Türkiye ve ABD arasında uzlaşma için ilk adım

Print
Haber Tarihi : 22.10.2021 10:04
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Demokratlar’a yakınlığı ile bilinen Defense One adlı internet sitesinde bir yazı kaleme aldı. 

Türkiye ve ABD arasında uzlaşma için ilk adım

Mercan yazısında, Türkiye’nin önemli bir partner olduğunu vurgulayarak ilişkilerin düzelmesinin gerekliliğini savundu.


Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika seyahatine başladığı gün (17 Ekim), Atlantic Media’ya ait Defense One isimli internet sitesinde bir yazı kaleme aldı.


Atlantic Media, Demokrat Parti’yle, özellikle de Clinton kanadına yakınlığıyla biliniyor. Atlantic Media, 2016 yılında ABD’deki başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’ın adaylığını desteklemiş, Donald Trump’a karşı yayın yapmıştı.


'TÜRKİYE, KRİZ ANINDA YARDIMA GELECEK BİR MÜTTEFİKTİR'


Mercan yazısında, transatlantik güvenlik önceliklerinin büyük bir güç rekabeti çağına geçtiğini söyleyerek Türkiye ile ABD arasında yakınlaşmanın araştırılması gerektiğinden bahsetti. Mercan, “Transatlantik topluluk zaten karmaşık ve hassas. Siyasi, sosyal ve güvenlik kırılmaları, toplu mülteci akımlarını tetikliyor ve ortaklığımızı bir kez daha gözden geçirmemizi gerektiren asimetrik tehditleri artırıyor” ifadelerini kullandı.


Yazısında sıklıkla “Büyük Avrasya” bölgesinden bahseden Mercan, Türkiye’nin bu bölge için kilit bir önemde olduğunu belirtti ve “Türkiye, Büyük Avrasya genelinde karmaşık fay hatları ağının merkez üssündedir. Türkiye, bir kriz anında yardıma gelecek güvenilebilir bir müttefiktir” dedi.


'TÜRKİYE, AFGANİSTAN'DA HAYATİ BİR ROL OYNADI'


NATO müttefiki olan Türkiye'ye güvenilebileceğini birçok kez vurgulayan Mercan, Türkiye için "Afganistan'da hayati bir rol oynadı ve şu anda transatlantik topluluğuna örnek teşkil ediyor." dedi ve devam etti:


"Türkiye, kapsayıcı bir hükümet kurmak, terörizme karşı verilen sözleri tutmak ve başta kadın ve kız çocukları olmak üzere Afgan toplumunun her kesiminin haklarını korumak da dahil olmak üzere, onları doğru yönde teşvik etmek için Taliban'la işbirliği yapıyor. Türkiye, Afgan halkına insani yardıma yeniden başladı. Türk teknik ekipleri KIA'yı yeniden açmak için sahaya çıktı. Belirli koşullar altında, KIA'yı Katar ile ortaklaşa işletmeyi uygun görürüz.


Bu, 'Büyük Avrasya'da başka bir devlet veya devlet dışı aktör tarafından ikame edilemeyecek veya alt yükleniciye devredilemeyecek Türkiye'nin eşsiz kapasitesini bir kez daha gösterdi.

En önemlisi, Türkiye'nin transatlantik topluluğun çabalarına artan katkıları, farklı görüşler ne olursa olsun, Türkiye ile ABD arasında hala aşırı baskı altında hareket edebilen yeni tanımlanmış bir ittifak ilişkisi için bir fırsat penceresi açmaktadır.


İster askeri, ister istikrar, terörle mücadele veya insani çabalar olsun, Büyük Avrasya'ya yönelik çok boyutlu erişim için zemin oluşturan herhangi bir stratejik hesap, aşağıdaki gerçekleri tam olarak hesaba katmalıdır. Türkiye, Büyük Avrasya genelinde karmaşık bir fay hatları ağının merkez üssündedir. Türkiye, kriz anında teslim edebilecek güvenilir bir müttefik, ihtiyacı olan bir dost olarak duruyor. Transatlantik topluluğu dışında -gerçek meşruiyete ve uzun vadeli potansiyele sahip- güvenilir ve sürdürülebilir müttefiklerin yokluğunun en büyük zorluk olduğu kanıtlanmıştır."


'TÜRKİYE VE ABD BİRLİKTE ÇALIŞMALI'


Afganistan’daki gelişmelerin, Türkiye’nin Büyük Avrasya bölgesindeki rolünün başka bir aktör veya devlet dışı aktör tarafından ikame edilemeyeceğini kanıtladığını belirten Mercan, “Kontrolsüz bırakılırsa, ‘Büyük Avrasya’ genelindeki görünüşte birbirinden bağımsız krizler ve çatışmalar, küresel yansımaları siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik açılarından zincirleme bir reaksiyonu tetikleyecektir” diye yazdı.

Mercan, transatlantik topluluğun dışında meşru ve uzun vadeli güvenilir partner bulmanın zorluğundan bahsederek Türkiye’nin alternatifi olmadığını vurguladı. Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışması gerekliliğine defalarca vurgu yaparak, Türkiye’nin çok şey sunabileceğinin altını çizdi.

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.