Ukrayna-Rusya savaşında ikinci perde!

Print
Haber Tarihi : 09.10.2022 00:27
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

İki haftada rejim değişikliği hedefiyle işgale kalkışan Rusya bataklığa saplandı.

Ukrayna-Rusya savaşında ikinci perde!

Püskürtüldüğü yerleşim yerlerinde toplu mezarlar bırakan Rusya, amiral gemisi Moskova’nın batırılması sonrası 7.5 aylık savaşta ikinci stratejik darbeyi yedi. Kremlin’in “Vurulması Ukrayna için kıyamet günü olacak” tehdidi savurduğu Kırım Körfezi ve Rusya arasındaki tek bağlantı noktası olan köprüde bombalı kamyonetle saldırı düzenlendi. Patlamanın ardından demir yolunda bulunan yük trenindeki yedi yakıt yüklü vagon alev aldı ve köprünün iki tarafında ciddi hasar oluştu.


PUTİN’DEN ACİL KOMİSYON TALİMATI


Kremlin Sözcüsü, Rus liderin komisyon kurulması talimatı verdiğini açıkladı. Peskov “İlgili raporlar Putin’e sunuldu” dedi. Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak ise yaşananları ‘başlangıç’ olarak niteledi ve “Yasadışı her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna’ya iade edilmeli, Rusya işgal ettiği her yerden sürülmeli” dedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı da patlamayı amiral gemisinin batırılmasıyla kıyasladı. “Kırım’daki Rus gücünün iki sembolü batırıldı. Sırada ne var?” paylaşımı yapıldı.


UKRAYNA İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARINI KURTARIYOR: 'BU DAHA BAŞLANGIÇ'


Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 7,5 ayı geride bırakırken, Ukrayna işgal altındaki topraklarını tek tek kurtarmaya başladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, daha önce yaptığı açıklamada “Eylül ayının başından beri askerlerimiz doğu ve güneyde 6 bin kilometrekarelik Ukrayna topraklarını kurtardı ve ilerlemeye devam ediyoruz” dedi.Ukrayna topraklarını geri alırken 2014’te Putin tarafından ilhak edilen Kırım’ı Rusya topraklarına bağlayan ve Kerç Boğazı’nda yer alan Kırım Köprüsü’nde dün sabah saatlerinde büyük patlama meydana geldi. 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açılan stratejik öneme sahip 19 kilometrelik köprüde trafik akışı durduruldu. Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi (NAC), Kerch Köprüsü’ndeki patlamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada patlamaya köprü üzerindeki bir kamyonun sebep olduğunu duyurdu.NAC Açıklamasında patlayan kamyonun Kırım yaraımadasına ilerleyen bir trenin 7 yakıt tankını da havaya uçurduğunu belirtirken, köprüünün iki otomobil yolunda kısmi çökme meydana geldiğini aktardı. Rusya Enerji Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Kerç köprüsünde çıkan yangının ardından Kırım’a en az 15 günlük yakıt tedarik edildiğini belirtilirken saldırıda en az 3 kişini yaşamını yitirdiği bildirildi. Kerç Köprüsü, 19 km uzunluğunda ve 7 milyar dolar maliyetle yapılmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mykhailo Podolyak Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bu başlangıç” ifadelerin kullandı. Podolyak, “Yasadışı olan her şey yok edilmeli” dedi. Ukraynalı müzakereci ve Ukrayna’da iktidardaki siyasi partisi “Ukrayna Halkın Hizmetkarı” Başkanı David Arakhamia da köprüdeki patlama ile ilgili Telegram hesabından, “Rus kaçak inşaatı çökmeye ve alev almaya başladı. Nedeni basit, patlayıcı bir şey inşa ederseniz, er ya da geç patlayacak. Ve bu sadece başlangıç. Sonuçta, Rusya özellikle güvenilir inşaat konusunda başarılı değil.” paylaşımında bulundu.


PUTİN VE ZELENSKİY G20’DE YÜZ YÜZE GÖRÜŞEBİLİR


Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, bugüne dek yüz yüze görüşmeyi reddeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ilk defa bir araya gelebilir. İki liderin gelecek ay Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenecek G20 zirvesine katılmayı kabul ettiği belirtildi. Endonezya’nın Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Husin Bagis, basına yaptığı açıklamada iki liderin de 15-16 Kasım’da yapılacak zirveye katılmayı kabul ettiğini söyledi. Bagis, “Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle bu durum kolay olmayacak. Hangi otele yerleştireceklerine karar veriyoruz” diyerek gerilimi önlemek için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti. Ukrayna hükümeti ise Endonezyalı elçinin sözlerine rağmen Zelenskiy’nin Bali’ye gitme konusunda kesin kararını vermediğini bildirdi.


‘MUTLU YILLAR SAYIN BAŞKAN’


2 Ekim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 70. doğum günüydü. Patlamaya ilişkin New York Times’a konuşan Ukrayna ordusundan bir yetkili, olayın arkasında Kiev’in olduğunu doğrulamazken yalanlamadı da. Yetkili, “Diyebileceğim tek şey şu: O köprüden güneydeki Rus askerlerini desteklemek için fazla miktarda petrol geçiyordu” dedi. Ukraynalı yetkili, “Putin mutlu olmalı, herkese doğum gününde bu kadar pahalı hediye gelmez” diye konuştu. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da Twitter üzerinden Kırım Köprüsü’nün yandığı anların videosunu Marilyn Monroe’nun “Happy Birthday Mr. President” (Mutlu Yaşlar Sayın Başkan) şarkısını söylediği kayıtla birleştirerek paylaştı.


İŞGALDEN KURTULAN LYMAN’DA TOPLU MEZAR


Ukrayna resmi makamları, Rus işgalinden kurtarılan Lyman kentinde toplu mezar bulunduğunu açıkladı. TRT World’ün aktardığı habere göre bölge valisi Pavlo Kyrylenko yaptığı bir paylaşımda, Ukrayna makamlarının yakın zamanda Rus işgalinden kurtarılan ülkenin doğusundaki Lyman kentinde bir toplu mezar bulduğunu açıkladı. Kyrylenko, toplu mezarlarda kaç cesedin çıktığının belli olmadığını söyledi. Ukrinform haber ajansı üst düzey bir polis yetkilisine dayandırdığı haberde, toplu mezarlarda 180 kadar cesedin bulunduğunu söylediğini aktardı. Mezarlarda asker ve sivillerin cesetleri bulunduğu aktarıldı. Kolluk kuvvetleri, toplu mezarların çıktığı bölgede çalışma başlattığı kaydedildi.

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.