Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Print
Haber Tarihi : 18.10.2023 10:44
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

 

Güne Başlamadan Tek Tıkla Türkiye ve Dünya Gündemi İşte Bu Haberde 

 

Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

 

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?


İDRİS ŞAHİN: “TSK’NIN IRAK VE SURİYE’DEKİ GÖREV SÜRESİNİN 2 YIL UZATILMASINA İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI TEZKERESİNE, DEVA PARTİSİ OLARAK OLUMLU OY VERECEĞİZ”


DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak ve Suriye’deki görev süresinin 2 yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresine, DEVA Partisi olarak olumlu oy vereceğiz. Tezkereye olumlu oy verecek olmamıza karşın DEVA Partisi olarak tezkeredeki iki hususa ilişkin eleştiri ve çekincelerimiz bulunuyor. Hükümet, tezkerede yer alan ‘Aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’ ifadesini açıklığa kavuşturmalıdır. Bu yönde bir ihtiyaç var ise bunun gerekçeleri net biçimde ortaya konulmuş, ayrı bir tezkereyle Meclis’e sevk edilmesi daha doğru olacaktır. Tezkerenin geçmişte de olduğu gibi bir yıl süreli olması gerektiğini, ihtiyaç olduğunda Meclis’e güncel ve detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra uzatılmasının Anayasa’nın 92. maddesinin lafız ve ruhuna daha uygun olacağını vurgulamak isterim” dedi.

 

MEHMET EMİN EKMEN, YARGIDAKİ RÜŞVET İDDİALARINI DEĞERLENDİRDİ: "BU, TUZUN KOKTUĞUNUN İLANIDIR VE BU BAŞIMIZA İLK KEZ GELMİYOR"


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın adliyedeki rüşvet iddialarına ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderdiği dilekçeyle ilgili “Doğrusu tuz koktu. Malum bir atasözümüzdür: Eti balığı kokmaması için tuzlarız, peki tuz kokarsa ne olur? Bu, tuzun koktuğunun ilanıdır. Ve bu başımıza ilk kez gelmiyor. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı’nın akıbetini yakından takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

   

TBMM'DEN İSRAİL'E TEPKİ: 6 PARTİ ORTAK BİLDİRİ YAYIMLADI


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 6 siyasi parti ortak bildiri yayımlayarak, İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalamasına tepki gösterdi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BİR HASTANEYİ VURMAK, İSRAİL'İN EN TEMEL İNSANİ DEĞERLERDEN YOKSUN SALDIRILARININ SON ÖRNEĞİ


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir." ifadesini kullandı.

 

KEMAL KILIÇDAROĞLU: "İSRAİL, İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEMİŞTİR. BUNUN ADI CİNAYETTİR, KATLİAMDIR. LANETLİYORUM"


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'in 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik bombalı saldırısına ilişkin "Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum" açıklamasını yaptı.

 

AKŞENER: "BAŞTA BM OLMAK ÜZERE TÜM DÜNYA KAMUOYUNU, NETANYAHU TERÖRÜNÜ DURDURMAYA DAVET EDİYORUM"


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İsrail'in 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik bombalı saldırısına "Bir devletin savaş stratejisinde, hastane bombalamak olamaz. Bu ancak ve ancak bir terör stratejisidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya kamuoyunu bir an önce en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve Netanyahu terörünü durdurmaya davet ediyorum." diye tepki gösterdi.

 

FATİH ERBAKAN: ORTA DOĞU'DAKİ İŞGALCİLERİN AMACI PETROL DEĞİL, AMAÇ BÜYÜK İSRAİL'İN KURULMASI


Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "ABD'nin Orta Doğu'daki işgalcilerin amacı petrol de değil. Amaç, büyük İsrail'in kurulması ve İsrail'in güvenliğinin sağlanması. Orta Doğu'daki petrolü çıkarıyor, doların sahibi kendisi. Asıl sebep İsrail'i korumak... O gün satılan topraklar bugünkü toprakların yüzde 10'u bile değil. Oradaki insanlara bir de zorla tehditle burada toprak satmaya zorladılar. Terör estirdiler, onlar da baktılar ki canları tehlikede, öyleyse ben de kaçayım canımı kurtarayım diyorlar. Filistin topraklarını sattı o yüzden böyle oldu gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 12. KALKINMA PLANI PAYLAŞIMI


Sosyal medya hesabından 12. Kalkınma Planı ile ilgili paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi, 2028 yılı sonunda yüzde 4,7'ye geriletmeyi hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, "12'nci Kalkınma Planı döneminde ortalama yüzde 5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedefliyoruz. 2028'de 1 trilyon 589 milyar dolar milli gelire, 17 bin 554 dolar kişi başına gelire ulaşmayı amaçlıyoruz." açıklamasında bulundu.

 

BAHÇELİ: ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DAVACI OLACAĞIZ HDP VE DEVAMINDA KURULAN HANGİ PARTİ VARSA DERHAL KAPATILMALIDIR


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeşil Sol Parti'nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine girmesine sert bir dille tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesi'ni (AYM) dava edeceklerini duyurdu. Başkan ve üyeleri hedef alan Bahçeli, "Size soruyorum olan biten rezaletleri ne zaman görmeyi aklınızdan geçiriyorsunuz? AYM’nin Kandil’le köprü kurması teröristleri arkalaması hukuk onuruyla, demokrasiyle kesinlikle bağdaşmayacaktır. Yapılması gereken açık ve bellidir. HDP ve devamında kurulan hangi parti varsa derhal kapatılmalı" diye konuştu.

 

KILIÇDAROĞLU 1 MART TEZKERESİNİ HATIRLATTI: AK PARTİLİLERİ SORUMLULUĞA, İKTİDARI BU KONUDA SAMİMİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUM


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu hafta Meclis’te görüşülmesi beklenen Irak-Suriye tezkeresine ilişkin konuştu. 1 Mart tezkeresini anımsatan Kılıçdaroğlu, AKP’lileri sorumluluğa çağırdı. 1 Mart tezkeresini örnek gösteren Kılıçdaroğlu, o dönem AKP’li milletvekillerinin de tezkereye “hayır” oyu verdiğini anımsatarak, “Orada 65 bin Amerikan askerinin Türkiye’de hangi amaçla duracağını, hangi operasyonları yöneteceği yönünde kuşkular hâkim olmuş ve sonuç alınmıştı. Şimdi de bizim kaygımız şu: Yabancı askerin sayısı, çerçevesi, amacı, hedefi ne olacak? Hükümet bu konuya bir açıklık getirmiyor. Ben bu konuda ısrarcıyım” dedi.

 

KILIÇDAROĞLU, BAŞSAVCI UÇAR’IN MEKTUBU HAKKINDA KONUŞTU: “BEŞLİ ÇETELERDEN

DE YARGIDAKİ ÇETELERDEN DE HESAP SORACAĞIZ”


Kılıçdaroğlu: "Şimdi soruyorum: Yargıyı çürüten bu çetenin en önemli liderleri kim? Bunların aktörleri kim? Bunlarla mücadele edilecek mi, edilmeyecek mi? Mustafa Doğan İnal

Erdoğan'ın avukatı. Bu kadar kirli bir adam yoktur. Bu adamın mal varlığını açıklayın kardeşim. Kim bu adam! Salı günü bunları açıklayacağımı söyleyince Adalet Bakanı müfettiş görevlendirdik diyor. Sen yukarıdakilerle uğraşabilecek misin? 2 tane müfettiş görevlendirmiş beraat kararı çıkacak. Asıl MASAK bunun için harekete geçmeli."

 

AKŞENER, AKP’Lİ CEMİL ÇİÇEK VE ABDÜLKADİR AKSU İLE GÖRÜŞTÜ: “SOHBET TOPLANTISI, BULUŞMANIN GİZLİ BİR GÜNDEMİ YOKTUR”


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sinan Aygün’ün ev sahipliğinde, TOGO Kuleleri’nde AKP’li Cemil Çiçek ve Abdulkadir Aksu ile görüştü. Görüşmede İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural da bulundu. İYİ Parti, “sohbet toplantısı”, “Buluşmanın gizli bir gündemi yoktur” diyerek, görüşmenin Aygün’e Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylık teklifine ilişkin iddiaları yalanladı.

 

CHP GENEL MERKEZİ'NDE, "TÜRKİYE'DE YABANCI ASKER POSTALI İSTEMİYORUZ" PANKARTI


TBMM'de bugün oylanacak olan ve Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresinin uzatılmasını içeren tezkere görüşmeleri öncesinde CHP Genel Merkezi'ne üzerinde, "Türkiye'de yabancı asker postalı istemiyoruz" yazılı bir afiş asıldı.

 

GÜLER'DEN IRAK-SURİYE TEZKERESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA


AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Irak ve Suriye tezkeresinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2014 ve 2015 yılında aldığı kararlar kapsamında olduğunu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP TBMM Grubunu bu konuda bilgilendirdiklerini söyledi.

 

ERDOĞAN'DAN ATAMA KARARLARI: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÜST KADEMESİNE YENİ İSİMLER GETİRİLDİ


Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameyle, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu üyeliğine Yunus Emre Karaosmanoğlu atandı. İçişleri Bakanlığı üst kademe kamu yöneticiliklerine de atamalar yapıldı. Açık bulunan 4 ile İl Milli Eğitim Müdürü atandı.

 

SAADET PARTİSİ – GELECEK PARTİSİ TBMM GRUBU MİLLETVEKİLLERİ, İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ KONUTU ÖNÜNDE: “HİTLER’E RAHMET OKUTTURACAK İŞLER YAPIYORSUNUZ”


Saadet Partisi – Gelecek Partisi Ortak TBMM Grubu milletvekilleri, İsrail’in Gazze’de hastanelere yönelik saldırısını, Ankara’da İsrail Büyükelçiliği Konutu önünde protesto etti. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, "Hitler size soykırım yaptı ama o tarihten itibaren Hitler’e rahmet okutturacak işler yapıyorsunuz. Bunlar size yapılsaydı başka insanları yaşatmazdınız ve o insanlara hayatı zindan ederdiniz" dedi.

 

TSK'NIN SURİYE VE IRAK'TAKİ GÖREV SÜRESİNİ İKİ YIL DAHA UZATAN TEZKERE, TBMM GENEL KURULU'NDA OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ... NAMIK TAN: "BİR GRUP CİHATÇI MİLİTANI MI KULLANMAYI PLANLIYORSUNUZ"


TBMM Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye'ye görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Namık Tan, "Suriye’nin kuzeyinde, İdlip bölgesinde hapsolmuş, Rusya destekli Şam hükümeti tarafından sürekli bombalanarak etki alanı küçültülen bir grup İslamcı cihatçı militanı mı kullanmayı planlıyorsunuz? Gayri meşru unsurları yabancı asker sıfatıyla Türkiye sınırlarına sokmayı planlıyorsanız, bizden buna ortak olmamızı bekleyemezsiniz” dedi.

 

AHMET ZEKİ ÜÇOK SORDU: TEĞMENLERİN İKAMETGÂI, SEÇİMLER İÇİN ADRES DEĞİŞİKLİK SON BİLDİRİM TARİHİNDEN 2 GÜN ÖNCE NEDEN BİLGİLERİ DIŞINDA DEĞİŞTİRİLDİ?


Eski askeri savcı İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok, 2023-2024 yılı sınıf okulu öğrencisi teğmenlerin ikametgâh adresleri, bilgileri dışında ve kendilerine haber verilmeksizin Milli Savunma Bakanlığı'nın 28 Eylül 2023 tarih ve 2763435 sayılı emri ile Kars ili Subay Orduevi olarak değiştirildiğini söyledi. Üçok, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, 31 Mart 2024 seçimleri için adres değişiklik bildirimleri için son tarih olan 30 Eylül 2023 tarihinden sadece iki gün önce yayımlanan emrin içeriğini paylaşmasını istedi.


EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?


FİTCH, İSRAİL'İN KREDİ NOTUNU NEGATİF İZLEMEYE ALDI


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, jeopolitik riskler nedeniyle İsrail'in "A+" olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.

 

CEVDET YILMAZ: 5 MİLYON İLAVE İSTİHDAMLA İŞSİZLİK YÜZDE 7,5'E GERİLEYECEK


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 12. Kalkınma Planı'nı sunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 12. Kalkınma Planı dönemi boyunca işgücüne katılım oranlarındaki artışa rağmen 5 milyon ilave istihdam sağlanarak, işsizlik oranının dönem sonunda yüzde 7,5'e gerilemesinin hedeflendiğini söyledi.

 

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: 2024 YILI İÇİN EKONOMİMİZİN YÜZDE 4 ORANINDA BÜYÜMESİNİ BEKLİYORUZ


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2024 yılı için ekonomimizin daha dengeli bir talep kompozisyonuyla yüzde 4 oranında büyümesini ve enflasyondaki düşüşün de teminiyle diğer ülkelerden olumlu yönde ayrışmasını bekliyoruz" dedi. 

 

2024 YILI BÜTÇE TEKLİFİ YAYINLANDI BÜTÇE GİDERİ 11 TRİLYON 89 MİLYAR, GELİRİ İSE 9 TRİLYON 300,4 MİLYAR TL OLARAK TAHMİN EDİLDİ


Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Teklifi'ne göre, gelecek yıl bütçe giderleri Hazine yardımı ve gelirden ayrılan paylar hariç 11 trilyon 89 milyar TL ve gelirleri de 9 trilyon 300,4 milyar TL olacak. Bütçe açığı ise 2 trilyon 651,9 milyar TL, faiz dışı açığı ise 1 trilyon 397,9 milyar TL olarak tahmin edildi.

 

KONUT FİYAT ENDEKSİ AĞUSTOSTA YÜZDE 5,5 ARTTI


Konut Fiyat Endeksi (KFE) ağustosta aylık yüzde 5,5 ve yıllık yüzde 90,3 artışla 1043 seviyesinde gerçekleşti.

 

TÜM RESTORANLAR VE TURİZMCİLER DERNEĞİ, İNDİRİM KAMPANYASINA DESTEK VERECEKLERİNİ DUYURDU


Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği'nden (TÜRES), Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın enflasyonla mücadele kapsamında indirim çağrısına destek geldi. Dernekten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, kampanyaya destek olacaklarını belirterek, yeme içme sektörüne yıl sonuna kadar zam yapmama çağrısında bulundu.

 

İETT’DEN 65 YAŞ ÜSTÜ AÇIKLAMASI


İETT Genel Müdürü İrfan Demet, özel halk otobüslerinin 65 yaş ve üstü yolcularına ücretsiz taşımama kararının İstanbul’da uygulanmayacağını, ücretsiz taşımanın devam edeceğini duyurdu.

 

KISA VADELİ DIŞ BORÇTA YENİ REKOR


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Ağustos 2023 sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 211 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle bu veride rekor kırılmış oldu.

 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDEKİ SPEKÜLATİF FİYAT HAREKETLERİ MERCEK ALTINDA


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yoğunlaşan şikâyetler dikkate alınarak, emlak piyasasında manipülatif fiyat oluşumuna yol açan satılık konut ilanlarına yönelik inceleme ve denetimlere başlandığını belirtti.

 

HİSARCIKLIOĞLU, DÜNYA ODALAR FEDERASYONU BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 115 ülkenin odalarını bir çatı altında birleştiren Dünya Odalar Federasyonu'nun (WCF) başkanlığına seçildi.

 

BAKAN KACIR: ÇEVRECİ PROJELER 'ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR' KAPSAMINA ALINACAK


Ankara'da düzenlenen Asya Verimlilik Teşkilatı 64. Verimlilik Merkezleri Başkanları Çalıştayı'na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile sanayide yeşil dönüşümün başlayacağını ve enerji verimliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, hammadde verimliliğinin artırılması, atıkların azaltılması gibi çevreci projelerin 'Öncelikli Yatırımlar' kapsamında değerlendirileceğini duyurdu.

 

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?


İSRAİL ORDUSUNUN GAZZE'DEKİ İKİ HASTANEYE SALDIRISINDA 500 KİŞİ ÖLDÜ


Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani ve El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması sonucu 500 kişinin öldüğünü bildirdi.

 

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ HAGARİ'DEN "KARA SALDIRISINDAN SONRA GAZZE ŞERİDİ'NİN STATÜSÜ NE OLACAK" SORUSUNA YANIT: BU KÜRESEL BİR MESELE


7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı sonrası başlayan çatışmalar İsrail ordusu ile Hamas arasındaki bir savaşa evrildi. İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik yoğun hava saldırılarını sürdürürken kapsamlı bir kara harekâtının yakında başlaması bekleniyor. Ancak İsrail ordusunun Gazze'de kalıcı olup olmayacağı ya da Gazze'yi yeniden işgal edip etmeyeceği merak konusu.

 

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS, HASTANE SALDIRISINDAN SONRA KONUŞTU: İSRAİL BÜTÜN KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞTI, BİZİ BURADAN ATMALARINA İZİN VERMEYECEĞİ


Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurarak "tüm kırmızı çizgileri aştığını" söyledi.  Çarşamba gününün ilk saatlerinde açıklamalarda bulunan Abbas, El-Ehli Hastanesi'ne yapılan saldırıyı "iğrenç bir savaş katliamı" olarak niteledi ve "buna tolerans gösterilemeyeceğini" ifade etti.

 

NETANYAHU, GAZZE'DEKİ HASTANE SALDIRISINDAN FİLİSTİNLİ GRUPLARIN SORUMLU OLDUĞUNU İDDİA ETTİ


Netanyahu, X hesabından İsrail ordusunun Gazze'deki hastanenin bombalanmasına ilişkin iddialara yer verdi. İsrail Başbakanı, "saldırının arkasında İsrail ordusunun değil, Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu" ileri sürdü. İsrail ordusu, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesinde "gerçekleşen patlamaya teröristlerin (İslami Cihad) attığı roketlerin sebep olduğunu" iddia etmişti.

 

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİNİ VURMASI SAVAŞ SUÇU


Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını "savaş suçu" olduğunu belirtti. Bakanlığın Facebook hesabından, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almak suretiyle "savaş suçu" işlediği ve bunun aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu kaydedildi.

 

HAMANEY'DEN SERT UYARI: SALDIRILAR DURMAZSA DİRENİŞ GÜÇLERİ HAREKETE GEÇER


İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının devam etmesi halinde Lübnan Hizbullahı'nın da dâhil olduğu "direniş güçleri" olarak adlandırılan grupların harekete geçeceğini savundu.

 

PUTİN'DEN BİDEN'A: BAŞKALARINA SAYGI DUYMAYI ÖĞRENMENİZ LAZIM


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın çıkarlarının bastırılamayacağını belirterek, "(ABD yönetimine) Başkalarına saygı duymayı öğrenmeniz lazım, böylelikle kimseyi bastırmak zorunda kalmazsınız" dedi.

 

11. CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN HASTANE SALDIRISINDAN SONRA İSRAİL'E GİDEN BİDEN'A TEPKİ: "BÜYÜK SORUMSUZLUK"


11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyaretinin zamanlamasına tepki gösterdi. Gül, Biden'ın İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurmasından bir gün sonra ülkeye gitmesini "sorumsuzluk" olarak niteledi.

 

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'DEKİ VATANDAŞLARINA "ÜLKEDEN AYRILIN" ÇAĞRISI


İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, vatandaşlarının İsrail-Hamas savaşı sebebiyle öfkeli olanlar tarafından hedef alınabileceği gerekçesiyle Türkiye ve Fas'a yönelik seyahat uyarısı yayımladı. 

 

BAKAN FİDAN: FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASI ERTELENDİKÇE BÖLGEYE BARIŞ GELMEYECEKTİR


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Lübnan'da, Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyeceğini vurguladı.

 

HAKAN FİDAN: BU SAVAŞTAN DAHA BÜYÜK SAVAŞLAR ÇIKABİLECEĞİ GİBİ TARİHİ BİR BARIŞ DA ÇIKABİLİR


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Hamas çatışmasıyla ilgili olarak "Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir" dedi.

 

KURTULMUŞ: ŞU ANDA GAZZE'YLE İLGİLİ ACİL OLAN, BİR AN EVVEL ATEŞKESİN SAĞLANMASI


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasının siyasi çözümüyle ilgili başka müzakereler yapılabileceğini belirterek, "Ama şu anda Gazze'yle ilgili acil olan, bir an evvel ateşkesin sağlanması." dedi.

 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "YÜZLERCE FİLİSTİNLİNİN HAYATINI KAYBETMESİNDEN VE BİR O KADARININ DA YARALANMASINDAN DERİN BİR İNFİAL DUYUYOR, BU BARBARCA SALDIRILARI EN ŞİDDETLİ BİÇİMDE KINIYORUZ"


Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik bombalı saldırısına ilişkin yapılan açıklamada, "Gazze'de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz" denildi.

 

BERLİN SENATOSU'NDAN EĞİTİM KURUMLARINA MEKTUP: PUŞİ TAKMAK VE "ÖZGÜR FİLİSTİN" SLOGANI SORUŞTURULABİLİR, ŞÜPHELİ VAKALARI POLİSE BİLDİRİN


Berlin Senatosu'nun, kentteki eğitim kurumlarına gönderdiği mektupta, "İsrail'e yönelik saldırıları onaylama veya tasvip etme ya da Hamas veya Hizbullah gibi bu saldırıları gerçekleştiren terör örgütlerini destekleme olarak yorumlanabilecek her türlü gösterisel eylem veya görüş ifadesi, mevcut durumda akademik barışa yönelik bir tehdit oluşturmaktadır ve yasaktır" ifadeleri yer aldı

 

 




ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.