Faizi sabit tutmak pahalıya mal oldu!

Print
Haber Tarihi : 27.11.2022 01:23
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Faiz artırmadan döviz kurunu sabit tutmak için uygulanan yöntemin maliyeti 250 milyarı buldu.

Faizi sabit tutmak pahalıya mal oldu!
Daha önce devletin 128 milyar dolar tutarındaki döviz rezervinin eritilmesinin ardından aynı işlem bu kez ‘borç para’ ile sürdürülüyor. Kasaya girer girmez buharlaşan paranın kaynağının ‘dost ülkeler’ olarak açıklanması ise ‘Ülkenin geleceği ipotek altına alınıyor’ tepkilerinin yanında şu soruları gündeme getirdi:

1- 28.3 milyarlık kaynağı belirsiz para girişindeki rekorun sebebi ne?
2- ‘Dost ülkeler’ milyarlarca doları Türkiye’ye ne karşılığında veriyor?
3- Borca karşılık Ankara’dan ne bekleniyor? Harcanan borç nasıl ödenecek?

KURU TUTMAK İÇİN BORÇ MORÇ DİNLEMEDİK

Merkez Bankası iddialara göre arka kapıdan kuru tutmak için döviz yakmaya devam ediyor. Yerel seçimler öncesinde dönemin ekonomi bakanı zamanında yakılan 128 milyar dolarlık rezerve rağmen kur rekor üstüne rekor kırmaya devam etmişti. Ders alınmayan bu tabloya rağmen uzmanlar şimdi de yaklaşık 100 milyar doların daha yakıldığını iddia etti. Piyasaya sürülen paranın ‘dost ülkelerden’ sağlandığı belirtildi. Ayrıca kaynağı belirsiz girişler de kafa karıştırdı.

Türkiye seçim ekonomisine hızlı bir giriş yaptı. Yılın son 2 ayında hedeflenen tek haneli faize ulaşıldı. Kur uzun bir süredir paralel bir seyir izliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) iddialara göre, arka kapıdan döviz yakmaya devam ediyor. Mart 2019 yerel seçimler öncesinde başlayan aynı yöntemle dönemin ekonomi bakanı Kasım 2020’ye kadar 128 milyar dolarlık rezervi eritmişti. Buna rağmen kur rekorlar üstüne rekor kırmıştı. O dönemde her ne kadar bu paranın yakılmadığı Hükümet tarafından anlatılsa da ‘rezervler milletin yastığının altında’ bile denilmişti. Kurdaki bu sabit yön yeni rezerv eritme senaryolarını tam ateşlemişken, geçen hafta yabancı ekonomistler dikkat çeken bir veri paylaştı.

Uzmanlar, MB’nin 2022’de kuru frenlemek için 100 milyar dolar sattığını kaydetti. 128 milyar iki yılda giderken bu kez bir yılda ‘buharlaşma’ dikkat çekti. Piyasaya sürülen paranın ‘dost ülkelerden’ sağlandığı belirtilerek ‘Şimdi durum daha vahim’ yorumları yapıldı. Reuters’a konuşan bankacıların hesabına göre Merkez Bankası, ‘yeni yöntemlerle’ yılbaşından beri elde ettiği 100 milyar dolar, rezervlere dahil edilmeden arz olarak piyasaya geri satıldı. Bloomberg’e göreyse müdahale miktarı 98 milyar dolar. Peki bu paralar nereden geliyor? Son dönemde CHP İstanbul Vekili Özgür Karabat, Türkiye’ye giren ve şaibeli olduğu ifade edilen kaynağı belirsiz paranın 30 milyar dolara yaklaştığını açıkladı. Bunun yanında dost ülkelerden karşılıklı olarak temin edilen swap paraları, mevduat hesapları ve yapılan birçok işlem Merkez’e ait olmayan paralarla satış yapılığı iddiasını da ortaya koydu. Azerbaycan devlet petrol fonu Sofaz, 28 Ocak 2022 tarihinde TCMB’ye 6 ay vadeli 1 milyar euro tutarında mevduat yatırmıştı. Yıl ortasında vadesi biten para sonrasında anlaşma yıl sonuna kadar uzatıldı. Geçen hafta ise Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, TCMB’ye 5 milyar dolarlık depo hesabı açmak üzere yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu duyurdu. Şimdi de Reuters, Katar’ın Türkiye’ye 10 milyar dolara ulaşabilecek yeni kaynak girişi sağlaması için görüşmelerde son aşamaya gelindiğini paylaştı. Ekonomistler bu kaynakların geri dönüşünün nasıl olacağını hâlâ tahmin edemediklerini aktardı.

‘KAYNAĞI BELİRSİZ PARA 30 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI’

CHP İstanbul Vekili Özgür Karabat, Türkiye’ye giren ve şaibeli olduğu ifade edilen kaynağı belirsiz paranın 30 milyar dolara yaklaştığını açıkladı. Bunun yanında dost ülkelerden karşılıklı olarak temin edilen swap paraları, mevduat hesapları ve yapılan birçok işlem Merkez’e ait olmayan paralarla satış yapılığı iddiasını da ortaya koydu. Türkiye’ye bu paraları getiren yabancıların, AK Parti’den taviz üzerine taviz aldığını söyleyen Karabat, Türkiye’nin, AK Parti ve Cumhur ittifakının elinde bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğu belirtti. Karabat sosyal medya üzerinden şöyle paylaşım yaptı: “Türkiye, Cumhur ittifakının da dediği gibi bir beka meselesi ile karşı karşıya. Ancak burada beka sorunu doğrudan AK Parti Hükümeti’nin kendisidir. Alınan borç paralar, ülkeyi ipotek ettiriyor. Katar’dan 15 milyar dolar, Çin’den 6 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 5 milyar dolar, Güney Kore’den 2 milyar dolar swap (takas) para geldi. Bunlarla Merkez Bankası rezervleri makyajlanıyor. Swaplar yetmedi, şimdi de TCMB’de mevduat hesabı açılıyor. Suudi Arabistan 5 milyar dolar gönderecek. Daha önce de Azerbaycan 1 milyar Euro mevduat hesabı açmıştı. Bunlara ne kadar faiz ödendiği açıklanmıyor.”
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.