İsrail hedeflerini vuran drone Türk Yapımı

Print
Haber Tarihi : 22.10.2023 11:04
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Hamas’ın yayınladığı bir videoda İsrail hedeflerine saldırıda kullandığı drone, Türkiye’de Assuva Savunma Sanayi tarafından üretiliyor.

İsrail hedeflerini vuran drone Türk Yapımı

 

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından dün paylaşılan bir videoda dronelerle İsrail hedeflerine yönelik saldırıların görüntüleri vardı.

Dronelere yüklenen patlayıcıların belirlenen hedefin üzerine gelince bırakıldığı video kısa süre içerisinde çok sayıda kişi tarafından izlendi.

Ancak drone meraklısı bazı dikkatli kişiler saldırıda kullanılan dronelerden birinin Türkiye’de üretilen Proton Elic rb-128 olduğunu iddia ederek, bu doğrultuda paylaşımlar yaptı.

İnternetten arama yapıldığı zaman söz konusu dronenin İstanbul merkezli Assuva Savunma Sanayi A.Ş. tarafından üretildiği görülüyor.

30'DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Söz konusu paylaşımların ardından bilgi almak üzere Assuva Savunma Sanayi’nin sahibi Remzi Başbuğ’u aradık.

Başbuğ, Hamas tarafından paylaşılan görüntüyü bir müşterisinin uyarısıyla gördüğünü belirtti. Ancak söz konusu dronenin Hamas’ın eline nasıl ulaştığını bilemeyeceğini belirterek, ürünlerinin aralarında Çin, Kore, Japonya, Almanya, Polonya, Arnavutluk ve neredeyse bütün Güney Amerika’nın da dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Başbuğ, “Örneğin Kore’deki distribütörümüz gelir bizden 40 tane alır gider. Biz bunu Kore’de satacağını düşünerek veririz” diyerek bu tür ürünlerin kendilerinden çıktıktan sonra sonra yurtdışında elden ele farklı kişi ve ülkelere de satılabildiğini dikkat çekti.

Başbuğ’a göre Hamas’ın videosundaki drone de yakın tarihlerde değil geçmiş yıllarda satılan ürünlerden biri olabilir.


DEPREM ARAMALARINDA KULLANILDI

Başbuğ, 14 yıl önce kurulan firmalarının savunma sanayisine hitap ettiğini ve  yer altı görüntüleme cihazları ürettiğini söyledi.

Ancak ürettikleri ürünler AFAD gibi arama kurtarma görevinde olan kurumlarca da kullanıldığını kaydetti.

Özellikle geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremin ardından firmanın altı görüntüleme özelliğine sahip droneler enkaz altında cenaze aramalarda kullanıldı.
 

BIRAKMA VE FIRLATMA ÖZELLİĞİ EKLENEBİLİYOR

Hamas’ın videosundaki dronenin yüklü olan patlayıcıyı aşağıdaki İsrail hedeflerine bıraktığı görülüyordu.

Proto Elic’in endüstriyel bir drone olduğu için hem havadan normal görüntülemede hem de yer altı görüntülemede kullanılabildiğine dikkat çeken Başbuğ, şöyle devam etti:

“Buna ek olarak  endüstriyel bir drone olduğu için fırlatma ve bırakma gibi işlemler de yapabilir. Ama bu bizim tarafımızdan olmaz. Talep oldu ama girmedik. Çünkü bizim silah üretmeye yetkimiz yok. O sınıfa girmiyoruz. Havadan yer altı görüntüleme yapıyoruz. Ama adam satın aldıktan sonra üzerine kendisi de bazı ek özellikler koyabilir. Örneğin bırakma sistemini yapabilir.  Üzerinden silahla mermi de atar veya bir fotoğrafçı ek bir kamera da koyabilir.”
 

İKİ YILLIK ÇALIŞMA ÜRÜNÜ

Ürünlerinin tamamen kendileri tarafından geliştirildiğini söyleyen Başbuğ, Hamas’ın elinde görüntülenen dronenin de iki yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu kaydetti.

YERİN 50 METRE ALTINI GÖRÜNTÜLEYEBİLİYOR

Özelliklerine gelince. Başbuğ’un anlattığına göre Proto Elic’in yaklaşık beş kilometre menzili var. İstenirse kumandayla menzili 15 km’ye kadar ilerletilebilir. Ortalama 45 dakika havada kalabiliyor. Ancak bu süre de istenirse 3-4 saatte de yükseltilebiliyor.

Aslında dronenin özellikleri talep eden müşterinin taleplerine göre geliştirilebiliyor. Daha uzun süre havada kalıp daha uzun menzile gitmesi isteniyorsa ona göre şarjı yapılıyor.

Başbuğ, yer altı görüntüleme özelliğine sahip dronenin yerin 50 metre derinliğine kadar görüntüleme kabiliyetinden dolayı sığınak ve tünel tespitinde de faydalanıldığını belirtti.

Termal kamera özelliğinden dolayı geceleri karanlıkta da gayet verimli kullanılıyor.
 
250 BİN 10 MİLYON ARALIĞINDA

Fiyatına gelince… 25 kilogram ağırlığı olan dronenin fiyatı 250 bin liradan başlayıp 10 milyon liraya kadar çıkıyor. Bu da müşterinin istediği özelliklerle alakalı. Örneğin tek sensör takmak da mümkün 64 sensör takmak da. Daha fazla özelliği olsun denilince ona göre eklemeler yapıldığı için fiyatta da değişiyor.

Kaynak:Patronlardunyasi (Ali Kemal Erdem'in özel haberi...)

 

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.