Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Print
Haber Tarihi : 05.12.2023 10:34
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?
Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

İYİ PARTİ GİK'İNDE CHP'NİN İŞ BİRLİĞİ TEKLİFİNE "HAYIR" KARARI ÇIKTI

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK), Genel Başkan Meral Akşener önderliğinde genel merkez ek binasında toplandı. Toplantıda CHP ile iş birliği teklifine "hayır" kararı çıktı. Karara göre İYİ Parti yerel seçimlere kendi adaylarıyla girecek. 
 
ÜMİT ÖZDAĞ: İYİ PARTİ İLE ARAMIZDA 1 PUAN FARK VAR

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin oy oranına ilişkin olarak, “Şu anda biz yüzde 6,5 görünüyoruz, İyi Parti de 7,5 görünüyor. Bu vermiş olduğum rakamlarda hiçbir abartma yok. Yani bugün İyi Parti ile aramızdaki oy farkı 1'e inmiş durumda” ifadelerini kullandı.
 
79 YAŞINDAKİ NAZLI ILICAK YENİDEN CEZAEVİNDE. GEREKÇE: 7 YIL ÖNCE SAVCI İLE İLGİLİ YAZDIĞI YAZI

2016 yılında yazdığı bir yazı nedeniyle Cumhuriyet Savcısı Orhan Kapıcı’nın şikayeti sonucu yargılanan gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “iftira” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ilıcak, cezanın istinafta onanmasının ardından bugün cezaevine girdi.
 
TÜRKİYE'DEN İSRAİL İSTİHBARATINA UYARI: CİDDİ SONUÇLARI OLUR

İsrail'in Türkiye dâhil Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerini hedef alacağına dair haberler üzerine, İsrail istihbarat birimlerine, Türkiye'de yasa dışı faaliyette bulunmalarının ciddi sonuçları olacağı bildirildi.
 
KATAR İLE TÜRKİYE ARASINDA 12 İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI VE YÜKSEK STRATEJİ KOMİTE 9. TOPLANTISI ORTAK BİLDİRİSİ İMZALANDI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 9. Toplantısı'na katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya gitti. Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü. Ziyaret kapsamında Türkiye ve Katar arasında eğitim, kültür, maliye gibi alanlarda 12 iş birliği anlaşması ve Yüksek Strateji Komite 9. Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı.
 
ERDOĞAN: BUGÜN GAZZE'Yİ SAVUNMAK DEMEK, MEKKE'Yİ, MEDİNE'Yİ, İSTANBUL'U, DİĞER İSLAM BELDELERİNİ SAVUNMAK DEMEKTİR

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 39. Bakanlar Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Şu anda Gazze kasabı olan Netanyahu, bir savaş suçlusu olmanın ötesinde kesinlikle Gazze kasabı olarak aynı Miloseviç nasıl yargılandıysa, bu yargılanacaktır. Gazze’nin yeniden imarıyla ilgili hazırlıklara da şimdiden başlamalıyız. İsrail’in Gazze’yi insansızlaştırma politikalarına karşı da çok net bir duruş sergilemeliyiz. Farklı hevesler peşinde koşan İsrailli yöneticilere şu gerçeği bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Gazze, bir Filistin toprağıdır. Gazze Filistinlilerindir, ebediyen de öyle kalacaktır" dedi.
 
HEDEP SÖZCÜSÜ: “TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE ADAYLARIMIZLA GİRME EĞİLİMİ ORTAYA ÇIKTI PARTİ MECLİSİMİZDE DEĞERLENDİRİLECEK”

Yerel seçim gündemiyle toplanan HEDEP MYK’sı toplantısıyla ilgili açıklama yapan Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan: “MYK’da Büyükşehirler de dahil Türkiye’nin her yerinde yerel seçimlere adaylarımızla girme eğilimi ortaya çıktı. Bu karar PM’de değerlendirilecek. Batı illerinde de komisyonlarımız kuruldu. Aday adayı başvurularını almaya başladık. Yani Türkiye’nin her yerinde yerel seçimlere kendi adaylarımızla girmek için hazırlıklarımız tamamlandı.”
 
İMAMOĞLU, CUMHURBAŞKANLIĞI'NA SORDU: 'BU İHTİRAS, BU KISKANÇLIK NEDİR?'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 252 yeni aracın İETT filosuna katılım töreninde açıklamalarda bulundu. Geçmişte Erdoğan'ın 300 metrobüs kredisi almak için imza atmadığını hatırlatan İmamoğlu, metrobüsleri İBB'nin öz kaynaklarıyla aldıklarını söyledi.
 
ZAFER PARTİSİ BAŞKANLIK DİVANI ÜYELERİNDEN ÖZDAĞ'A YÖNELİK SUÇLAMALARA YANIT: GENEL BAŞKANIMIZIN AÇIKLAMALARI TÜRK MİLLETİNİN KORUNMASI ÇABASINDAN İBARET

Zafer Partisi Başkanlık Divanı, "Sayın Genel Başkanımızın söylev ve açıklamaları anayasamızın vermiş olduğu hak ve yetkinin kullanılmasından ve Türk Milletinin korunması, dirlik ve bütünlüğünün bozulmaması çabasından ibarettir" açıklamasında bulundu.
 
MARMARA DENİZİ'NDE 3 DAKİKA ARAYLA 2 DEPREM

büyüklüğünde deprem oldu. 3 dakika sonra da aynı yerde 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
 
BURSA DEPREMİNİN ARDINDAN İSTANBUL'DA İKİ BİNA İÇİN İNCELEME

Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğündeki deprem ile en büyüğü 4,5 olmak üzere oluşan 13 artçı sarsıntının sonrasında Esenler ile Küçükçekmece'de iki binada çatlak oluştuğuna dair Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ihbar geldi. İhbar üzerine Esenler Tuna Mahallesi 678. Sokak'taki binaya giden Esenler Belediyesi İmar Müdürlüğü söz konusu yapıda incelemelerde bulundu. Ekipler, binanın taşıyıcı sistemleri, kiriş ve kolonlarında herhangi bir sorun olmadığını tespit etti.
 
KANDİLLİ'DEN GEMLİK DEPREMİ AÇIKLAMASI: ŞU AN ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK

Bursa Gemlik merkezli 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullanırken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat da "Bizi endişeye sürüklemeyen en önemli kriter ise 5.1'lik ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içinde dağılımıdır. Bu sismolojik açıdan önemlidir. Ümit ederiz ki bu artçı depremler zaman içinde azalır. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok" dedi.
 
NUMAN KURTULMUŞ'TAN İKİ İSİME "GAZZE" TEŞEKKÜRÜ: İNSANLIK CEPHESİNDE YER ALDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Beşiktaş Genel Kurul Üyesi Ali Sinanoğlu ile oyuncu Cem Davran'a teşekkür etti.
 
SEÇİL ERZAN DOSYASINDA İSMİ GEÇEN AKP'Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

Ünlü futbolcuları dolandırdığı gerekçesiyle tutuklanan banka müdürü Seçil Erzan’ın ifadelerinde adı geçen Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi AKP'li Belediye Meclis Üyesi Nuri Köşkdere, partisinden ve görevinden istifa etti.
 
BAKAN ERSOY'DAN ÖZGÜR ÖZEL'E: EMEK HIRSIZLIĞI YERİNE, KENDİ BELEDİYELERİNE KIZMALIDIR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik, "Özel, emek hırsızlığı yapmak yerine kendi belediyelerine, el atmadıkları trafik, su ve daha birçok altyapı sorunu dolayısıyla kızmalıdır. '5 yıl boyunca ne hizmet yaptınız' diye sorgulamalıdır.
Yapılanlar ve yapılmayanlar ortadadır" dedi.
 
AĞBABA'DAN ENFLASYON TEPKİSİ: ASGARİ ÜCRETLİNİN, EMEKLİNİN, MEMURUN BELİNİ KIRMIŞ OLDU

TÜİK tarafından açıklanan enflasyona sert eleştirilerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Hükümetin her yıl uygulamış olduğu taktiği bir kez daha görüyoruz. ENAG'a göre enflasyon yıllık yüzde 129, İTO'ya göre yıllık yüzde 174 ama TÜİK'e göre yüzde 61,98. Bu gerçekçi bir rakam değil, pazara, sokağa çıksınlar." dedi.

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER OLUYOR?

KASIM ENFLASYONU | TÜİK: YÜZDE 61.98, ENAG: YÜZDE 129.27, İTO: YÜZDE 73,89


Kasım ayındaki enflasyon oranları açıklandı. Aylık enflasyon TÜİK'e göre %3,28, ENAG'a göre %5,58, İTO'ya göre %3,79 olurken yıllık enflasyon ise TÜİK'e göre %61,98, ENAG'a göre %129,27 ve İTO'ya göre %73,89 oldu.
 
BAKAN ŞİMŞEK: ÇEKİRDEK ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ CESARET VERİCİDİR

Kasım ayı enflasyon verileri beklentilerin bir miktar altında gelirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Şimşek, "Enflasyonla mücadele süreç işi programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız" dedi.
 
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'DAN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ: 2026'DA TEK HANEYİ HEDEFLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyondaki değişimin 2023 Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 olarak gerçekleştiğini belirtti. "Enflasyonda gelecek yıl ortasından itibaren yıllık bazda belirgin düşüş, 2026 yılında ise tek haneyi hedefliyoruz" şeklinde belirten Yılmaz, "Enflasyonun düştüğü ortamda ise istikrar içinde, büyüme ve kalıcı sosyal refah konusunda güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" dedi.
 
BM: İSRAİL SALDIRILARINDA GAZZE NÜFUSUNUN YÜZDE 80'İNDEN FAZLASI YERİNDEN OLDU

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNWRA) yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında Gazze nüfusunun yüzde 80'inden fazlasına denk gelen 1,9 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi.
 
İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: VERGİ DİLİMLERİ KAYBI GİDERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Yıl başında yapılacak düzenlemelerde, tüm ücret gruplarını etkileyen 'gelir vergisi dilimleri' ile 'SGK üst limitinin' güncellenmesi önemli bir başlık olmalı" dedi.
 
4 TÜRK FİRMASI "İLK 100 SAVUNMA SANAYİİ ŞİRKETİ" LİSTESİNDE

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesine, ASELSAN 60, Baykar 76, Türk Havacılık Uzay Sanayii 82 ve Roketsan 100. sıradan girdi.
 
TOGG SATIŞLARI TESLA'YI GEÇTİ

TOGG'un birikimli satışları kasım ayında Tesla'yı geride bıraktı. Bloomberg'in Otomotiv
Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine dayandırdığı haberine göre, Kasım ayında TOGGun aylık teslimatı 4 bin 401 olarak kaydedildi. Aynı dönemde Tesla'nın aylık teslimatı 900 oldu.
 
OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 60,8 ARTTI

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, yılın 11 ayında 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 60,8 artışla rekor seviye olan 1 milyon 73 bin 982 adet oldu.

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?

GAZZE SAĞLIK BAKANLIĞI: GAZZE'DE ÖLENLERİN YÜZDE 70'İ KADIN VE ÇOCUK

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana 15 bin 899 Filistinlinin öldürüldüğünü ve bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk olduğunu açıkladı.
 
AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL, GAZZE'DE OLANLARI "KATLİAM" OLARAK NİTELEDİ

Brüksel'de düzenlenen 25'inci İnsan Hakları Forumu'nda konuşan Borrell, Gazze'deki duruma değinerek "İsrail'in kendini savunmaya hakkı olsa da bu kadar sivil kayıp verilmesini kimse kabul edemez" dedi. Borrell, "7 Ekim'deki Hamas saldırısının katliam olduğunu ancak İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin de katliam olduğunu" belirterek, "Bir dehşet diğerini haklı çıkarmaz" söylemini yineledi.
 
İNSAN HAKLARI KURULUŞLARI İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDAKİ TAVRI NEDENİYLE HOLLANDA'YI MAHKEMEYE VERDİ

Oxfam Novib, Uluslararası Af Örgütü, PAX ve Haklar Forumu adlı kuruluşlar Gazze'de yaşanan gelişmeler ve İsrail-Hamas savaşında, 'savaş yasalarının ihlal edilmesine katkıda bulunduğu' gerekçesiyle Hollanda devleti aleyhine Lahey Mahkemesi'nde dava açtı.
 
İSRAİL: TÜRKİYE'DEKİ HAMAS ÜYELERİNİ DE ORTADAN KALDIRACAĞIZ

İsrail'in iç güvenlik servisi Shin Bet'in başındaki Ronen Bar, yıllar sürse bile yurtdışındaki Hamas üyelerini "ortadan kaldıracaklarını" söyledi.
 
 
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.