DEVA ve Saadet Partisi'nden ortak toplantı

Print
Haber Tarihi : 07.10.2021 14:19
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu basın toplantısında bir araya geldi.

DEVA ve Saadet Partisi'nden ortak toplantı

DEVA Partisi ve Saadet Partisi Genel Başkanları Ali Babacan ve Temel Karamollaoğlu ortak basın toplantısında buluştu.


Temel Karamollaoğlu ve diğer partililerle birlikte DEVA Partisi Genel Merkezi'ni ziyaretinin ardından iki lider basın toplantısında konuştu.


İlk olarak söz alan Ali Babacan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:


Maalesef ülkemiz kötü bir dönemden geçiyor. Çoklu krizle karşı karşıyayız. Her alanda sıkıntılar büyüyor ve ortaya çıkan problemlerin çözümüyle alakalı da herhangi bir çözüm yolu yöntemi malesef görünmüyor. Bütün bu sorunların çözülmesi için çok detaylı bir çalışma ortaya konulması gerekiyor.


Bu problemlerini kökenine baktığımızda tabii ki şu andaki ülkemizin yönetim sistemi. Taraflı, partili bir cumhurbaşkanının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ülkeyi yönetmesinin getirdiği pek çok sorun var. Ama bir devletin en önemli varlık sebebi olan adaletin, hukukun gerilemesi şu anda ülkemizin karşı karşıya kalması en büyük sorunlardan bir tanesi.


Kuşkusuz sistem değişikliği önemli. Saadet Partisi de bizim gibi parlamenter sisteme geçilmesini savunan bir siyasi parti ve biz Saadet Partisi'yle beraber 6 partinin olduğu bir masadayız şu anda. Burada tüm hazırlıklar masaya konulmuş durumda.


Farklı partilerin üzerinde çalıştığı, olgunlaştırdığı hazırlıklar var. Buradaki hedef kuşkusuz bütün bu çalışmaların mümkün olduğunca ortak, tek bir çalışma haline getirilmesi. En azından ilkeler, değerler, amaç konusunda bir ortak noktaya gelinmesi. Bunu önemsiyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın karşısına mümkün olduğunca uzlaşılmış, geniş bir toplumsal ve siyasal mutabakat zemini oluşmuş bir parlamenter sistemle çıkarsak çok daha iyi sonuç alacağımızı düşünüyoruz.

Tabii, Saadet Partisi'yle sadece 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' çerçevesi değil çok farklı konularda yakın bir iş birliği istişare sürecimiz var.


Sadece bizler sık görüşmüyoruz aynı zamanda çalışma arkadaşlarımız da oldukça sık bir araya geliyorlar. Biz bundan çok çok mutluyuz. Ülkemiz için aynı hedefleri benimsemiş, dünyanın gidişatıyla alakalı aynı kaygıları taşıyan, vatandaşlarımız için 'nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz' diye baktığımızda aynı hayali, hedefi paylaşan iki siyasi partinin işbirliği yapması çok kıymetli.


'UZAK YAKINLAŞTI SAYILIR'


Babacan'ın ardından söz alan Karamollaoğlu ise siyasi partilerin bir araya gelerek ortak çalışmasının önemine değindiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:


Sayın Babacan, eskiden beri tanıdığımız, sevdiğimiz bir kardeşimiz. Uzun yıllar siyasette fiilen aktif rol aldı. Ama bir noktadan sonra 'Biz böyle yola devam edemeyeceğiz' kanaatiyle ayrılıp kendi siyasi partilerini kurdular.


Partilerin farklı olması yerine göre Türkiye için zenginliktir elbette. Ama çözüm yollarında bir araya gelip yeni fikirlere oluşturmak, yeni adımlar atabilmek çok daha önemli.


Ülkemizin şu anda yaşadığı problemler sayılamayacak kadar çok. Sayın Cumhurbaşkanı bu problemlerin varlığını pek kabullenmiyor ama insanlarımız yaşayarak bunu görüyor. Bu problemlere çözüm de ancak istişarelerle ortaya konabilir.


Adalet olmadan bir ülkede huzur olmaz. Adalet barışı, fikir, düşünce, inanç hürriyetini teminat altına almak için özellikle gereklidir.


Ama bu da yetmez. Ekonomik yönden de ülkemizde yaşayan insanların bütün ihtiyaçlarının karşılanması insanca yaşayabilecek imkanların onlara kavuşturulması gerekir.


Bu noktalarda hamdolsun bir ihtilafımız yok. Bir takım görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelerle esas artık uzak yakınlaştı sayılır. Yarı yolu geçtik. Seçimler nihayet önümüzdeki bir buçuk sene içerisinde yapılacakmış gibi bir manzara var. Seçim Kanunu'nda bir takım değişiklikler AK Parti tarafından geçirilecekse bunların tatbikata konması için Anayasa'ya göre en bir sene geçmesi lazım. Bundan dolayı da önümüzdeki senenin sonundan itibaren seçim ihtimali gündeme gelecek. En geç 6-7 ay içinde de seçimler gerçekleşecek.


Bugünkü şartlar altında parlamenter sisteme geri dönülmesi En azından Meclis'in aktif hale getirilmesi için, hem kanun yapma görevini yerine getirmesi hem de hükümeti denetleme imkanına kavuşması yönünden çok büyük önem arz ediyor.


'MUĞLAKLIĞA FIRSAT VERMEMEK İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR'


Şu anda maalesef denetlenemeyen bir irade ile karşı karşıyayız. Bugünkü başkanlık sistemine başından beri itiraz ettiğimiz nokta buydu.


Tamamen eskiye dönmeden parlamentoyu güçlü ve etkili kılmak ama bir partinin tek başına iktidar olamaması durumunda muğlaklığa fırsat vermemek için bir takım hazırlıklar yapılıyor.

ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.