Artık Avrupa'dan Telefon Alma Devri Bitti

Print
Haber Tarihi : 12.12.2021 12:35
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yurt dışına çıkan her vatandaş ilk etapta soluğu teknoloji marketlerde alıyor.

Artık Avrupa'dan Telefon Alma Devri Bitti
Ülkedeki yüksek vergi ve kayıt bedellerine rağmen Avrupa’dan cihaz almak 1 yıl öncesine kadar oldukça kârlıydı. Ama bugün yüksek kur Türkiye’yi TL bazında daha ucuz hale getirdi. Böylece Almanya’dan amcan getirsin devri de sona erdi. Bugün Türkiye’de iPhone 13 almak 13 bin 999 lira iken Almanya’da 14 bin 130 lira. Samsung Galaxy Z Fold3 5G ise Türkiye-Almanya fiyat farkı neredeyse 2 bin 200 lira.

TEKNO MOBİL/ ALİ YILDIRIM

Türkiye’deki yüksek kur krizi TL’nin her geçen gün daha fazla değersizleşmesine neden olurken, özellikle ithal ağırlıklı ürünlere direkt zam olarak yansıyor. Hiç kuşkusuz bundan ilk olarak etkilenen teknolojik ürünler olurken, artan fiyatlar markaları da zirveye taşıdı. İthal ağırlıklı teknolojik ürünlerin fiyatları kura endekslenirken firmalar artık fiyat artışlarını bile önceden haber veriyor.

Daha birkaç yıl öncesine kadar yurt dışından cep telefonu, bilgisayar getirmek oldukça uyguna geliyordu. Hatta Türkiye’deki yüksek kayıt bedellerine rağmen hemen hemen bin-2 bin lira aralığında daha ucuz almak hiç de zor değildi. Fakat bu durum kur krizleriyle birlikte artık yok oldu. Özellikle Almanya’daki gurbetçiler Türkiye’ye gelirken ellerinde son sürüm ve hatta Türkiye’de bile olmayan teknolojik cihazlarla dolu bir hediye sepetiyle gelirken, yeni model artık tam tersi olacak.


En son gerçekleşen kur rekorları cihaz fiyatlarını da vurdu. Hatta bu zam farkı en çok akrabalık ilişkilerimiz olan Almanya’yı bile geçti. Bugün Apple’ın yeni akıllı cihazlarından biri olan iPhone 13’e sahip olmak için neredeyse 14 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Hemen hemen bu 5 asgari ücrete tekabül ediyor. Fakat daha uyguna Almanya’dan getirtirim diyorsanız önce fiyatlara bakmanızı tavsiye ederim. Almanya’da aynı cihazın fiyatı bugün 15.7 liralık euro ile hesaplandığında 14 bin 130 lira. Yani 130 TL’lik fark var. Buna bir de hemen hemen 2 bin liralık pasaporta işletme masrafını eklediğinizde bu fiyat 16 bin lirayı geçiyor. Samsung marka cihazlarda da büyük fark var. Türkiye’de markanın internet sitesinde Galaxy Z Fold3 5G cihazı 25 bin 999 liralık fiyat etiketine sahip. Şirketin Almanya sitesinde ise fiyat güncel kur ile yaklaşık 28 bin 244 lira.


TÜRKİYE 6 BİN 326 LİRA DAHA UCUZ


Tüketicilerin odağında olan başka bir ürün ise Apple MacBook Pro. Fiyatları kısa bir süre önce güncelleyen Apple Türkiye, MacBook Pro’nun fiyatını 28 bin 999 lira olarak açıkladı. Aynı ürün Almanya’da 35 bin 325 liraya (yaklaşık 2 bin euro) satılıyor.


Oyuna 500 bin dolarlık yatırım

Re-Pie Portföy son dönemde ilginin giderek arttığı girişimcilik ekosisteminin büyümesine öncülük eden şirketlerin başında geliyor. Özellikle girişim sermayesi tarafında yenilenebilir enerji, teknoloji perakende ve sağlık gibi ülkemizin değerli, alanında lider şirketlerine yapılan yatırımlarla öne çıkan Re-Pie Portföy, son olarak oyun geliştirme ekosistemi olan tiplay studio’nun Seri A yatırım turuna öncülük etti. Re-Pie öncülüğündeki turun diğer yatırımcıları Kerim Kotan ve Saruhan Tan oldu. tiplay studio, 25 milyon dolarlık değerleme üzerinden yapılan yatırım turunda, 500 bin dolarlık yatırım aldı. Elde edilen finansman yeni işe alımlar, stüdyoların yenilenmesi ve oyun girişimi ivmelendirme programı oFON’un büyümesinde kullanılacak. Özellikle tiplay studio tarafından geliştirilen bir teknoloji olan ve dünyanın ilk uzaktan oyun geliştirme platformu olan Online WorkSpace’in (OWS) teknik ve operasyonel özelliklerinin iyileştirilmesi için kaynak aktarılması planlanıyor. Böylece şirketin ürün yelpazesinin ve ekosistemdeki dijital ayak izinin daha da geniş bir alana yayılması hedefleniyor.


Kendi kendini şarj eden Mazda2

Mazda’nın ilk kendini şarj edebilen tam hibrit modeli Mazda2, Toyota Motor Corporation ile hali hazırda var olan işbirliğinin bir meyvesi olarak dikkat çekiyor. Tamamen elektrikli sürüşe imkan veren EV modu, özellikle şehir içi sürüşlerde emisyon değerlerini sıfıra indirirken, sessiz ve pürüzsüz yolculuklara imkan tanıyor. 1490 cc hacmindeki benzinli motoru 93 HP, elektrikli motoru ise 59 kW güç üreten Mazda2 Hybrid, toplamda 116 HP güç verisine erişiyor. 0’dan 100 km/s hıza 9,7 saniyede ulaşan otomobilin son hızı 175 km/s olarak açıklanıyor. WLTP normlarında 100 km’de 3,8-4,0 litre gibi etkileyici yakıt tüketim verilerine ulaşan küçük Mazda, gaza basılmadığında ve frenlemelerde ortaya çıkan kinetik enerjiyi yüksek performanslı bataryasında depolayarak harici bir şarja ihtiyaç duymuyor.


999 liraya dünyanın en hızlı şarj cihazı

Mcdodo, dünyanın en hızlı şarj adaptörlerini üretmeye devam ediyor. Hızlı şarjda tüm dengeleri değiştiren 100W hızlı şarj destekli GaN teknolojili adaptörlerlerden sonra şimdi de 120W GaN şarj adaptörünü sundu. Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlar, akıllı saatler ve oyun konsolları için bugüne kadarki en yüksek şarj hızını sunan model, 999 TL’lik fiyatıyla Türkiye’de de dünya ile aynı anda Ocak ayında satışa sunulacak.

‘Red’li olanlar Netflix’te kotaya bakmayacak

Vodafone Red sahibi olanlar artık Netflix’i sınırsız kullanacak. Yapılan anlaşma kapsamında Netflix, Türkiye’de ilk kez ve sadece Vodafone Red’in tarifesine özel internetinden yemiyor. Şirketin seçili tarifelerine gelenlere ayrıca ilk 3 ay Netflix Standart Paket üyeliği hediye ediliyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, şunları söyledi: “Netflix’i sınırsız eğlence dünyamıza dahil ettik. Müşterilerimiz, Netflix ve daha fazlasını özgürce izleme imkânına sahip olacak. Yenilikçi ürün ve servislerimizle müşterilerimizin dijital deneyimlerini artırmaya devam edeceğiz.”

Küçük ev aletleri için batarya üretecek

Arçelik ile batarya tasarımı ve üretimi konusunda önde gelen markalardan biri olan ASPİLSAN, yapmış oldukları stratejik iş birliği anlaşmasıyla, küçük ev aletleri için ortak batarya tasarlayıp üretecek. Bu iş birliği ile yerli üretimin desteklenmesi ve ürün yerlileştirme oranının arttırılması hedefleniyor. Arçelik’in şarjlı dik süpürgesine batarya tasarımı yapılması ile iş birliği tüm şarjlı ürünlerle devam edecek.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.