turizmin geleceğine de gölge düşürmektedirler.

Sayın Bakan, ben şimdi sormak istiyorum. Gelecek turizm sezonu için aynı sorunlarla tekrar karşılaşmamak için ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz? Bahsi geçen işletmeler hakkında caydırıcı cezalar önümüzdeki turizm sezonunda uygulanacak mıdır? Sayın Bakan, esnafımızı ve bu sektörden para kazanan vatandaşlarımızı koruyacak önlemler almanız, atılacak en önemli adımdır. “ dedi.

“KAYIT DIŞI ACENTALAR KAYBA NEDEN OLDU”

Son olarak kayıt dışı acentalara değinen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın sözlerine şu şekilde son verdi:

“Bir diğer önemli konu kayıt dışı turizm acentalarının, gelen turistleri havaalanında karşılayıp direkt olarak farklı şehirlere ulaştırması ve bu şehirlerde kiralık dairelerde konaklama sağlamasıdır. Bu durum hem kayıtlı işletmelerimizin kazancına engel olmakta, hem de kayıt dışı işletmelerin yasal olmayan yollardan kazanç sağlamasına sebebiyet vermektedir. Buna çözüm olarak Denetimler sonucu maddi olarak ceza yaptırımının dışında Valilik kararı ile işletmenin kapatılmasına karar verilmelidir. Çünkü sezonda yapmış olduğu kayıt dışı çalışma süresince kesilen ceza miktarı kişiyi caydırıcı değildir. Bu nedenle sadece maddi yaptırım uygulayarak geçici çözümlerle soruna çare aramaktan vazgeçmelisiniz. Ezcümle: Ülke turizminin gelişimi ve bu sektörde çalışan vatandaşlarımızın refahı için Bakanlığa büyük görev düşmektedir.”

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.