Azerbaycan Karabağ'da operasyon başlattı!

Print
Haber Tarihi : 19.09.2023 21:39
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Ermeni güçlerinin döşediği mayının patlaması sonucu 4 Azerbaycanlı polisin şehit olmasının ardından Azerbaycan, Karabağ'da terör karşıtı operasyona başladığını dünyaya ilan etti.

Azerbaycan Karabağ'da operasyon başlattı!
Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilim devam ediyor. Karabağ'da yasa dışı Ermeni güçlerin döşediği mayının patlaması sonucu 4 Azerbaycanlı polisin şehit olmasının ardından Azerbaycan ordusu terörle mücadele operasyonu başlattı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ağdara istikametinde bulunan Ermeni Silahlı Kuvvetleri’nin 5’inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından birinin imha edildiği bildirildi. Ayrıca Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’ne ait sığınak ve askeri teçhizatın vurulduğu aktarıldı.


ERMENİSTAN'DA 1 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin Şuşa’ya hava toplarıyla saldırı düzenlendiği bildirildi. Açıklamada, saldırı sonucu Şuşa Devlet Korusunda mühendis olarak görev yapan Vidadi Ferhadov’un hayatını kaybettiği belirtildi.

"ERMENİ SİLAHLI GÜÇLERİ SİLAHSIZLANDIRILMALIDIR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Karabağ’daki Ermeni asıllı sivillerin haklarının ve güvenliklerinin tesis edileceğini belirterek “Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır.” ifadesini kullandı.


Hacıyev, açıklamasında şunları kaydetti:

“Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır. Karabağ’daki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenlikleri, Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanacaktır. Lağvedilin ve silahsızlanın.” ifadesine yer verdi.

"RUS BARIŞ GÜCÜ KARABAĞ’DAKİ DURUMUN İSTİKRARA KAVUŞTURULMASI İÇİN ÖNLEM ALMALI"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, güvenlik konseyi toplantısı öncesi Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Paşinyan, "Dağlık Karabağ ile temas halindeyiz. Ancak bazı iletişim sorunlarımız var. Dağlık Karabağ’a başlangıçta topçu ve çeşitli araçlarla saldırı başlatıldığı, ardından ise farklı yönlerden kara operasyonları başlatıldığına ilişkin genel bilgiler" dedi.


Azerbaycan’ın operasyonlara başlamadan önce Rus barış gücü birliklerine bilgi aktardığını, Rus tarafının ise kendilerine bilgi verilmediğini belirttiğini hatırlatan Paşinyan, "Bu süreçte Azerbaycan operasyonlara ilişkin bilgi akışı sağlıyor ve Azerbaycan’ın operasyonlara başlanacağı konusunda Rusya’ya resmi bilgi vermesi bizim için kafa karıştırıcı. Biz Rus ortaklarımızdan bir bilgi alamadık. Rus barış gücünün Karabağ’daki durumun istikrara kavuşturulması için önlem almasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

AB’DEN AZERBAYCAN’A KARABAĞ’DAKİ OPERASYONU DURDURMA ÇAĞRISI

Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonuna yönelik AB’den açıklama geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği, temas hattında ve Karabağ’ın diğer yerlerinde yaşanan askeri gerilimi kınıyor. Düşmanlıkların derhal durdurulması ve Azerbaycan’ın mevcut askeri faaliyetlerini durdurması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında diyaloğa acilen dönülmesi gerekiyor. Bu askeri gerilim, bölgedeki halkın göçünü zorlamak için bir bahane olarak kullanılmamalıdır. Barış ve normalleşme görüşmelerine elverişli bir ortam sağlamak için şiddetin durması gerekiyor. Müzakere edilen sonuçlara yönelik çalışmak için tüm tarafların gerçek taahhüdü gereklidir" ifadelerini kullandı.

'KARABAĞ'DA TARAFLARI KAN DÖKÜLMESİNİ DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Azerbaycan'ın operasyonu sonrası Rusya'dan açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karabağ'daki durumun aniden gerginleşmesinden ötürü Moskova'nın endişeli olduğunu belirterek "Rus tarafı, ısrarla çatışmanın taraflarını kan dökülmesini durdurmaya, hızla askeri eylemleri sona erdirmeye, siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönmeye çağırıyor" ifadelerini kullandı.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.