Şahintaş: “Evlilik Kredisi de, 5 Bin Liralık İkramiye Gibi Olmasın!”
PrintHaber Tarihi : 17.11.2023 15:14
Şahintaş, “Evlilik kredisi de, emeklilerimize verileceği söylenen ama büyük kısmının alamadığı 5 bin liralık ikramiye gibi olmasın”
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Şakir Şahintaş gençlere verilmesi planlanan evlilik kredisiyle ilgili olarak, “Gençlerimizin evlenmesine, yuva kurmasına yönelik çalışmaları destekliyoruz. Ancak gençlerin borçla evlenmesine, hayatlarının başında borçlandırılmasına karşıyız. Bunun için diyoruz ki gençlerimizin krediye değil, işe ihtiyacı vardır. Çalıştıkları işlerde insanca yaşamalarına yetecek ve yuvalarını borçsuz şekilde kurabilecekleri bir ücrete ihtiyaçları vardır” ifadelerini kullandı.
Şahintaş, “Evlilik kredisi de, emeklilerimize verileceği söylenen ama büyük kısmının alamadığı 5 bin liralık ikramiye gibi olmasın” uyarısında bulunarak şu açıklamalarda bulundu:
DÜĞÜN MASRAFLARI 400 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Türkiye’de düğün masraflarının son birkaç yılda yüzde 300’ler düzeyinde arttığına ve ortalama bir düğün masrafının 400 bin TL’den başladığına dikkat çeken Şahintaş, “Genç işsizlik oranı resmi verilere göre yüzde 25’lerde, ama geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 40’ı geçiyor. Çalışan gençlerimizin büyük kısmı da, asgari ücretle çalışıyor. Açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olduğu, kiraların asgari ücret düzeyinde olduğu bir ülkede, gençler neye güvenerek evlenecekler, neye güvenerek bu krediyi alacaklar?” diye sordu.
GENÇLERİMİZİN KREDİYE DEĞİL, İŞE İHTİYACI VAR
“Gençlerimizin krediye değil, geçinebilecekleri ücretleri elde edecekleri işe ihtiyacı var” diyen Şahintaş, şunları ifade etti:
“Gençlerimiz iş istiyor, eğitim aldıkları alanlarda çalışmak istiyor, emeklerinin karşılığını almak istiyor. Kısacası gençlerimiz boş vaat ve hamaset değil, adalet istiyor. Ülkemizin en verimli ve üretken işgücü olan genç işgücü, maalesef heba ediliyor. Çünkü kaynaklarımız üretim ekonomisine değil, faiz ve rant ekonomisine ayrılıyor. Ekonomik problemlerin çözümü, üretim ekonomisinin hayata geçirilmesi, planlı bir ekonomik kalkınma hamlesidir.”
GENÇLERİMİZİ HAYATIN BAŞINDA NEDEN BORÇLANDIRIYORUZ?
Gençlerimizin hayatlarının başlangıcında krediye, borca ve faize bulaştırılmasının tehlikelerine işaret eden Şahintaş, “Tüketici kredilerinin toplam tutarı 1,5 trilyon lirayı geçti. Buna kredi kart borçlarını da ekleyince rakam 2,5 trilyon lirayı aşıyor. İnsanımızın alın teri, maalesef faize gidiyor. Gençlerimizi de hayata ilk adımlarını atarken borçlandırmak, onları krediye alıştırmak doğru değildir. Tekrar vurgulamak istiyorum, gençlerimizin ihtiyacı olan iştir, insanca yaşamalarına, yuvalarını kurmalarına imkan sağlayacak bir ücrettir” dedi.
5 BİN LİRALIK İKRAMİYE GİBİ OLMASIN!
Evlilik kredisinin de, emeklilere verileceği söylenen ama milyonlarca emeklinin kapsam dışı bırakıldığı ikramiye gibi olmaması gerektiğini ifade eden Şahintaş, “Bütün emeklilere ‘müjde’ diye duyurdular, milyonlarca emekliyi mağdur ettiler! Adeta, ‘adaleti emekli ettiler!’ Aynı şeyi EYT uygulamasında da yaptılar! Evlilik kredisinin de bir problemi çözerken başka mağduriyetler, adaletsizlikler oluşturmaması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Şahintaş, Türkiye’de ilk evlenme yaşının kadınlarda 26, erkeklerde ise 28 olduğuna da dikkat çekerek, 150 bin TL’lik evlilik kredisinde 18-27 yaş sınırı getirilmesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.