Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Print
Haber Tarihi : 26.01.2024 10:22
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?
Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

YILIN İLK MGK'SINDA TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Hedef gözetmeksiniz tüm terör örgütleriyle mücadele sürecek" ifadeleri yer aldı. İsrail'in Gazze'ye saldırılarının da ele alındığı toplantıda, "Gazze'de akan kanın durdurulması için karalı tutumumuz devam edecek" denildi. 
 
MSB: SON BİR HAFTADA 82 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığınca, yurt içi ve sınır ötesinde icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye'nin kuzeyi dâhil, son bir haftada 82 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. 
 
İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIM PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN, RESMİ GAZETE'NİN MÜKERRER SAYISINDA YAYINLANDI

İsveç’in NATO’ya katılımının yolunu açan protokol TBMM Genel Kurulu’nda 287 milletvekilinin oyuyla kabul edilmiş, oylamada 55 milletvekili red, 4 milletvekili de çekimser oy kullanmıştı. Protokolün onaylanmasına ilişkin kanun teklifine İYİ Parti, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, ve DEM Parti ‘hayır’ derken, AKP, CHP, MHP ve DEVA Partisi ise olumlu yönde oy kullanmıştı.
 
AİHM 2023 RAPORU: TÜRKİYE, BEKLEYEN 23 BİN 397 DOSYA İLE BİRİNCİ SIRADA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yıllık raporu yayınlandı. Rapora göre 2023 yılı sonu itibariyle 68 bin 450 dosya karar için bekliyor. Türkiye ise geçen yıl mahkemede bekleyen 23 bin 397 dava ile en yüksek başvuru sayısına sahip ülke oldu. Türkiye ile ilgili 78 kararın en az 72'sinde hak ihlali tespit edilirken, ihlal tespit edilmeyen karar 3, uzlaşıya varılan dosya sayısı da 3 oldu oldu. Türkiye, en fazla adil yargılanma hakkı, güvenlik ve özgürlük hakkı ihlallerinden mahkum edildi.
 
AKŞENER: "İSVEÇ'TE KİM KİME YANLAMIŞ, GÖRDÜK. KİM AMERİKA'YLA HAŞIR NEŞİR, GÖRDÜK"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erzurum'da "İsveç'te kim kime yanlamış, gördük. Kim Amerika'yla haşır neşir, gördük. Kim batının karşısında iki büklüm, gördük. Böyle bir noktada ne İsveç, ne TÜİK konuşuluyor, ne de emeklinin durumu konuşuluyor." dedi.
 
MERAL AKŞENER’DEN “MERTÇE SİYASİ CİNAYET” SÖZLERİNE İLİŞKİN YENİ AÇIKLAMA: “ÖLDÜRDÜK BİRBİRİMİZİ AMA SONRADAN KORKMAZDIK, ÖLDÜREN HER SEFERİNDE BELLİ OLURDU”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sinan Ateş cinayetine ilişkin söylediği ve tartışma yaratan “mertçe siyasi cinayet” sözlerine açıklama getirdi. 1980 öncesi Türkiye’de yaşanan sağ- sol çatışması esnasında gençler olarak birbirlerini öldürdüklerini söyleyen Akşener, “Ama yani keşke olmasa, öldürdük birbirimizi. Ama biz sonradan korkmazdık. Çünkü öldüren her seferinde belli olurdu. Şimdi de belli ama belli değil.” dedi.
 
MURAT KURUM’DAN KANAL İSTANBULSUZ İSTANBUL PROJELERİ: 100 BİN KİRALIK KONUT, TÜNELLER, BABA KART

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, proje tanıtım lansmanında konuştu: "230 km metro yapma sözü verdiler. Bırakın yapmayı devam eden 3 metro hattını bile durdurdular. Açtık dedikleri 47.3 km'lik metro hattının 8 km'sini bile zor yapabildiler", "Metrobüs hattımızı TÜYAP Silivri noktasına kadar uzatacağız", "Taksi sayımızda eksiklik varsa artıracağız, taksi sorununu çözeceğiz", "Tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadele edeceğiz", "100 bin özel sosyal konut üreterek 18 ayda tamamlayacağız. Bu konutlar satılamayacak, düşük gelir grubundaki vatandaşlarımıza çok ucuz fiyatla kiralayacağız."
 
İMAMOĞLU’NDAN, ‘8 KM METRO YAPTILAR’ DİYEN MURAT KURUM’A YANIT: “MATEMATİĞİ BİLE UNUTARAK SİYASET YAPAN ARKADAŞLARIN NASIL UNUTKAN OLDUKLARINI KANAL İSTANBUL SORUSUNA VERDİĞİ CEVAPLA GÖREBİLİRSİNİZ”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Murat Kurum’un “8 km metro yaptılar, vaat ettiklerini yapmadılar” şeklindeki sözlerine ilişkin “65 kilometrelik metro hattımızı tamamlamış olacağız mart ayında. Matematiği bile unutarak siyaset yapan arkadaşların nasıl unutkan olduklarını Kanal İstanbul sorusuna verdiği cevapla görebilirsiniz. Onlar oy ve seçim öncesi zarar verecek ve düne kadar hararetle savundukları her şeyi bir anda unutan insanlar. Ya da seçimde eğer fayda verecekse  her türlü yola başvuran anlayışlar olduğunu biliyoruz" dedi. 
 
EKREM İMAMOĞLU: "EKONOMİYİ  YÖNETEMEYENLER KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DE YÖNETEMEZLER"

İmamoğlu, “Yine aynısını yapacaklar. Ama herkes şunu biliyor ekonomiyi yönetemeyenler kentsel dönüşümü de yönetemezler. Çok net” dedi.
 
İMAMOĞLU'NDAN MURAT KURUM'A: YAKINDA BİZİM DİLİMİZİ, LİTERATÜRÜMÜZÜ, TERMİNOLOJİMİZİ KULLANMAYA BAŞLAYACAKLAR

stanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'nin İBB adayı Murat Kurum'a gönderme yaparak, “Bu şehrin ezberini bozan bizler, bu şehrin halkçı, devletçi ve gerçekten insanını düşünen bizler vaat setlerini bile değiştirdik, değiştireceğiz, vaat setlerini bile. Kamuya yatırım ve kamu anlayışını da değiştireceğiz. Yakında bizim dilimizi, literatürümüzü, terminolojimizi kullanmaya başlayacaklar, kullansınlar. Amacımız zaten onların da iyileşmesi” dedi.
 
TOPBAŞ, İMAMOĞLU, ŞİMDİ DE KURUM. HER İBB ADAYININ HAYALİ: SİLİVRİ’YE METROBÜS

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum “Silivri’ye metrobüs” vaadinde bulundu. Metrobüs hattının Beylikdüzü’nden Silivri’ye uzatılması, Kadir Topbaş’tan bu yana her İBB Başkanı ve adayının vaatleri arasında yer almasına rağmen bugüne kadar yapılamadı. Peki neden?
 
SIRRI SAKIK, EMEP, TİP VE SMF’NİN DEM PARTİ’YE KARŞI İTTİFAK KURDUĞUNU SAVUNDU: DEVRİMCİ DAYANIŞMANIN HUKUKU BÖYLE Mİ OLMALI?

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Tunceli'de Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi’nin 31 Mart yerel seçimlerine yönelik aldıkları işbirliği kararını, DEM Parti'ye karşı ittifak olarak değerlendirdi "Devrimci dayanışmanın hukuku böyle mi olmalı?" diye tepki gösterdi.
 
YENİDEN REFAH PARTİSİ'NDEN AKP'YE "İTTİFAK" ÇIKIŞI: VEFA BORCUNU ÖDEMELERİNİ BEKLİYORUZ

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, “AKP yöneticilerinden yerel seçimlerde vefa borcunu ödemelerini bekliyoruz” dedi.
 
MHP’Lİ BAŞKAN YRP’YE GEÇTİ, ÜLKÜ OCAKLARI BAŞKANINDAN TEHDİT MESAJI GELDİ: “OLACAKLARDAN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ. YERİ GELİR ELİMİZDE KALEM OLUR, YERİ GELDİ Mİ DE ZÜLFİKAR BULUNUR”

Adana Pozantı Belediye başkanı Mustafa Çay, aday gösterilmeyince MHP'den istifa etti ve YRP saflarına katıldı. Karaisalı ilçesinde de MHP adayına karşı eski Ülkü Ocakları başkanı Saadettin Aslan'ın bağımsız adaylığı gündemde. Adana Ülkü Ocaklar Başkanı Cem Tutsoy, tehdit dolu mesaj paylaştı: “MHP'nin gölgesinde filizlenen ve Ülkücü Hareketin içerisinde birtakım konumlara erişip, ilk fırsatta hainlik yapma, satma cüretinde bulunanları yakından takip etmekteyim. Bu Ülkücü iradenin uyarısıdır. Eğer bu uyarılar dikkate alınmazsa olacaklardan biz sorumlu değiliz. Yeri gelir elimizde kalem olur, yeri geldi mi de Zülfikar bulunur.”

EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 45'E YÜKSELTTİ: "GEREKLİ SIKILIĞA ULAŞILDI" MESAJI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Banka politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 40’tan yüzde 42,5'e çıkardı.
 
TCMB NET REZERVİNDE 2 YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre brüt rezervler 19 Ocak haftasında 138,1 milyar dolara geriledi. Net rezervler 5,8 milyar dolar düşüşle 23,7 milyar dolar oldu. Swap hariç net rezervler 19 Ocak haftasında eksi 41,8 milyar dolar oldu.
 
KKM'DE ERİME SÜRÜYOR: 2,5 TRİLYON TL SINIRINA GERİLEDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 529 milyar TL'den 2 trilyon 502,6 milyar TL'ye geriledi.
 
EMEKLİYE EK ZAM MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 49,25 zam teklifini içeren madde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
SEKTÖREL GÜVEN PERAKENDEDE DÜŞTÜ, HİZMET VE İNŞAATTA ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 4,0 ve inşaat sektörü yüzde 3,3 oranında artarken, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,0 oranında azaldı.
 
BİRLEŞİK KAMU İŞ: AÇLIK SINIRI 17 BİN 442, YOKSULLUK SINIRI 48 BİN 495 LİRAYA YÜKSELDİ

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, açlık ve yoksulluk araştırması sonuçları açıklandı. Birleşik Kamu İş’in Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından yapılan araştırmaya göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin açlık sırını ocak ayında 17 bin 442 liraya kadar yükseldi. 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere 17 bin 2 lira olarak belirlenen yeni asgari ücreti daha yılın ilk ayında geride bıraktı. Aynı ailenin yoksulluk sınırı da 48 bin 459 liraya kadar çıktı.
 
EBRD'DEN TÜRKİYE'YE REKOR FİNANSMAN

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 2023 yılında Türkiye'ye deprem sonrasındaki projelerin de katkısıyla 2,5 milyar euroluk rekor finansman sağladı. Sağlanan finansmanın yüzde 58'i 'yeşil finansman' kategorisinde gerçekleştirildi. 
 
BEYAZ ET SEKTÖRÜNDEKİ 10 TEŞEBBÜSE REKABET SORUŞTURMASI

Rekabet Kurulu, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 10 teşebbüs hakkında, soruşturma açılmasını kararlaştırdı.
 
AMB FAİZLERİ SABİT TUTTU, İNDİRİME 'DAHA ZAMAN VAR' DEDİ

Avrupa Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak mevduat faizini yüzde 4,00 seviyesinde korudu. Toplantı sonrası açıklamada bulunan AMB Başkanı Christine Lagarde, "Faiz indirimi tartışmaları için erken. İndirim zamanı için söylediklerimin arkasındayım" dedi.
 
SINAV ÜCRETLERİNE YÜZDE 165 ZAM GELDİ: ÖSYM'NİN GELİRİ YÜZDE 21 ARTTI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) , altı ayda yaptığı sınavlardan yıllık gelirini yüzde 21.8 artırıp 1 milyar 257 milyon TL kazandı. Sınav ücretleri 2024 yılında yüzde 165 oranında zamlandı. Bu yıl sınav gelirinin 2 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Sınav maliyeti düşünce artan yüz milyonlarca lira Hazine’ye aktarılıyor.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
İSRAİL'İN GAZZE ŞERİDİ'NİN MERKEZİNE DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA 14 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail güçlerinin işgal ve abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerine düzenlediği saldırıda 14 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
 
PENTAGON: TÜRKİYE'NİN İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİ ONAYLADIĞI BELGEYİ ALMAYI "SABIRSIZLIKLA" BEKLİYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç'in NATO üyeliğine kabul edilmesine yönelik tasarıyı onayladığına dair belgenin kendilerine ulaşmasını "sabırsızlıkla" beklediklerini belirtti.
 
REUTERS: ABD BAŞKANI BİDEN, TÜRKİYE’YE F-16 SATIŞI İÇİN KONGRE ÜYELERİ VE KOMİTELERİNE MEKTUP GÖNDERDİ

Reuters ajansı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışını onaylamaları için Kongre üyelerine mektup gönderdiğini yazdı. Ajansa göre Temsilciler Meclisi ve Senato'nun dış ilişkiler komitelerinin üyelerine de, Biden'ın resmi satış izni sürecini başlatma niyetinde olduğuna dair birer mektup daha gönderildi.
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN, TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: RESMÎ KONGRE ONAY SÜRECİNİN BAŞLATILMASI BEKLENMEKTEDİR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Türkiye'ye F-16 satışı ve ABD'nin Suriye'den çekileceği iddialarına ilişkin soruları yanıtladı. Kaynaklar, F-16 satışıyla ilgili "Resmi kongre onay sürecinin ABD tarafından başlatılması beklenmektedir" açıklamasında bulunurken ABD'nin Suriye'den çekileceği iddialarına ilişkin olarak ise "Resmi açıklamayı ve uygulamayı görmeden bu tarz haberlere ihtiyatla yaklaşılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
İSRAİL, GAZZE'DE BM'YE AİT BARINMA ALANLARINDAN TAHLİYE İÇİN SÜRE VERDİ: YARIN SON

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait barınma merkezindeki Filistinlilerden burayı boşaltmalarını istediği belirtildi.
 
UKRAYNA LİDERİ ZELENSKİY: RUSYA SAVAŞ ESİRLERİNİN HAYATINI RİSKE ATTI

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya’da bir askeri uçağın düşmesinin ardından Moskova’yı “savaş esirlerinin hayatıyla oynamakla” suçladı.
 
CNN: WASHİNGTON VE BAĞDAT, YAKINDA IRAK'TAKİ AMERİKAN ASKERİ VARLIĞININ GELECEĞİNİ GÖRÜŞECEK

ABD'li yayın kuruluşu CNN, Washington ve Bağdat yönetimlerinin, Irak'taki Amerikan askeri varlığının geleceğine ilişkin görüşmelere "yakında" başlayacağını iddia etti.
 
ABD'DE NİTROJEN GAZIYLA İŞKENCE GİBİ İDAM: 22 DAKİKA SÜRDÜ, İLK KEZ UYGULANAN YÖNTEME İTİRAZLARI YÜKSEK MAHKEME REDDETTİ

ABD'de ilk kez bir mahkum, nitrojen gazı kullanılarak idam edildi. Mahkumun avukatları daha önce test edilmemiş idam yönteminin gaddarca ve ABD Anayasası'na aykırı olduğunu söylemişti.  Suratına takılan maske aracılığıyla saf nitrojen soluyan 58 yaşındaki Kenneth Smith'in perşembe akşamı 8.25'te oksijensiz kalarak öldüğü belirtildi.
 
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.