Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Print
Haber Tarihi : 17.12.2023 10:54
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?
Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GAZZE'DEKİ KATLİAMLARIN, KUDÜS'TEKİ MÜTECAVİZ EYLEMLERİNİN ÖNÜNE GEÇECEĞİMİZ GÜNLER YAKINDIR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Zalim İsrail yönetiminin sürdürdüğü Gazze'deki katliamların, Kudüs'teki mütecaviz eylemlerinin önüne geçeceğimiz günler Allah'ın izniyle yakındır." dedi.
 
‘ŞEYH SAİD’ TARTIŞMASINA BAHÇELİ DE KATILDI: “HINISLI SAİD BİR VATAN HAİNİDİR. ONA KİM ÖVGÜ YAĞDIRIYORSA ONUNLA AYNI ÇUKURDADIR”

MHP lideri Devlet Bahçeli: "Hınıslı Said bir vatan hainidir, yaşadığı dönemin terörist başıdır, katildir, canidir, emperyalizmin uşağıdır. Piran’da askerlerimize saldıran, halkı isyana teşvik eden, Genç, Palu, Elazığ, Silvan, Lice, Varto işgaline kalkışıp Diyarbakır’ı ele geçirmek için saldırı düzenleyen, eğer bu işgal başarılı olsaydı İngiltere’den sözde Kürdistan için destek isteyeceğini itiraf eden bir soysuza kim övgü yağdırıyorsa onunla aynı çukurdadır."
 
DEVLET BAHÇELİ: AK PARTİ İLE ÇÖZEMEYECEĞİMİZ BİR MESELE OLMAYACAKTIR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün Ankara'da partisinin İl Başkanları Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Cumhur İttifakı kararını vermiş, mutabakata varmış, 31 Mart 2024 tarihi için yola koyulmuştur. Kaldı ki Ak Parti ile çözemeyeceğimiz bir mesele de olmayacaktır. Bize düşen görev çok çalışmaktır" dedi.
 
DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI BAKIRHAN: KİMSENİN İLK YARDIM ÇANTASI DEĞİLİZ

DEM Parti Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, PM toplantısının ardından partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Yerel seçim çalışmaları hakkında bilgi veren Bakırhan, adayların ön seçim ile belirleneceğini vurgularken "Biz kimsenin ilk yardım çantası değiliz. Sandıkta başı gözü yarılana, her daim pansuman için yetişecek yedek güç değiliz" dedi.
 
DEM PARTİ PARTİ MECLİSİ DE KARARSIZ KALDI: HER İLDE KENDİ ADAYIMIZI ÇIKARALIM DİYENLER ÇOĞUNLUKTA. KARAR SONRAYA BIRAKILDI

Yerel seçim stratejisini belirlemek üzere toplanan DEM Parti Meclisi’nden (PM) ortak karar çıkmadı. PM’de büyük çoğunluk “Her seçim bölgesinde kendi adaylarımızı çıkaralım” görüşünü savundu ama sayıları az olmayan bir grup da “Duygusal bir görüş bu, işbirliğine ihtiyacımız var” diyerek Emek ve Özgürlük İttifakı ve CHP’yle işbirliğini savundu. DEM İstanbul İl Başkanı’nın kapımız AK Parti’ye de açık açıklaması üzerine tartışmalar yaşandı. PM’de CHP’yle görüşülebileceği gibi AK Parti’yle de görüşülebileceği ama söyleme dikkat edilmesi gerektiği konuşuldu. DEM PM’nin sonuç bildirgesi yarın (17 Aralık) açıklanacak.

ÖZEL'DEN 'BEKA SORUNU' HATIRLATMASI:

Manisa'da partisinin gençlik kolları buluşmasında açıklamalarda bulunan CHP lideri Özgür Özel, "Buradan Erdoğan'a sesleniyorum asıl beka sorunu bu ülkenin gençlerinin başka ülkelerde hayal kurması" diye konuştu.
 
CHP MİLLETVEKİLİ ALİ FAZIL KASAP SAADET PARTİSİ'NE GEÇTİ

Saadet Partisi, CHP'den istifa eden Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın katılımıyla, TBMM'de yeniden grup oluşturma çoğunluğunu elde etti.
 
ÖZGÜR ÖZEL'DEN SAADET PARTİSİ'NE GEÇEN ALİ FAZIL KASAP HAKKINDA AÇIKLAMA: BİTMEZ'İN HATIRASINA SAYGISIZLIK OLUR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de grup oluşturabilmesi için Saadet Partisi'ne geçen Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap hakkında açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de grup oluşturabilmesi için bütçe görüşmeleri boyunca Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın Saadet Partisi'nde görev yapacağını belirterek, "Saadet Partisi sözünü söyleyemez hale gelirse bu demokrasi açısından da çok ayıp. Hele hele Hasan Bitmez'in son nefesine kadar kürsüde sözünü söylemeye çalışan gayretini de göz önüne getirilince kendisinin hatırasına da saygısızlık olur." dedi.
 
SAADET PARTİLİ KAYA'DAN CHP'YE TEŞEKKÜR: HASAN BİTMEZ’İN SÖZÜNÜN BİTMEMESİ İÇİN GÖSTERDİĞİNİZ DESTEK BİZİM İÇİN ÇOK ANLAMLI

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, “Milletvekilimiz Hasan Bitmez Bey’in vefatının ardından TBMM’de Saadet Partisi Grubumuzun devam ederek bütçe görüşmelerinde sözlerini tamamlaması için büyük bir hassasiyet gösteren CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel ve CHP yönetimi ile kadrolarına teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
 
BÜLENT KAYA: "BİTMEZ BAYILDIKTAN SONRA 'ALLAH'IN GAZABI BÖYLE OLUR' DİYEN İSİM GİZLENMEYE DEVAM EDERSE BİZ SÖZÜN SAHİBİNİN 264 AK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ OLDUĞUNU KABUL ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ"

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde önceki gün vefat eden Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in bayılmasının ardından "AK Parti sıralarından" diye tutanaklara yansıyan "Allah'ın gazabı böyle olur" sözlerine tepki göstererek "Bu ahlaksızca, utanmazca sözün sahibini ortaya çıkarmanın hem TBMM Başkanlık Divanı'nın vazifesi olduğunu düşünüyorum hem de 264 milletvekilli AKP'nin vazifesi olduğunu düşünüyorum. O söz TBMM sıralarından diye tutanaklara geçmedi AKP sıralarından diye geçti. Bu isim gizlenmeye devam ederse, açıklanmazsa Saadet Partisi ve kamuoyu olarak biz bu sözün sahibinin 264 AK Partili milletvekili olduğunu kabul etmek zorunda kalacağız" dedi.
 
"6'LI MASA SEÇİMİ BİLEREK KAYBETTİ" DİYEN İNCE: İMAMOĞLU’NU DESTEKLEYECEĞİMİ AÇIKLAMAMLA CHP'DE KORKU BAŞLADI

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, yerel seçim çalışmaları kapsamında Nazilli’de halkla bir araya geldi. AA'nın aktardığına göre belediye meydanında konuşma yapan İnce, 28 Mayıs'taki seçimlerde Millet İttifakı'nın seçimi "bilerek" kaybettiğini ileri sürdü. Yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini açıklamasının ardından CHP’de korku ve endişenin başladığını belirten İnce, "Ben memleketi geri kazanmak istiyorum o kadar. Memleket zengin olsun istiyorum. Bizim derdimiz memleket." diye konuştu.
 
DESTİCİ: BBP KENDİ ADI VE AMBLEMİYLE SEÇİMLERE KATILACAK GÜCE SAHİP AMA CUMHUR İTTİFAKI'NIN DA PARÇASIYIZ

BBP lideri Destici, yerel seçimlerde AKP ile ittifak yapıp yapmayacakları ile ilgili konuştu. Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde kendi isim, amblem ve adaylarıyla seçimlere katılabileceklerinin altını çizen Destici, "Biz bir ittifakın parçasıyız. Cumhur İttifakı'nın parçasıyız. Heyetlerimiz bu konuda görüşmelerini sürdürüyor. Bu ayın sonuna kadar bu görüşmelerin netleşeceğini ümit ediyorum" dedi.
 
BİLAL ERDOĞAN'DAN İLİM YAYMA ÖDÜLLERİ TÖRENİNDE, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A HEDİYE

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, vakfın ödül törenine katılan babası Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye takdim etti.
 
İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SALİM ENSARİOĞLU’NUN İSTİFASININ ARDINDAN DİYARBAKIR İYİ PARTİ’DE 12 BİN 750 ÜYE İSTİFA ETTİ!

Duvar'ın aktardığı habere göre Diyarbakır'da İyi Parti İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu ile 17 ilçe başkanı, parti yönetimi ve 12 bin 750 kişi partiden toplu olarak istifa etti.
 
İYİ PARTİ İSTANBUL İL BAŞKAN YARDIMCISI CEM KOÇTÜRK İSTİFA ETTİ

İYİ Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Cem Koçtürk, partiden istifa etti. Koçtürk, AKP'ye geçmeyeceğini fakat siyasete devam edeceğini söyledi. İYİ Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Cem Koçtürk sosyal medyadan yaptığı açıklama ile partisinden istifa ettiğini duyurdu. Koçtürk, 'ayak oyunlarının, basiretsizliklerin bıktırdığını' söyledi.
 
İYİ PARTİ'DE "CHP" KRİZİ: İŞBİRLİĞİNİ SAVUNDU, ADAYLIĞI İPTAL EDİLDİ

Parti Lideri Meral Akşener'in katıldığı törenle İYİ Parti Ortahisar Belediye Başkan Adayı olarak açıklanan Ayhan Pala, sosyal medya hesabından CHP ile işbirliğinin şart olduğu mesajı verince adaylığı iptal edildi.
 
İBRAHİM ÖZKAN’DAN İYİ PARTİ’YE İMAMOĞLU VE YAVAŞ ELEŞTİRİSİ: "BÜYÜKŞEHİR YÖNETEMEZLER" DEMEK SAMİMİYETSİZLİK

Akşener'in talimatıyla istifa eden ancak grup oyuyla yeniden İBB İyi Parti Grup Başkanvekili seçilen İbrahim Özkan, parti içindeki tartışmaları değerlendirdi. İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcılığı için düşünüldüğünü anımsatan Özkan, "Memleketi emanet edebileceğiniz insanlara, 'Bu, büyükşehirleri yönetemez' demek samimiyetsizliktir" diye konuştu.
 
ESKİ İYİ PARTİ İBB GRUP BAŞKANVEKİLİ İBRAHİM ÖZKAN: “İSTANBUL’DA PARTİLİLERİMİZİN %80’İ İSTİFA SÜRECİNDE”

CHP ile işbirliğini savunduğu için İYİ Parti İBB Grup Başkanvekilliği'nden istifası istenen fakat daha sonra tekrar bu göreve seçilen İbrahim Özkan, İBB'nin Saraçhane'deki binasında basın açıklaması yaptı: "Gelinen nokta öyle bir nokta ki tamamen sürecin tıkandığını görüyoruz. Çünkü her gün birileri istifa ediyor. İşte dün Diyarbakır istifa etti. Bir hafta önce Amasya teşkilatları komple istifa etti. Meclis üyeleri teker teker istifa ediyor. Yani şu an İBB Meclisi üyelerimizin haricinde yüzde 80'i istifa aşamasında değerli arkadaşlar."
 
ALİ YERLİKAYA: HEDEFİMİZ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİNE VE İNSAN HAKLARINA SADIK KALARAK TÜRKİYE’Yİ DE DÜNYANIN EN GÜVENLİ ÜLKESİ YAPMAKTIR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde "Artık güvenlik konseptimizin temelini 'Önleyici güvenlik paradigması' oluşturmaktadır. Hedefimiz, ülkemize yönelik tüm güvenlik risklerini ortadan kaldırmaktır... Hedefimiz her zaman olduğu gibi hukuk devleti ve demokrasi içinde hukukun üstünlüğü ilkesine ve insan haklarına sadık kalarak, Türkiye’nin şehirlerini, dünyanın en güvenli şehirleri Türkiye’yi de dünyanın en güvenli ülkesi yapmaktır. Asayiş vizyonumuz, önleyiciliği esas alan bir güvenlik yaklaşımıdır. Suçun oluşmasını önlemek, insanların zarar görmemesini sağlamak birinci önceliğimizdir" dedi.
 
İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: "2023 ARALIK AYINDA TOPLAM 238 BİN 55 SURİYELİ TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANDI"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde "2023 Aralık ayı itibariyle 238 bin 55 geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu yabancı, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmıştır. Bunların 134 bin 422'si reşit 100 bin 633'ü çocuktur. 18 yaşından büyük olanın sayısı 156 bin 987'dir" dedi.
 
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: "4 YIL SONRA TÜRKİYE'NİN UZMAN SAYIS 110 BİN OLACAK, UZMAN SORUNU KALMAYACAK"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde "Artık TUS tercih edilmiyor. 2022'de yapılan TUS sınavında yüzde 92 yerleşim söz konusu oldu. 2023 yılında ise yüzde 86 yerleşme oranıyla 17 bin 716 kişi yerleşti, kontenjanlar 3 katına çıkmasına rağmen. 4 yıl sonra uzman olabilecek öğrenci sayımız 53 bin 35 kişi, uzman sayımız 56 bin, 4 yıl sonra Türkiye'nin uzman sayısı 110 bin olacak, uzman sorunu kalmayacak" dedi.
 
BAKAN YAŞAR GÜLER DUYURDU: "ATATÜRK FOTOĞRAFI" OLAYININ ARDINDAN TUZLA PİYADE OKULU'NDAKİ YÖNETİCİ VE ÖĞRENCİLER GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞ

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Tuzla Piyade Okulu'nda yaşanan olaylar üzerine yaptığı açıklamada, olayın tarafı olan öğrencilerin ve sorumlu yöneticilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Güler, "Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda verilecek kararları duyuracağız" ifadelerini kullandı.
 
BAKAN ÖZHASEKİ'DEN "BİNA KİMLİK KONTROL SİSTEMİ" AÇIKLAMASI: KAÇAK KAT ÇIKMANIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz Bina Kimlik Sistemi ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz" dedi.
 
ANKARA-KIRIKKALE-DELİCE VE ANTALYA-ALANYA OTOYOLLARININ İHALELERİ YAPILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hafta içi yapılan Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ihalesinde en düşük teklifi Fernas İnşaat'ın, Antalya-Alanya Otoyolu için de Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin verdiğini bildirdi.
 
HİZBULLAH’A YAKINLIĞIYLA BİLİNEN VAKFA MEB'DEN ÖZEL İZİN!

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR ile bağlantılı Peygamber Sevdalıları adlı vakıf, ilk ve orta dereceli okullarda, "Onu Oku, Onu Yaşa" adlı yarışma düzenlemek için MEB’e başvurdu. “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına bağlı kalınması” şartıyla Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, bu yarışma iznini onayladı.
 
“İSTANBUL’DA EV BULAMADIM” DİYEN MERKEZ BANKASI BAŞKANININ RÖPORTAJI GÜNDEMDE: “TİCARET BAKANI’NDAN EV BULMASINI RİCA ETSİN”

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, göreve geldikten sonraki ilk röportajını Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a verdi. Erkan’ın röportajda sarf ettiği cümleler ise tartışma konusu oldu. Ekonomist Serkan Özcan: “Röportajın en bomba cümlesi: “Amerikalılara hesap açsak Asyalılar bize neden bunu yapmadınız diyecekler. Uğur Gürses: “Sahi merkez bankacı mı olmak istiyor yoksa politikacı mı?” Kerim Rota: “Bankanın dövizlerini "üç ayakta" ihalesiz ve şeffaflık olmadan sattığını açıklaması da ilginç olmuş.” İbrahim Turhan: “Sayın Erkan’ın iletişim politikası adına olumlu gördüğüm bir röportaj.” Bülent Şahinalp: “Kiralarda düşüş var diyen Ticaret Bakanı’ndan ev bulmasını rica etsin”

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER OLUYOR?

EKONOMİ YÖNETİMİNİN KAFASI KARIŞIK ŞİMŞEK "GERİLEME VAR" DEDİ, MB BAŞKANI KİRA FİYATLARINDAN YAKINDI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in büyükşehirlerde kiraların gerilemeye başladığını söylemesine karşın, Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan, kiralarda Türkiye'ye özgü bir artış olduğunu belirterek, "Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz" dedi. Verilere göre, 14 Mayıs Genel Seçimleri’nin ardından kiralarda yüzde 18’lik bir artış yaşandı. Türkiye’de 6 bin 493 lira olan ortalama kira da son bir yılda yüzde 120 artarak 14 bin 288 liraya yükseldi. Gerçek kira endeksinde de bir yılda yüzde 106, son ayda ise yüzde 6 artış söz konusu.
 
İTHALATA RAĞMEN KIRMIZI ET FİYATLARI DÜŞMÜYOR

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bu yıl yurt dışından yaklaşık 800 bin canlı büyükbaş hayvan getirildiğini ancak bu ithalatın et fiyatlarını düşürmediğini söyledi.

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?

İSRAİL, KEREM ŞALOM SINIR KAPISI'NIN GAZZE'YE YARDIM GİRİŞİ İÇİN AÇILMASINA İLK DEFA İZİN VERDİ

İsrail yönetimi, Gazze Şeridi ile arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'nın insani yardımların geçişi için açılmasına ilk kez izin verdi.
 
BM GENEL KOMİSERİ LAZZARİNİ: GAZZE'DE İNSANLAR YARDIM TIRLARINDAN YİYECEK ALIP HEMEN YİYOR, AÇ VE ÇARESİZLER

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaklaşık 2 buçuk aydır İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'nde açlık krizinin "endişe verici" boyuta ulaştığını belirtti.
 
ABD'NİN UÇAK GEMİSİ USS GERALD R. FORD BİRKAÇ HAFTA DAHA İSRAİL YAKINLARINDA KALACAK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve USS Normandiya kruvazörünün, Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail yakınlarındaki Akdeniz sularında birkaç hafta daha kalması talimatı verdi.
 
“ÜÇ REHİNENİN ÜSTÜ ÇIPLAKTI, ELLERİNDE BEYAZ BAYRAK VARDI VE BİRİ İBRANİCE ‘YARDIM EDİN’ DİYE BAĞIRDI”

İsrail ordu güçleri tarafından Gazze’de öldürülen üç İsrailli rehineyle ilgili soruşturmadan ilk bilgiler ortaya çıktı. Askerler tarafından vurulmadan önce üç rehine üstsüzdü, beyaz bayrak sallıyorlardı ve biri İbranice 'İmdat' diye bağırdı. Rehinelerin öldürülmesiyle İsrail ordusu eleştirilerin hedefinde. İsrail gazeteleri 7 Ekim’den bu yana orduyu en sert eleştiren haberler yapıyor, protesto gösterileri düzenleniyor. Üç sivil rehinenin öldürülmesi İsrail’in Gazze’de silahlı-sivil ayrımı yapmadığının da somut bir delili olarak yorumlanıyor. Ynet’e konuşan bir asker: “Onlarla birlikte savaştım talimatlar şöyleydi. Çatışma bölgesinde kalan herkes teröristtir, ateş edin”
 
ELON MUSK'TAN "ÇOCUK YAPIN" ÇAĞRISI

SpaceX, Tesla ve X firmalarının sahibi iş insanı Elon Musk, "Tüm insanlara ve hükûmet liderlerine tavsiyem yeni bir nesil yaratmak için çocuk sahibi olduğunuzdan emin olun" dedi.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.