Türkiye'de bugün gündem ne? 18.05.2021

Print
Haber Tarihi : 18.05.2021 18:37
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Kulisvar'da bugün gündem yine çok kalabalık

Türkiye'de bugün gündem ne? 18.05.2021
İÇ POLİTİKA

"İttihatçılığın eşiğinde"


"İslami hassasiyete sahip olan iktidar da diğerleri gibi yozlaştı, oportünizmin devleti sarmalayan kollarına tutundu, ayakta kalmak uğruna milliyetçi ve devletçi bir çizgiye sığındı ve nihayetinde devlete rehin düştü. Bu macerada reformistler, özgürlükçüler, demokratlar yenildi… Milliyetçiler, devletçiler, oportünistler kazandı."



“İçimizdeki Mescid-i Aksa’ları yıkmak isteyen hainler”


"Başbakan Erdoğan dönemin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı faizi indirmiyor diye ülkeye ihanetle suçlarken, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek Merkez Bankası’nın bağımsızlığını savundu. Babacan, imar rantlarının vergilendirilmesiyle sanayiin desteklenmesini savunurken Erdoğan, istihdam yaratıyor gerekçesiyle inşaat sektörünün desteklenmesini sürdürdü. Bakın rakamlara, ekonomideki bozulma Babacan ve ardından Şimşek’in uzaklaştırılmasıyla başladı. Babacan ve Davutoğlu daha erken bayrak açabilmeliydiler diye eleştirilebilir. Ülkenin son 6-7 yılda içine düştüğü durum karşısında itaat ve ikbali değil, bu gidişe muhalefeti seçmeleri ise takdir edilecek bir tavırdır."


"90’ların günahına girmek"


"Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür: Bugünkü tablo çok daha vahim. O zaman hiç değilse işleyen bir yapı vardı. Görevimizi yapıyorduk, ciddiyetle yapıyorduk. Destek de alıyorduk. Şimdi daha kuralsız tabii. Şimdiye kadar savcılığın harekete geçtiğini duymadım... Yer yerinden oynuyor. Bütün millet yazışıyor. Her gün videoları bekliyorlar, daha ne olsun. Son videosunda savcıların ne yapması gerektiğini anlatıyor. 90'larda bu kadar kepazelik yoktu. Bu derece yoktu. Hatta zamanında söylediğim bir lafı yine tekrarlamak istiyorum. Bu gidişin sonu siyasi cinayetlerdir."



"‘Asıl muhafazakar biziz’ diyebilen Kılıçdaroğlu…"


"Eskiye kıyasla çok farklı bir CHP zihniyetinin oluştuğunu görüyoruz. Partinin zaaflarını, geçmişini masaya yatırabilen, yeni bir CHP’ye gerek olduğunu anlayıp uygulamaya koymaya kararlı bir parti başkanı karşımızda. Şu sözler ona ait: “Toplumun gözünde statükocu, değişime kapalı, halkla ilişkileri kopuk bir algı vardı. Bu algının mutlaka kırılması gerekiyordu. Bunu kırmaya çalışıyoruz.”


"Kavganın sebebi, İstanbul'un "gayrimeşru parası" olmasın sakın?"


"2020'ye geldiğimizde İstanbul'un kayıt dışı para bütçesinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğu emniyet kaynaklarından edindiğim bilgi. Bu miktarın yaklaşık yüzde 40'ına eş değer olan 4 milyar dolar ise net kâr olarak kabaca hesaplanıyor. Yıllık 10 milyar dolarlık kayıt dışı para fena bir miktar değil! Liraya çevirdiğimizde yaklaşık 84 milyar diyelim. Ve işin ilginci bu paranın çok büyük bölümünü iktidarın sevgi zinciri içinde olan ve adı sanı pek bilinmeyen ama işleri yakından takip edenlerce iyi bilinen insanlarda."







Zeynep Gürcanlı / Dünya
"Güç savaşları ve ölen insanlar…"


"Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun aynı hafta içinde bir değil, iki kez “ümmet bizden liderlik bekliyor” cümlesini kullanması boşuna değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan da telefon başında İslam Teşkilatı’nda hangi ülke varsa, hepsiyle konuşma peşinde. Peki bu çabalar “ümmet liderliği” getirir mi? İşte o büyük bir soru işareti. AK Parti’nin 20 yıllık iktidarının son 10 yılında Türkiye’ye yaşattığı “yalnızlık” da zaten o “ümmet liderliği” hayallerinin sonucu değil miydi? Aynı yanlışta ısrarı anlamak mümkün değil."






Fehmi Koru
"Anketler ne söylüyor? Üzülmesi gerekenler neden seviniyor?"


"Herhalde gazete ve yazara verilmeden önce iktidar partisi yetkilileri de yayınlanacak anketleri görmüş, gözden geçirmişlerdir diye düşünüyorum. Eğer onlar da anketi yayımlayanlar gibi önümüzdeki seçime giden süreci pespembe görüyor ve o sebeple tarihini vaktinden önceye çekmeyi düşünüyorlarsa, sandıktan çıkan sonuçla karşılaştıklarında ‘‘Yandım Allah’’ çekebilirler…"






Murat Yetkin / yetkinreport
"Soylu’ya Peker vesile oldu: AK Parti’de öne çıkan yanıyor"


"Peker, Soylu’yu “Berat Bey ile arasını bozmakla” suçluyor, kendisine, üstelik hakkında soruşturma sürerken koruma verenin, dahası devlet adamı gibi korumaları yurt dışı seyahatlerinde de yanında tutanın, “ayrıcalık” verenin de Soylu olduğunu öne sürüyordu. Bu gelişmeler Soylu’yu hem kamuoyu gözünde hem AK parti kitlesi gözünde yıprattı. Soylu nereden baksanız iki ay önceki -gücünde demiyorum- etkisinde değil. Bugün bir anket yapılsa en beğenilen siyasetçiler sıralamasında Erdoğan’ı zorlar görüntü vermeyeceğini tahmin edilebilir."






Murat Sevinç / gazeteduvar
"Kendileri için ve hakkımızda ne düşünüyor olabilirler?"


"Bir süredir ülkede olup bitenleri, iktidar çevresindeki hâlenin davranışlarını gördükçe “eşit olsa da, ayrı” ifadesini hatırlıyorum. O cümledeki ayrımcılığın gücünü mealen “yasa karşısında eşit olunabilir, ancak eşit dediysek, o kadar da değil,” diyen hâkimlerin, kendilerini ikna edebilmekte sergilediği başarıyı. Muhataplarına “Eşit değilsiniz,” diyemiyorlar, çünkü herkes yurttaş, herkesin bir oyu var, herkes seçmen vs. Fakat 'eşit' kabul etmedikleri, edemedikleri de açık. Yalnızca muhalife yönelik ayrımcı tavırlarından söz etmiyorum kendilerini ve çevrelerini 'ayrı', 'ayrıcalıklı' ve hatta neredeyse 'seçilmiş' görmeleri, kendi 'sıradan' seçmenlerine de yönelen bir durum."






Abdulkadir Selvi / Hürriyet
"Muhalefet cephesinde bir şeyler pişiriliyor"


"Son birkaç gün içinde iki önemli adım atıldı. Biri Kılıçdaroğlu’nun liderler kabinesi diğeri ise HDP’li bakan önerisi. Bir model olgunlaştırılıyor. Millet İttifakı tabanı ise HDP’li kabineye hazırlanıyor. Her siyasi adımın bir kilometre taşı oluyor. Daha önce, HDP’yi PKK’nın uzantısı olarak tanımlayan Akşener çok manidar bir şekilde, HDP üzerinden partisinin ve kendisinin “test edildiğini” belirterek, “HDP ile Meral Akşener’i, İYİ Parti’yi terbiye,  test edeyim derken, Kürtlere hakaret ediliyor bu ülkede” dedi."






Tolga Şirin/ T24
"Hem argo hem de teknik anlamıyla "yürütme"den arınmış yolsuzluk komisyonlarına ihtiyacımız var"


"Türkiye, günlerdir hükûmet mensupları da dâhil olmak üzere çok sayıda yetkiliye dönük ithamları dinliyor. Bu ithamlar, 1990'ların Susurluk olayını gölgede bırakacak denli ağır nitelik içeriyor. Cinayet, insan kaçırma, şantaj ve tecavüz iddiaları bir tarafa, bir türlü kurutulmamış yolsuzluk bataklığına işaret ediliyor."


1048



Orhan Bursalı / Cumhuriyet
"Mart ayında 13’ü çocuk, 112 kişi neden intihar etti?"


"Sadece mart ayında 18 yaş ve altındaki canına kıyan 13 çocuktan ikisi 14 yaşında, ikisi 15 ve altısı 18 yaşında. İntihar ederek hayatına son vermiş. Bunlardan ikisi 14 yaşında, ikisi 15 yaşında, altısı 16, biri 17 yaşında. Ocak ayında 94, şubatta 99 canına kıyma olayı. Aralarında 13-14 yaşlarında çocuklar da var. Giderek dramatikleşen bir tablo. İntihar girişimleri ise bu tabloda yok... Biliyoruz ki iktidarın bu rakamları ve toplumun içine girdiği girdabı gördüğü yok."






İbrahim Kiras / Karar
"Yoldan çıkmış beş ton kokain"


"İddiaların hepsini bir kenara atalım. Hepsini yalan ve iftira kabul edelim… Peki, ‘varış yeri’ Türkiye olan kokain sevkiyatı konusu ne olacak? Bundan bir yıl önce Kolombiya’da yakalanan ve resmi makamlar tarafından ‘varış yerinin İzmir olduğu’ açıklanan 265 milyon dolar değerindeki 5 ton kokain ile geçtiğimiz haftalarda Panama’da yakalanan ve son durağı Mersin limanı olan 616 paket kokain sevkiyatlarının alıcı tarafları hakkındaki belirsizlik ve bununla ilgili suçlama ve iddialar boş verilecek bir konu değil. Bu hususta herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığına, konuya yargının el koyup koymadığına dair bir açıklama yapılmamış olması da durumun vahametini arttırıyor."






Mehmet Tezkan / T24
"Milletin helalliği, ümmetin liderliği AKP'yi kurtarır mı?"


"Cumhurbaşkanı'nın helallik istemesini 'gidip de gelmemek var, bir daha görüşememek var' anlamında okuyanlar aslında haksız değildi. Helallik isteme sebebinin başında bu geliyordu. Mesela ticaret yapıp el sıkışmak, bir daha yüz yüze gelmeme ihtimali... Mesela çok uzaklara gidip dönememe durumu… Hakikaten Saray'dan bakmak zormuş, Saray'ın penceresi farklıymış!.. Düşünür Feuerbach'ın meşhur sözüdür: İnsan kulübede farklı, sarayda farklı düşünür. Erdoğan da Saray'a taşındıktan sonra farklı düşünüyor diyeceğim ama onun farklılaşması çok önce başladı. 2011 seçimlerinde yüzde 49,8'e (yüzde 50 diyelim) ulaşınca ayrı bir dünyanın insanı oldu."






Göksel Aymaz/ gazeteduvar
"Sedat Peker sosyal haydut mu?"


"Sedat Peker de kendi çapında bir isyan kişisidir, o da otoriteye ve onun uzantılarına “başkaldırmış” bir “öç alıcı”dır. Bu durumda onu da sosyal haydut saymalı mıyız? Sabıkasına işlemiş suçlardan, varoluşuna yapışmış şiddetten ötürü “suç örgütü lideri” denmesi ona duyulan ilgiyi ve sempatiyi azaltmayacaktır. Bir haydut zaten ne denli dehşet verici olabileceğini göstermekle mükelleftir ve göstermelidir kararlı bir öç alıcı durumuna gelmedikçe halkın kahramanı olamaz. Egemen ağızların bütün aşağılama, karalamaları karşısında Sedat Peker’in dozunu artırdığı (ve artıracağa da benzeyen) hiddet ve sözel şiddet onu kitlelerin gözünde daha da yüceltecektir."






L. Doğan Tılıç / Birgün
"Mahrem"


"Peker için asıl önemli olanın ortaya döktüğü tecavüzlü, mala çökmeli, kokainli ilişkiler olmadığını da yine onun sözlerinden anlıyoruz. Soylu, evinin aranmasının ardından bir özür dileseymiş, şimdiye kadar anlattıkları mahrem olmaya, mahrem kalmaya devam edecekmiş! Şimdi Peker’in hedef aldıkları ona koruma verirken iyiydiler demek ki! Şimdi Peker’e kirli diyenlere de sormak lazım, koruma verdiğiniz Peker başka biri miydi?"






DIŞ POLİTİKA



Yıldıray Oğur / Karar
"Dava ve bahane olarak Filistin"


"İsrail’in içeriye ileri demokrasi, dışarıya apartheid rejimi şizofrenik hali sadece Filistinlilere hayatı zindan etmiyor, aynı zamanda bölgedeki bütün demokrasi ve insan hakları söylemini de zehirliyor, otoriter rejimlere benzin oluyor. Bu da ortaya bambaşka çelişkiler, çifte standartlar çıkarıyor."






Sedat Ergin / Hürriyet
"Suudi Arabistan’la normalleşme arayışları sancılı geçmeye aday"


"İlerleyen yaşıyla ciddi sağlık sorunları bulunan Kral Selman’a karşılık, Veliaht Prens Selman bugün Suudi Arabistan’da önemli ölçüde ipleri elinde tutan kişidir. Veliaht Prens faktörü, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin nasıl normalleşeceği sorusu üzerinde de asılı duruyor. Başkonsoloslukta katledilen Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin ne olduğu sorusunun da bu ilişkilerin üzerinde asılı durmaya devam ettiği gibi..."






Jonathan Freedland / perspektif
"İsrail ve Gazze’deki Şiddet Sona Erdiğinde ‘Normal’e Dönüş Diye Bir Şey Olmayabilir"


"Benjamin Netanyahu’nun 2018’de sadece Yahudilerin İsrail’in kaderini tayin etme hakkı olduğunu ayrıntılarıyla açıklayan ve Arapçayı resmi statüsünden eden “ulus devlet kanunu”nu kabul ederek yürürlüğe koyduğu da dikkate alınırsa, ne olacağını düşünmüşlerdi? Hal böyle olunca statükoyu eski durumuna döndürme çabaları da güçlü olur. Joe Biden’ın bariz bir şekilde olabildiğince az konuşma ve bir an önce diğer gündemlere dönme isteğinde bunu görebilirsiniz."






Patrick Cockburn  / Independent Türkçe
"İsrail, Britanya'nın 50 yıl önce Kuzey İrlanda'da yaptığı hataları yapıyor"


"Yarım yüzyıl önce Kuzey İrlanda’da olduğu gibi, İsrail güvenlik güçleri de şanlı zaferler kazandığını ve düşman komutanlarını öldürdüğünü duyurmayı sürdürüyor, sanki Hamas ve İslami Cihat güçlerinin ayaktakımı paramiliter güçlerinin yerel liderleri yeri doldurulamaz askeri teknisyenlermiş gibi... Olağanüstü aşırı güç kullanımı Belfast'ta "Ballymurphy Katliamı"na yol açmıştı, Gazze'deki siviller de çetin bir Ortadoğu çatışmasında benzer bir bedel ödüyor."




Berrin Sönmez / gazeteduvar
"Tek sığınak insan hakları hukuku ama…"


"İsrail’de veya dünyanın başka yerlerinde yaşayan Yahudi hak savunucuları ile Müslüman hak savunucularını yan yana getirecek, ortaklıklar yazık ki hala kurulamadı. İslami grupların İsrail protestolarını Yahudi düşmanlığına dönüştürmesi ciddi bir engel yaratıyor. Diğer yandan Yahudi hak savunucuları da aynı arazdan ari değil."


ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.